Vjerovatnoća pojave koronavirusa u Crnoj Gori je veoma niska, ali se ništa ne može isključiti, saopštio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović.On je na konferenciji za novinare kazao da je Ministarstvo zdravlja preduzelo i da preduzima sve mjere zaštite. Konferencija za novinare zakazana je nakon što je u medijima objavljena informcija da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da je odbačena sumnja da je troje turista iz Kine, koji su budvanskim zdravstvenim službama prijavili respiratorne tegobe, inficirano koronavirusom. Hrapović je saopštio da je Kliničkom centru izdato naređenje da se nabavi dodatna oprema, pooštre kontrole i posjete u najvećoj zdravstvenoj instituciji u državi..

Foto: CdM

Hrapović je rekao da je situacija sa kineskim turistima koji su došli iz Pekinga pod kontrolom, te da je taj slučaj bio test za crnogorski zdravstveni sistem.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je ocijenio da je slučaj iz Budve pokazao da je napravljen dobar sistem kontrole i prevencije bolesti. Virus se, kako je pojasnio Mugoša, prenosi kao grip.

“U Crnoj Gori imamo određeni broj testova za koronavirus, ali ne baš za ovaj tip”, pojasnio je on.

Dodao je da se za kompletnu sliku uzorke šalju partnerima u regionu i Evropi.

“Imao sam sastanak sa predstavnicima konekske kompanije CRBC koja je glavni izvođač radova na auto-putu Bar-Boljare. Dogovorili smo da se radnici koji su otišli za Kinu ne vraćaju u Crnu Goru do daljnjeg, minimum do aprila”, istakao je on.

Svi kineski radnici CRBC-ja, njih 393 koji se nalaze u Crnoj Gori biće pod nadzorom.

“Osam kineskih radnika koji su prethodnih dana došli iz Kine u Crnu Goru su pod stalnim nadzorom”, istakao je Mugoša.

Po njegovim riječima većina radnika je iz oblasti gdje se pojavila zaraza koronavirusom.

Mugoša je dodao da su pokriveni svi granični prelazi, kako bi se kontrolisale osobe koje bi popunile upitnik da li dolaze iz ugroženih područja, imaju li kakve simpotome, nakon čega bi se angažovale nadležne službe.

Komentari

avatar