Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

Kovačev resor tvrdi da su samo izjednačili SPC sa Svetom Stolicom

-Tako se bez pravnog razloga i utemeljenja u teoriji i međunarodnoj praksi SPC želi prikazati kao entitet koji predstavlja državu, a ako to dopušti država bi pokazala da nema konzistentan pravni sistem – smatra Martinović.

Ministarstvo pravde, u odgovoru na upit Pobjede, izjednačilo je ugovor koji je država Crna Gora potpisala sa Svetom Stolicom sa ugovorom koji se očekuje da Vlada potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, iako je Vatikan međunarodno priznata država.

Po objavljivanju radne verzije ugovora koju su, kako je juče kazao ministar pravde Marko Kovač, prihvatila četiri člana tima zaduženog za pregovore, Pobjeda je od ovog resora zatražila pojašnjenje člana 7 nacrta koji je objavila crnogorska Vlada.

U njemu se navodi da „u objektima i prostorima iz stava 3 ovog člana državni organi ne mogu preduzimati bezbjednosne mjere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, osim u slučajevima kada to nalažu razlozi hitnosti zaštite života i zdravlja ljudi“.

„ISTOVJETNOST“

U upitu smo istakli i da pomenuti član iz radne verzije na gotovo identičan način tretira prostorije SPC, kao što to čini član 23. Bečke konvencije koji propisuje nepovredivost prostorija diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Na naše pitanje da li se ovako koncipiranim članom ugovora ovoj vjerskoj zajednici daje eksteritorijalni status i ona uzdiže na nivo diplomatsko-konzularnih predstavništava, kao i da li bi njegovo usvajanje značilo da se naredba suda za ulazak u prostorije vjerskog objekta ne može primijeniti bez saglasnosti starješine hrama iz Ministarstva su nas obavijestili da je u ugovoru sa Svetom Stolicom članom 7 propisana gotovo istovjetna odredba.

– Odnosno da nadležne vlasti Crne Gore ne mogu preduzimati mjere bezbjednosti u mjestima bogosluženja bez prethodnog ovlašćenja nadležne crkvene vlasti, osim ako to ne nalažu hitnosti zaštite života i zdravlja ili spašavanja dobara posebne umjetničke ili istorijske vrijednosti – naveli su u odgovoru.

Ta odredba koju je pomenuo resor Kovača zaista i stoji u Ugovoru koji je naša država potpisala sa Svetom Stolicom. Međutim, prilikom pojašnjenja ovog člana Ministarstvo nije vodilo računa o tome da Sveta Stolica kao ugovorna strana nema isti status kao i Srpska pravoslavna crkva.

U međunarodnom javnom pravu Sveta Stolica ima poseban status – persona sui generis, a ujedno upravlja i državom Vatikan. Sa druge strane, SPC nema međunarodno-pravni status, ne upravlja nijednom državom, već u Crnoj Gori djeluje preko četiri eparhije koje su registrovane u jedinstvenom spisku vjerskih zajednica.

Advokat, član radne grupe Vlade koja pregovara sa ovom vjerskom zajednicom Nikola Martinović, kazao je Pobjedi da se ugovor koji je Crna Gora potpisala sa Svetom Stolicom ne može izjednačiti sa onim koji bi trebalo da se potpiše sa SPC.

(NE)UTEMELJENJE

Svaki uređen pravni sistem, istakao je, nastoji da ima unifikaciju određenih pravnih poslova – pa se tako svi zakoni nazivaju zakonima, a ne nekako drugačije.

-Tako bi trebalo i da se određeni ugovori zovu imenom kakav je uobičajen u pravnom prometu. Temeljni ugovor je uobičajen u odnosu između dvije države, dok je ugovor o regulisanju odnosa uobičajen između države i vjerske zajednice i tako to funkcioniše u svim evropskih zemljama – naglasio je Martinović.

Međutim, dodao je, u Crnoj Gori se bez ikakvog pravno utemeljenog razloga insistira na tome da sa se sa SPC potpiše Temeljni ugovor.

-Tako se bez pravnog razloga i utemeljenja u teoriji i međunarodnoj praksi SPC želi prikazati kao entitet koji predstavlja državu, a ako to dopušti država bi pokazala da nema konzistentan pravni sistem – smatra Martinović.

Navodeći da je član Ugovora koji je potpisan sa Svetom Stolicom identičan članu iz nacrta dokumenta o kojem se pregovara sa SPC, iz Ministarstva su naveli da objekti za bogosluženje kojima raspolaže Sveta Stolica „nijesu, niti treba da budu, izdignuti na rang diplomatskih predstavništava, niti u odnosu na njih postoji bilo kakav oblik eksteritorijalnosti“.

– Sljedstveno tome, ukoliko radni dokument temeljnog ugovora bude zaključen, ni Srpska pravoslavna crkva kao vjerska zajednica, a ne i subjekt međunarodnog prava, ne može imati bilo kakav oblik eksteritorijalnosti u odnosu na bilo koji dio Crne Gore ili objekata koji se nalaze pod jurisdikcijom Crne Gore – naveli su iz Ministarstva.

Podsjetili su da se prava i obaveze koje proističu u odnosu na sva pitanja iz opsega slobode vjeroispovijesti mogu uživati samo u odnosu na ono što propisuju Ustav Crne Gore, međunarodni ugovori, zakoni države Crne Gore i „eventualno zaključeni temeljni ugovor sa SPC“.

Ukazali su i na član 9 stav 2 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koji propisuje da sloboda ispovijedanja vjere ili uvjerenja može podlijegati ograničenjima koja su predviđena zakonom.

– I koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne bezbjednosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala ili zaštite prava i sloboda drugih. Gotovo istovjetnu odredbu sadrži i naš Ustav (čl. 46 st. 3) – istakli su.

To znači, pojasnili su, da ni po Ustavu, ni po zakonima i međunarodnim ugovorima, nema prostora, a ni bojazni da se, shodno zaključenim ugovorom sa bilo kojom vjerskom zajednicom, može sprovoditi princip eksteritorijalnosti.

 

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Osmani Đukanoviću: Stojimo uz građane Crne Gore u ovom tužnom trenutku

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je večeras izraze saučešća predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i porodicama tragično nastradalih u pucnjavi na Cetinju. “Tužna sam...

Jakič: Duboko sam potrešen viješću o nezapamćenoj tragediji na Cetinju

Nekadašnji ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič kazao je da je duboko potrešen viješću o strašnoj i nezapamćenoj tragediji...

Najčitanije

Povezano

Ministarstvo pravde: Utvrđen konačni tekst zakona o porijeklu imovine

Ministarstvo pravde saopštilo je da je danas zaokružen proces sagledavanja preporuka od strane evropskih partnera i da je utvrđen tekst Nacrta Zakona o izmjenama...

Odložiti za septembar početak rasprava o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika

Akcija za ljudska prava je danas uputila apel ministru pravde Marku Kovaču, da odloži početak javnih rasprava o Nacrtima Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog...

Delegacija Vlade položila vijenac u Velici: Žrtve svih ratnih dešavanja 20. vijeka ne smiju se zaboraviti

Delegacija Vlade Crne Gore položila je danas vijenac na spomen obilježje u selu Velika na 78. godišnjicu od nacističkog zločina nad civilima toga kraja. Delegaciju...

Kovač sa predstavnicima Komore javnih izvršitelja: Reforma izvršnog postupka dala značajne rezultate na planu jačanja vladavine prava

Ministar pravde Marko Kovač primio je predstavnike Komore javnih izvršitelja Crne Gore, predsjednika Vidaka Latkovića i člana Izvršnog odbora Vladana Vujovića. Kako je saopšteno iz Komore javnih izvršitelja, na sastanku...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rukfaš
01.07.2022-07:32 07:32

Kako vele upućeni… a tiče se znanja pravničkog ovoga ministra, on bi, što se znanja tiče, jednako mogao biti i ministar energetike ili ministar spoljnih poslova. Svakako – o svemu tome veze nema.

COL
01.07.2022-07:43 07:43

Fina družina, advokat Dragan Šoć pregovara u ime crkve Srbije, a u ime vlade Crne Gore njegov rođeni sin Ivo Šoć. Dakle otac i sin na dvije strane pregovaračkog tima ima logike….

RIR
01.07.2022-19:38 19:38
Reply to  COL

… čuveni Dragan Šoć ,koji je objašnjavao da su Srbi u Crnoj Gori “srpska svijest “
NJEGOV rođeni brat je naš ponosni Crnogorac — koliko ih je koji u porodici baštine “srpsku svijest” i
“ RGAJU “ protiv svoje rodne grude i ne priznaju svoje pretke crnogorce koji su krvlju natočili svoju zemlju braneci svoju CPC njene svece i slobodu CG…

KLEMENTINA
01.07.2022-09:11 09:11

Jasno je svakome koliko je crkva božja .Zastupnici POTKUPLjENICI IZDAJNICI BEZBOŽNICI POLTRONI i ….Dokaz ovi mali MIŠ koji se pojavio niotkuda, ispilio se iz dupeta nekog od RAZVRATNIKA ”božjih”.