Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Ljumović o izmjenama PUP: Podgorici potrebna prvo bolnica, dom zdravlja i škola a hramovi neka sačekaju

''Vjera je jedno, a politička ekspanzija po srednjojekovnim šablonima s ciljem uticaja na svijest, kulturu i nacionalni osjećaj nešto sasvim drugo''

Predloženim Izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorica, predviđena je izgradnja sedam vjerskih objekata SPC-a na različitim lokacijama u Glavnom gradu Podgorica, u još uvijek po Ustavu, sekularnoj Crnoj Gori. Za SPC dozvola za sedam, a za Crnogorsku pravoslavnu crkvu je stopiran i blokiran, i taj jedan u ranijem sazivu gradskog parlamenta dodijeljeni plac, rekao je potpredsjednik Liberalne partije, Aleksandar Ljumović.

On kaže da je legitimno graditi vjerske objekte, to je pravo i potreba crkve i vjernika.

“Tako je u Kraljevini Crnoj Gori uz pomoć države napravljeno mnogo seoskih crkava širom zemlje. Problem je što se u međuvremenu državno/crkvenim manevrima to nasljeđe, koje su gradili naši preci daje u vlasništvo SPC-u, što se aminuje i spornim članovima ugovora te vjerske organizacije sa centralnom u Beogradu i države Crne Gore, koja ne haje za svoju baštinu niti tradiciju koju su gradila crnogorska bratstva i plemena”, kazao je Ljumović.

Kad na to dodate graditeljsku ofanzivu i poklapanje prostora po principu, ističe Ljumović, gdje god nađeš zgodan plac ti strateški sagradi crkvu uz podršku novih vlasti, čiji konstituenti političku moć deriviraju iz skuta SPC, onda je “naša država Crna Gora u velikom problemu”.

“Vjera je jedno, a politička ekspanzija po srednjojekovnim šablonima s ciljem uticaja na svijest, kulturu i nacionalni osjećaj nešto sasvim drugo. I to u zemlji koja odvaja milione za vjerske škole, a kad treba nema grijanja u školama, ili fali škola koje treba zagrijati. Ili se, možda problem kapaciteta vaspitno-obrazovnih ustanova nastoji riješiti preusmjeravanjem đaka pred oltare, vjerske škole i hramove”, naglasio je u saopštenju.

Prema njegovim riječima, tim tempom za 30 godina biće da nam je crkva zbilja postala postament školstva.

Onda, kaže, zbogom građanskoj državi, ili državi uopšte.

“Zbog velike naseljenosti, City kvartu su potrebni dom zdravlja, vrtić i osnovna škola, a hram je mogao sačekati zadovoljenje potrebe najmladjih za dječjom njegom i obrazovanjem. Kada je već, Glavni grad Podgorica široke ruke, a pošto smo braća u Hristu , trebalo je jedan plac dodijeliti i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, zar ne”, zaključio je Ljumović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve