Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Mašković: Državni aparat zakazao, nadležni da stanu na put nasilju

24. februar obilježava se kao Dan borbe protiv vršnjačog nasilja

Predsjednik Centra za afirmaciju i razvoj mladih i član Savjeta za mlade Glavnog grada Miloš Mašković gostovao je u Jutarnjem programu Radio i televizije Crne Gore povodom više slučajeva vršnjačkog nasilja uz upotrebu hladnog oružja na teritoriji glavnog grada.  24. februar obilježava se kao Dan borbe protiv vršnjačog nasilja.

Ovih dana gotovo svi mediji u Crnoj Gori izvještavaju o više slučajeva vršnjačkog nasilja, odnosno masovnih tuča uz upotrebu hladnog oružja. U jednoj od tuča, mlađi punoljetnik ranjen je nožem i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore. Tim povodom, Miloš Mašković u svojstvu predsjednika Centra za afrimaciju i razvoj mladih govorio je za Jutarnji program RTCG.

On je ukazao na sličnosti između ova dva događaja koja su ovih dana potresala javnost. ,,Riječ je o istom lokalitetu, o većem broju učesnika, riječ je i o korišćenju hladnog oružja, zbog čega se, prema informacijama iz medija jedan mlađi punoljetnik trenutno nalazi na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore. Osim toga ova dva slučaja su povezana u smislu ne reagovanja brojnih očevidaca koji su čak, umjesto poziva policiji odlučili se za snimanje samihdogađaja… “ kazao je Mašković za RTCG.

Osim toga govorio je o mogućim uzrocima, ali i dalekosežnim posljedicima koje su rezultati ovih nemilih događaja: ,,Što se tiče uzroka, mislim da su zaista brojni i da su poprilično različiti… niz je faktora koji mogu uticati na nasilnika da vrši nasilje. Počev od porodičnog faktora, odnosno načina vaspitanja i života u porodičnoj zajednici, onda tu imamo i tu društvenu anomaliju koja se odnosi na blagu kaznenu politiku. U medijima imamo informacije da se u prvostepenim postupcima za ubistva određuju kazne u vidu društveno-korisnog rada što za djecu i mlade koja su u riziku od nasilničkog ponašanja može biti podstrek da vrše nasilje… Nedovoljno preventivnog djelovanja u školama i zataškavanja slučajeva nasilja. Zaista smatram da nastavni kadar u osnovnim i srednjim školama ne radi dobro svoj posao.“

Za sam kraj razgovora Mašković je istakao da roditelji djece i mladih često nisu svjesni šta je vršnjačko nasilje i kakve posljedice može ostaviti na djecu, ali i čitavu porodicu. Istakao je i važnost participacije državnih organa uz izražavanje nade da će ovoga puta blage kazne izostati.

,,Zaista se nadam da će državni organi ovoga puta biti odlučni i efikasni i da će stati na put vršnjačkom nasilju i da nećemo imati prilike da u medijima, slobodno mogu reći smiješne presude“ zaključio je on.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve