Utorak, 28 Marta, 2023
Rubrika:

HRA: Treći put odložen početak suđenja za torturu

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza u policiji od oštećenog Benjamina Mugoše, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odloženo je po treći put, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava

Početak suđenja za krivično djelo iznuđivanje iskaza u policiji od oštećenog Benjamina Mugoše, koje je danas trebalo da se održi u Osnovnom sudu u Podgorici, odloženo je po treći put, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava.

Mugoša, Marko Boljević i Jovan Grujičić su, navodi ova NVO, u maju 2020. godine pretrpjeli policijsku torturu tokom istrage „bombaških napada” na kuću državnog službenika Duška Golubovića i lokal Grand.

“Za iznuđivanje iskaza od Mugoše je optužen Dalibor Ljekočević, koji je optužen da je isto djelo izvršio i nad Markom Boljevićem. Za torturu nad Grujičićem još uvijek niko nije optužen”, ističe HRA.

Suđenje je odloženo zbog opravdanog izostanka postupajuće tužiteljke Nađe Martinović i optuženog Ljekočevića.

Ročištu nisu pristupili ni dvojica svjedoka, koji, iako uredno pozvani, nisu opravdali izostanak.

“Suđenje nije ni započelo iako je od brutalnog zlostavljanja Mugoše u CB Podgorica 26. maja 2020. prošlo više od dvije i po godine. Početak suđenja je prvi put odložen 3. oktobra, a potom i 16. novembra 2022, zbog izostanka okrivljenog. Današnji izostanak okrivljeni je pravdao zadobijenim posljedicama usljed saobraćajne nesreće. Sutkinja Ivana Becić odredila je vještačenje dostavljene medicinske dokumentacije koje će utvrditi da li je okrivljeni uprkos zadobijenim povredama ipak mogao pristupiti današnjem ročištu ili ne”, navodi HRA.

Ročište je odloženo za 20. februar 2023. godine.

U predmetu iznuđivanja iskaza praćenog teškim nasiljem od Marka Boljevića, početak suđenja petorici okrivljenih policijskih inspektora, među kojima i Daliboru Ljekočeviću, takođe je odložen tri puta.

“Za iznuđivanje iskaza od Jovana Grujičića, koji je pogrešno optužen za postavljanje eksploziva, a koji je u međuvremenu pravosnažno oslobođen optužbi, još uvijek niko nije optužen, iako su i međunarodni stručnjaci utvrdili da je i on bio žrtva zlostavljanja. U tom predmetu je više državno tužilaštvo po drugi put ukinulo rješenje o odbacivanju krivične prijave od strane osnovne državne tužiteljke u Podgorici Maje Knežević”, navodi HRA.

Akcija za ljudska prava prati ove krivične postupke i zalaže se za djelotvorno kažnjavanje torture.

“Smatramo da je Državno tužilaštvo dužno da temeljno istraži i odgovornost policijskih rukovodilaca koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima u ovim slučajevima i koji su koordinirali istragu”, ističe HRA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve