Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

MERT: Sea Dance o zakonskim ograničenima za finansije obaviješten već u maju

U odnosu na reagovanje uvaženog poslanika Dragana Krapovića, koji vjerovatno nije upoznat sa detaljima, Vlada Crne Gore je već sredinom maja obavijestila organizatora Sea Dance-a o zakonskim ograničenjima za finansiranje tog festivala, poručili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u odgovoru poslaniku Demokratske Crne Gore

U odnosu na reagovanje uvaženog poslanika Dragana Krapovića, koji vjerovatno nije upoznat sa detaljima, Vlada Crne Gore je već sredinom maja obavijestila organizatora Sea Dance-a o zakonskim ograničenjima za finansiranje tog festivala, poručili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u odgovoru poslaniku Demokratske Crne Gore.

Iz resora podsjećaju da je Sea Dance 2021. dobio od države pomoć od 200 hiljada eura nakon čega je Agencija za kontrolu državne pomoći, kako navode, “upozorila Vladu da bi nova takva odluka bila u domenu krivične odgovornosti”.

“Ukoliko uvaženi poslanik Krapović, kako i sam kaže u reagovanju „potvrđuje mišljenje da je ovakav aranžman problematičan sa aspekta Zakona o kontroli državne pomoći“, ne vidimo daljeg prostora za pritisak na Vladu Crne Gore da djeluje mimo zakona ove države. Smatramo da je takav pritisak i kampanja i sa drugih strana kontraproduktivna jer je država izdvajanjem 4.3 miliona eura za Sea Dance u proteklih 8 godina najbolje pokazala da je partner festivala”, pojasnili su iz resora.

Podsjećaju i da je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u okviru programa podsticajnih mjera ove godine podržalo brojne manifestacije širom Crne Gore u iznosu od 468 hiljada eura, te da je, kako navode, “ovo možda prilika da država promijeni pristup i sa više sredstava podrži domaće kulturne programe i festivale poput npr. Budve grad teatra, Kotor arta i Barskog ljetopisa”.

“Sa druge strane, očekujemo da će organizatori Sea Dance-a, uzevši u obzir sve što je Vlada Crne Gore do sada uradila da pomogne ovu manifestaciju i imajući u vidu da je riječ o komercijalnom festivalu koji ostvaruje prihode od ulaznica, brojnih sponzorstava i naplate pratećih sadržaja, imati odgovoran i profesionalan pristup i održati najavljeni program”, zaključuju iz resora na čijem je čelu ministar Goran Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve