Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Filina: Opština Budva onemogućila izložbu protiv Putina

Mi, kao učesnici tog međunarodnog projekta, naišli smo u Crnoj Gori na otpor lokalnih vlasti grada Budve, koje su odbile da odobre prostor za sprovođenje ulične akcije, posvećene ovoj društveno značajnoj temi

U ime organizatora međunarodnog projekta “Lica ruskog otpora” Elena Filina, opoziciona gradska odbornica grada Moskve tvrdi da je Budva zabranila da se u tom gradu realizuje taj projekat, iako su prethodno dobili saglasnost od policije i komunalne policije. Zbog toga su uputili pismo u kome traže pomoć od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Njihovo pismo Milatoviću i Abazoviću prenosimo u cjelosti:

Predsjedniku Države Crna Gora gospodinu Jakovu Milatoviću i Predsjedniku Vlade Države Crna Gora gospodinu Dritanu Abazoviću

Poštovana gospodo!

Obraćamo Vam se u svojstvu organizatora niza izložbi koje su posvećene političkim represijama u Ruskoj Federaciji i njihovim žrtvama, pod zajedničkim nazivom „Lica ruskog otpora“.

Mi, kao učesnici tog međunarodnog projekta, naišli smo u Crnoj Gori na otpor lokalnih vlasti grada Budve, koje su odbile da odobre prostor za sprovođenje ulične akcije, posvećene ovoj društveno značajnoj temi.

U ime učesnika tog projekta u Crnoj Gori, dana 06.09.2023. godine podnijeli smo odgovarajućim organima zahtjev da se u periodu od 01. do 10. oktobra ove godine na trgu kod budvanskog Starog grada dozvoli razmještanje konstrukcija sa portretima ruskih političkih zatvorenika i tekstualnim informacijama o njima na crnogorskom jeziku.

Treba napomenuti, da ova akcija dana 01.10.2023. godine započinje i da će se dalje odvijati u ovom formatu u više svjetskih gradova, da se ona finansira od dobrovoljnih priloga građana i da je usmjerena na informisanje građana različitih zemalja svijeta o političkim represijama u Rusiji.

Dobili smo saglasnost za održavanje akcije kako od policije, tako i od komunalne policije, ali dana 28. i 29.09.2023. godine, na dva dana pred otvaranje izložbe, predstavnici komercijalne organizacije – AD „Budvanska rivijera“ – su stavili veto, a zatim predstavnici Skupštine opštine Budva odbili da odobre drugo mjesto i termin za njeno održavanje.

Crna Gora je primila desetine hiljada ruskih državljana koje bježe od represija i prisilnog učestvovanja u ratu i s tim u vezi mi izražavamo našu najdublju zahvalnost Crnoj Gori za mogućnost da u toliko složenom istorijskom trenutku sačuvamo slobodu, a neki – i život. U potpunosti dijelimo privrženost evropskim vrijednostima i evropskom putu Crne Gore. Tim bolnije su nam pale gore pomenute odbijajuće odluke, sa kojima nijesmo saglasni.

Nezvanični komentari koje su naši predstavnici čuli od službenika Skupštine opštine Budva ubjedili su nas da je iznošenje istine o trenutnoj političkoj realnosti u Ruskoj Federaciji veoma aktuelno i značajno za Crnu Goru. Smatramo da će naša izložba nadoknaditi skoro potpuni izostanak informacija o ovoj izuzetno značajnoj društvenoj temi kod crnogorske javnosti.

Nalazeći se u istinski slobodnoj zemlji, htjeli bismo da imamo mogućnost da slobodno vodimo dijalog o onoj nesreći koja se sada odvija u Rusiji. Prema našem zapažanju, u Crnoj Gori skoro i da nema medija koji bi informisali crnogorsku javnost o represijama kojima su podvrgnuti ruska opozicija i ruski građani koji se protive agresivnom ratu protiv Ukrajine. Mi, koji se nalazimo u uslovima slobode i bezbjednosti, smatramo da ne smijemo da ćutimo o tome.

Molimo Vas, gospodine Predsjedniče Crne Gore i gospodine Predsjedniče Vlade Crne Gore, da nam pružite pomoć u pribavljanju saglasnosti za mjesto i vrijeme održavanje ulične izložbe „Lica ruskog otpora“ na jednom od centralnih trgova Budve.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve