Crna Gora, mlada država koja broji samo 620.000 stanovnika, na impresivan način drži korak sa evropskim razvojnim kretanjima u oblasti sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju, ocjena je renomiranog britanskog časopisa Inside Industry. Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović saopštio je, u intervjuu za taj časopis, kako je glavni cilj Agencije očuvanje i podizanje nivoa sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori, ističući da ulaganje u sigurnost predstavlja ulaganje u budućnost.

Dragan Đurović, direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo

U poslednjem izdanju ovog časopisa tema je bila vazduhoplovstvo, a rezultati koje je naša zemlja postigla za samo deset godina od uspostavljanja svoje vazduhoplovne vlasti, podstakli su Inside Industry da prezentuje Crnu Goru kroz intervju sa Draganom Đurovićem, direktorom Agencije za civilno vazduhoplovstvo i članom Koordinacionog komiteta Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva.

„Glavni cilj Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao nacionalnog nadzornog organa, je očuvanje i podizanje nivoa sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori“, kazao je Đurović, ističući da ulaganje u sigurnost u suštini predstavlja ulaganje u budućnost. Imajući to na umu, nastavićemo sa jačanjem stručnih kapaciteta i učinićemo našu kontrolnu i certifikacionu funkciju još efikasnijom. Nastavljamo da naš pravni sistem usklađujemo sa pravilima međunarodnih vazduhoplovnih organizacija, a regionalna i međunarodna saradnja ostaju prioritet“, navodi Đurović.

Na početku 2019. godine, Agencija je bila predmet kontrole primjene ICAO (Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo) standarda sigurnosti. „Rezultati ove kontrole su izvanredni. U odnosu na status iz 2010. godine, napredak je fantastičnih 35 odsto, a naša zemlja se nalazi u gornjem dijelu tabele efikasnosti evropskih i svjetskih država“.

Govoreći o razvoju vazdušnog saobraćaja, Đurović podsjeća da se Agencija bavi istim pitanjima kojim se bave njoj ravnopravne evropske institucije, uključujući posljednja razvojna kretanja u sektoru, kao što su dronovi, za koje Agencija već tri godine sprovodi intenzivnu kampanju „Sigurno upravljanje dronovima“.

Očekuje se značajan rast globalne vazduhoplovne aktivnosti u predstojećim godinama. Takav rast bilježi i Crna Gora, a Đurović vjeruje da je od značaja za Crnu Goru da pronađe uspješnu ravnotežu između ekonomije, pitanja zaštite životne sredine, sigurnosti i bezbjednosti, kao i pouzdanosti, tačnosti i drugih faktora efikasnosti.

„Implementiramo šemu globalnih tržišnih mjera u formi Šeme za kompenzaciju i smanjenje ugljenika za međunarodno vazduhoplovstvo. Dijelimo mišljenje da ekološka pitanja mogu da predstavljaju smetnju u razvoju međunarodnog vazduhoplovstva, i u potpunosti podržavamo napore ICAO-a za rješavanje ovih problema, uključujući i ključni izazov, uzrokovan klimatskim promjenama, za postizanje održivog razvoja međunarodnog vazduhoplovstva“, navodi Đurović.

Kao još jedno važno razvojno pitanje, Đurović ističe mogućnost noćnih letova na aerodromu Tivat. „Zbog brdovitog terena koji okružuje dolinu u kojoj se nalazi aerodrom, Tivat je poznat po tome što ima izazovne procedure prilaza i slijetanja. Studija slučaja koju smo radili pokazala je da jedino moguće rješenje predstavlja primjena PBN-a, odnosno navigacije zasnovane na performansama vazduhoplova. Kroz uvođenje EGNOS sistema, koji su razvili Evropska svemirska agencija i EUROCONTROL, stekli su se tehnički uslovi za implementaciju PBN procedura, što bi omogućilo noćne letove na ovom aerodromu“, precizirao je Đurović.

On dodaje da je razvoj moguć samo uz paralelni razvoj ljudskih resursa, čemu u Agenciji posvećuju veliku pažnju, kroz brojne obuke u zemlji i inostranstvu za zaposlene, te stipendije studenata.

Inside Industry navodi da su vrijedan rad i napori usmjereni na unapređenje sigurnosti vazdušnog saobraćaja veoma dobro priznati, s obzirom na to da je Crna Gora uključena u One Stop Security režim Evropske unije.

„Evropska komisija je priznala da su standardi bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori jednaki standardima EU država članica. Osim Crne Gore, samo SAD, Kanada i Singapur imaju taj status. Ovo postignuće nas čini veoma ponosnim“, zaključio je Đurović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve