Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Marković: Podnio sam ostavku, softver neće provjeravati podatke!

''Razlog za ostavku je taj što se ne radi ono što je odlukom Vlade definisano'', kazao je Marković

Boris Marković, koga je Vlada krajem prošlog mjeseca na prijedlog opozicije postavila na čelo Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva, podnio je ostavku na tu funkciju, jer to tijelo do sada nije realizovalo ništa što je u tom smislu definisano odlukom Vlade.

To je, u kratkoj izjavi za Pobjedu, potvrdio sam Marković ističući da softver koji se kreira neće provjeravati podatke.

”Razlog za ostavku je taj što se ne radi ono što je odlukom Vlade definisano”, kazao je Marković za Pobjedu.

On je demantovao navode pojedinih medija koji su juče objavili da je razlog njegove ostavke to što je Vlada navodno prihvatila zahtjev predstavnice Monstata Branke Raičević da softver građanima omogući provjeru isključivo onih podataka koji se odnose na nacionalnost, vjeroispovijest i jezik, te da su je u tome podržali i članovi Komisije Tihomir Dragaš i Aleksandar Anđić.

”To nije tačno i ne znam odakle te informacije medijima”, decidan je Marković.

Markovića je Vlada na čelo Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva imenovala na prijedlog opozicije konkretno DPS-a čiji istaknuti funkcioneri koji su članovi Odbora za popis juče, prema saznanjima Pobjede, nijesu ni bili informisani o njegovoj ostavci.

Umjesto da to pitanje problematizuju na jučerašnjoj redovnoj sjednici parlamentarnog odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa, opozicioni poslanici su praktično hvalili popisnu dinamiku i rad Uprave za statistiku, dok o uspostavljanju softvera i ostavci Markovića nije bilo ni riječi.

Interesantno je da je Komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva formirana upravo na zahtjev opozicije i pod njihovom prijetnjom bojkota popisa.

Podsjećanja radi, zbog neispunjavanja uslova koje je postavila opozicija, a među kojima je bilo i kreiranje softvera, aktuelna vlada je već dva puta odlagala početak juče okončanog popisa.

Opozicioni funkcioneri prijetili su čak i da, ukoliko softver do okončanja popisa ne bude izrađen, neće priznati rezultate te statističke procedure, pa je utoliko više nejasno zašto ga sada niko od njih ne pominje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Katunjani
29.12.2023-09:18 09:18

Što čeka DPS i suverenističke partije koje su ućestvovale u sporazumu o popisu.
Proglasite popis nevažeim i da se završi ova laž prosrpskih stranaka i udruženja.
Dosta nam je slušati Rakočevića i ostalih “rodoljuba” koji nas upropastiše i izdaše!
Nećete se glasova mrsiti na sledećim izborima ti vam garantujemo!

cetinje
29.12.2023-11:36 11:36
Reply to  Katunjani

Od DPS je ostalo zadnje slovo “S”ubaceno u PES porbljenih “rodoljuba” Jadova Milatovica i Miljenka “bobone” Spajica of Pljevlja.

RIR
29.12.2023-09:55 09:55

očekivano ,da ce nesto smisliti da se nemogu provjeriti statist.podaci -to je taj “inžinjering” -diktat i upustvo iz Srbije …SRAMNO !
opozicije i ne reaguje ,jos sramnije !