Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Ministarstvo prosvjete: Dani obrazovanja i učenja odraslih promovišu cjeloživotno učenje

Iz Ministarstva prosvjete ukazuju da svjetska populacija sve više stari, a u Crnoj Gori, u kojoj živi oko 120 hiljada penzionera, granica prosječne starosti se povećava na 40 godina

Uz podršku Ministarstva prosvjete, Centar za stručno obrazovanje tradicionalno organizuje manifestaciju “XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih” kojom se promoviše cjeloživotno učenje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, cilj manifestacije je upoznavanje svih zainteresovanih strana i građana sa dostignućima i aktuelnostima u obrazovanju odraslih, licenciranim organizatorima obrazovanja odraslih i njihovom obrazovnom ponudom, aktivnostima nadležnih institucija i socijalnih partnera i poslodavaca na polju obrazovanja odraslih.

Značajan broj aktivnosti organizovaće se uz podršku projekta „EPALE Nacionalna služba podrške za Crnu Goru 2022 – 2024“, koji implementira Ministarstvo prosvjete u okviru Erasmus+ programa uz finansijsku podršku EU.

Manifestaciju je u ime Ministarstva prosvjete otvorila državna sekretarka Milijana Vukotić-Jelušić, ističući da kao i prethodnih godina, ovu manifestaciju organizuju Centar za stručno obrazovanje i Ministarstvo prosvjete, u cilju promocije i glorifikovanja znanja kao najvrijednijeg humanog kapitala današnjice.

“Tradicionalno, oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih. Kako je Evropska komisija ovu godinu proglasila godinom vještina, te učenje odraslih pomjerila u centar obrazovne politike, stoga je slogan ove 22. manifestacije „Vještine za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju“. Sa oko 20 edukativnih aktivnosti koje će se od 2. do 31. oktobra realizovati u svim regijama Crne Gore, ali i van granica zemlje, kroz učešće na međunarodnim konferencijama, promovisaćemo vrijednosti zasnovane na cjeloživotnom učenju”, naglasila je Vukotić-Jelušić.

Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Iz Ministarstva prosvjete ukazuju da svjetska populacija sve više stari, a u Crnoj Gori, u kojoj živi oko 120 hiljada penzionera, granica prosječne starosti se povećava na 40 godina.

“Mjere koje se preduzimaju još uvijek nisu zadovoljile evidentno nedostajuće brojne usluge podrške za život ovih lica u zajednici. Nedostaju brojni servisi kao i sistemska podrška licima čiji se radni vijek bliži završetku”, dodaju u saopštenju.

Prema riječima državne sekretarke, ovakav događaj upravo otvara pitanje koliko smo kao društvo svjesni potrebe za psihološkom, sociološkom, antropološkom ili nekom drugom podrškom članovima društva koji su na koncu još jedne životne faze, kako bi izgradili novi, modifikovani prostor za njihovo progresivno djelovanje i ostvarivanje aktivnog građanstva.

“Stvaranje novih obrazovnih prilika koje će graditi prostor za aktivno starenje pripremajući zaposlene za ulazak u novu životnu fazu koja počinje odlaskom u penziju, predstavlja izazov za sistem obrazovanja i učenja odraslih” istakla je direktorica JU Centar za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević.

“Svjesni važnosti ove teme, Centar za stručno obrazovanje pokreće inicijativu za umrežavanje institucija sistema, poslodavaca i civilnog sektora kako bi se zadovoljile realne potrebe za kreiranjem aktivnosti koje će značiti važnu podršku kako zadravstvenom tako i penzionom sistemu ali i posebno značajnu podršku samom pojednicu čiji se životni put bliži tako značajnom životnom raskršću”, ističu u saopštenju.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je i Anka Vukićević, generalna direktorica Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranja i boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Manifestacija se nastavlja 4. oktobra u Skoplju, Prvom regionalnom konferencijom ambasadora EPALE (Elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve