Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u odvojenim liturgijama proslavili su najradosniji hrišćanski praznik Božić, prenosi Anadolija.

foto Anadolija

Mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a božićne liturgije održane su jutros i u ostalim crnogorskim gradovima.

Amfilohije je pozvao vjernike na mir i širenje bratske ljubavi.

“Rođenjem Isusa Hrista čovjek od smrtnoga bića postaje besmrtno biće. Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka“, kazao je on.

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Božiću prethodi post od 40 dana, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna. Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa „Hristos se rodi“, a odgovara se sa “Vaistinu se rodi“. Božić se slavi tri dana.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve