Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Marić: Ako Vlada do kraja sedmice ne uplati pomoć Institutu, već sljedeće nastupa stečaj

Marić objašnjava da prepoznaje želju da se pomogne ali da se za sada sve svelo na dogovore i na obećanja. Obećana uplata od milion i 200 hiljada eura, kako bi riješili akutne probleme i privremeno otklonili opasnost od stečaja, još nije ostvarena

Izvršni direktor Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu doktor Savo Marić za Antenu M kaže da je Institut u nikad težoj situaciji, te da im je hitno, do kraja sedmice neophodna pomoć Vlade, jer će u suprotnom otići u stečaj.

Marić objašnjava da prepoznaje želju da se pomogne ali da se za sada sve svelo na dogovore i na obećanja. Obećana uplata od milion i 200 hiljada eura, kako bi riješili akutne probleme i privremeno otklonili opasnost od stečaja, još nije ostvarena.

“Pomoć nam je neophodna sada i odmah, to znači do kraja ove sedmice. Već u toku sljedeće sedmice ako ne odblokiramo račun, nastupa stečaj u Institutu i onda je već to neka druga priča. Nama je potrebna uplata ove sedmice da bi, prije svega, račun bio odblokiran, a za sve ostalo vidjećemo koliko će nam ostati od tog novca koji je obećan, od tih milion i 200 hiljada avansne uplate preko Fonda zdravstva”, kaže Marić.

Trenutna dugovanja Instituta su, navodi, između 33 i 35 miliona eura.

“Što prema dobavljačima, što prema EPCG itd. Imamo više sektora gdje su dugovanja Instituta. To je nagomilano godinama ranije i sada dolazi na naplatu. Nijesu krivi samo ljudi koji su radili u Institutu već i ova ukupna dešavanja, korona koja je dvije godine onemogućila dolazak stranih pacijenata u Institut. Sve te stvari su otežale i dovele nas u ovu situaciju u kojoj se sada nalazimo”.

Marić navodi da im je cilj da odblokiraju račun i da u ovoj godini krenu sa novim ugovorima.

“Zbog toga što su bili stari ugovori, recimo prema Fondu zdravstva od 2009. nijesmo povećavali cijene usluga. Moramo misliti na sebe, a i to je prosto zakon tržišta. Nama dobavljači povećavaju cijene, tako da i mi moramo korigovati ugovore i povećati cijene naših usluga da bismo bili konkurentni. Povećanjem cijena mi ćemo obezbijediti sebi normalno poslovanje bez turbulencija. Ali ne možemo riješiti vraćanje starih dugova sada i odmah nego bi morali da ih vraćamo periodično”, navodi on.

Podsjeća da je do blokade računa došlo usljed presude suda na osnovu tužbe zaposlenih, zbog smanjenih koeficijenata i neisplaćenih obaveza od 2012. do danas. Dobavljači su, kaže, još strpljivi, te očekuju pomoć Vlade kako bi uspjeli da im vrate bar dio duga. Napominje da je Institut, kao institucija prepoznata u svijetu, to zaslužio.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve