Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

KotorArt Don Brankovi dani muzike: Betoven, vječna inspiracija za kraj Festivala

Sinoć, na Trgu ispred Katedrale sv. Tripuna, sa početkom u 22 sata, KotorArt Don Brankovi dani muzike priredili su svečani koncert povodom zatvaranja ovogodišnjeg Festivala sa kojeg su uputili nekoliko važnih poruka.

Sinoć, na Trgu ispred Katedrale sv. Tripuna, sa početkom u 22 sata, KotorArt Don Brankovi dani muzike priredili su svečani koncert povodom zatvaranja ovogodišnjeg Festivala sa kojeg su uputili nekoliko važnih poruka.

KotorArt Don Brankovi dani muzike: Betoven, vječna inspiracija za kraj Festivala

“Na koncertu je nastupio Crnogorski orkestar mladih, pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, muzičkog urednika Dubrovačkih ljetnjih igara i profesora Muzičke akademije u Zagrebu. Koncertom se obilježilo 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora, Ludviga van Betovena, izvođenjem njegovih poznatih djela u obradama za kamerni orkestar. Orkestar je izveo Sonatu za klavir u c-molu br. 8 op. 13 u aranžmanu za gudački orkestar Jakuba Kovalevskog kao i Veliku fugu, op. 113 čiju je obradu za gudački orkestar radio Englebert Rentgen. Takođe, orkestar je premijerno izveo novo djelo BEETHOVEN 2020, porudžbinu Festivala, čiji je autor crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović, a koje je inspirisano čuvenom Odom radosti, himnom EU, simbolom jedinstva i solidarnosti. Upravo zbog univerzalno važnih poruka Betovena, koncert je poslužio i kao proslava predsjedavanja Njemačke Savjetom Evropske unije”, saopštili su organizatori.

Večeras, sa početkom u 22 sata, koncert se prikazuje na drugom kanalu Radio Televizije Crne Gore, kao i na satelitskom kanalu nakon Dnevnika 3.

Koncert je upriličen uz pomoć važnih prijatelja i partnera Festivala poput: Ambasade Savezne Republike Njemačke, Ambasade Republike Hrvatske, kompanija Ledo, Idea, Vinarija Kutjevo kao i Dalmacijavino.

“Svečanom koncertu su prisustvovali predstavnici pokrovitelja Festivala, partnera i prijatelja a publici su se obratili g. Kristofer Brojnig, zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke, g. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gđa Marina Dulović, sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, gđa Milica Nikolić, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO kao i dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega”, piše u saopštenju.

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke Kristofer Brojnig istakao je simboliku koja se krije u himni Evropske Unije, Odi radosti, rekavši da u univerzalnom jeziku muzike, ova himna izražava evropske ideale slobodne, mira i solidarnosti. Čvrsto vjerujemo da umjetnost koju prezentuje KotorArt govori istim jezikom.

Zamisao za ovaj događaj je bila više nego dobra, jer simbolizuje zajedničku evropsku ideju: da crnogorski orkestar koji predvodi hrvatski dirigent izvede evropsku himnu koju je kopmonovao njemački kompozitor. Njemačka, kao i Hrvatska, podržava napore Crne Gore na putu učlanjenja u evropsku porodicu – Evropsku uniju, dodao je Brojnig.

“Riječi podrške nisu izostale ni od Ambasadora Republike Hrvatske, g. Veselka Grubičića koji je, između ostalog, istakao: Velika je sreća što je moćna Njemačka došla na čelo Vijeća EU u ovoj krizi. Znam da neće izostati pomoć našoj susjednoj Crnoj Gori. Hrvatska će nastaviti podržavati Crnu Goru na njenom europskom putu. Morate postati prva naredna članica Europske unije.

Gospođa Marina Dulović, sekretarka sekretarijata za kulturu, sport I društvene djelatnosti Opštine Kotor, izrazila je podršku I promišljanje za budućnost riječima: Vjerujem da će se u budućnosti raditi na unaprijeđenju i i pronalaženju boljih organizacionih modela, drugih izvora finansiranja i realizacije, isključivo vodeći računa o kvalitetu sadržaja, očuvanju vlastitog identiteta i selekciji programa u skladu sa dvodecenijskim izrazom ovog festivala. Uputivši čestitke Festivalu, istakla je da ukoliko postoji pozitivna energija, znanje i volja za kreativnim stvaranjem i produktivnim stremljenjima, gdje se osjećamo dobro, nijedna poteškoća nije nesavladiva.

Gospođa Milica Nikolić, sekretarka crnogorske komisije za UNESCO istakla je da Podrška UNESCO u globalno specifičnim okolnostima svojevrsno je priznanje KotorArtu, i podsticaj za dalja pregnuća i intenzivnu saradnju sa lokalnim i nacionalnim institucijama, u prvom redu sa Ministarstvom kulture i Opštinom Kotor, ali i ostalim brojnim partnerima i prijateljima festivala. Festivalu je uputila sve čestitke povodom realizovanja programa riječima: Kada u vremenu tako strašne i sveprožimajuće krize, koja preispituje sve vrijednosti i svaki izazov čini dramatično većim, nađete način da na krilima prepoznatljive kreativnosti, tu krizu iskoristite kao inspiraciju za promjenu, za prilagođavanje, za nemirenje sa spoljašnjim ograničenjima, tada znate da je vaš rad, ne samo značajan, već i plemenit, nesebičan i istinski dragocjen”, piše u saopštenju,

Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, Admiral Bokeljske mornarice, diplomata, osvrnuo se na istorijske činjenice gdje su periodi kriza bili produktivni na kulturnom planu. Upravo tada se traži kreativnost , oslobađaju se nove energije, preispituju se postojeći modeli i rađaju nove ideje koje daju impuls razvoju.

“Upoređujući univerzalnost značenja stihova Šilerove „Ode radosti“ i teksta himne Bokeljske mornarice istakao je da to nasljeđe, uključujući i muzičku kulturu, te Bokeljsku mornaricu , svjedoči da smo od početka istorije bili dio evropske civilizacija… Entuzijazam, ljubav i talenat ne bi bili dovoljni da nije bilo finansijske i druge podrške Opštine Kotor i Ministrstva kulture, uprkos ekonomskim ograničenjima. No, kultura je nježna biljka koju treba stalno zalivati i brižno gajiti; korov sam raste svuda i teško ga je izkorijeniti. Uvjereni smo, na osnovu obećanja koje smo dobili , da će kada prođe kriza , biti dugoročno riješeno pitanje statusa i finansiranja Festivala”, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, KotorArt Don Brankovi dani muzike, u izuzetno otežavajućim ovogodišnjim uslovima, pokazali su izuzetnu kreativnost, potvrdili svojim radom i predanošću zalaganje za što kvalitetniju kulturnu scenu u Crnoj Gori, kao i opravdali svoj status festivala od posebnog značaja za Crnu Goru. Održavši 19 glavnih i preko 50 pratećih programa, a sve uz najstrožije poštovanje mjera koje propisuje Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore, Festival je dokazao da promišlja kulturu i kulturni imidž Kotora i Crne Gore, njeguje savremeno umjetničko stvaralaštvo i doprinosi sveukupno boljem stanju u društvu u periodu pandemije, saopštili su organizatori.

“KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa organizovanjem programa sa partnerima Lušticom Bay gdje će tokom naredna četiri vikenda, počevši od subote, 29. avgusta, biti organizovani nastupi džez muzičara: Šule Jovović Trio, MP Trio, Enes Tahirović Trio kao i sastava Baltazar. Takođe, predstoji i koncert posvećen profesoru Nikoli Gregoviću koji je zbog vremenskih prilika morao biti odgođen. Isto tako, naredne godine, KotorArt Don Brankovi dani muzike će biti domaćin velike međunarodne UNESCO konferencije koja se planira održati u Kotoru sa temom uticaja pandemije COVID-19 na kulturu i turizam.

Sljedeće godine počinje i realizacija projekta pod nazivom #synergy koji je podržan sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu. KotorArt je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su: Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu”, piše u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve