Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Država tužila bivšu ministarku Vesnu Bratić

U tužbi se, između ostalog, i navodi da je Bratić smijenila više od 140 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa podnio je tužbu Osnovnom sudu u Podgorici protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, zbog nezakonite smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova.

U tužbi nije precizirano koja tačno suma se potražuje od bivše ministarke, ali je navedeno da će to odrediti vještak finansijske struke.

Bratić je 12. jula 2021. godine smijenila više od 140 direktora. U tužbi je navedno da je do sada donešeno više od 30 pravosnažnih sudskih odluka u korist direktora. Država zato traži da Bratić plati odštetu. Pojašenjeno je u tužbi kako je Bratić donijela nezakonita rješenja, jer je direktore smijenila zbog toga što nijesu formirali školske odbore. Direktori, međutim, nijesu mogli završiti taj posao upravo zato što ih je Ministarstvo opstruiralo. Taj resor je bio dužan da imenuje svoja dva predstavnika u školskom odboru, ali to nije učinio, već je smijenio direktore stavljajući im na teret da nijesu izvršavali radne zadatke.

– Postupanje tužene ne može se podvesti pod pogrešnim tumačenjem materijalno pravnih propisa, jer je tužena bila svjesna svojeg postupanja da prilikom donošenja preko 140 tipskih rješenja o razrješenju postupa suprotno imperativnim propisima u prilog čemu govori i činjenica da se i tipskim rješenjem rješava i preminulo lice iz Nikšića – navela je zaštitnica imovinsko pravnih interesa Bojana Ćirović u tužbi.

Zaključuje u tužbi da je Bratić svjesno i namjerno razriješila na nezakonit način direktore škola i time počinila materijalnu štetu.

Nedavno je na sjednici Vlade saopšteno da će šteta po budžet po osnovu svih okončanih postupaka koje protiv države vode smijenjeni direktori obrazovnih ustanova dostići oko 300.000 eura.

Razriješeni direktori podnijeli su tužbe i da su već počele da pristižu pravosnažne presude u njihovu korist, zbog čega je nastala šteta po Državu.

U jaunaru ove godine Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet protiv Vesne Bratić nakon što je Centar za građansko obrazovanje CGO podnio protiv nje krivičnu prijavu zbog, kako su naveli, nezakonite smjene direktora škola tokom 2021. godine.

Bivša ministarka Bratić je krajem decembra prošle godine kazala da je “nečuveno i presedan” da podnese tužbu protiv nje zbog izgubljenih 300.000 eura u postupku protiv smijenjenih direktora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
01.02.2023-16:49 16:49

Ovdje nije u pitanju samo materijalna šteta po državu! U slučaju ŠTANC-MAŠINE SMRTI, BRATIĆKE, radi se i ozločinu prema čovjeku i zločinu prema državi Crnoj Gori,. Zločin prema direktorima škola sastoji se u užasnom, zlonamjernom, svjesnom zlostavljanju targetiranih osoba, a zločin prema državi je u stravičnompodrivanju obrazovnog sistema Crne Gore, sa ciljem uništenja države Crne Gore, ali i pripreme genocida nad Crnogorcima. Zato reakcija države prema ovoj preopasnoj po čočvjeka osobi, pod nije adekvatan. Ona zaslužuje protjerivanje iz Crn e Gore i zabbranu ulaska u Crnu Goru doživotno i obavezno poništavanje njenog državljanstva. Onaj ko je njoj dao državljavanstvo Crne… Pročitaj više »

BMX
01.02.2023-18:16 18:16

Pitaj babu, sta da radis sad ?

Baća
01.02.2023-18:55 18:55

Haj u bosnuuuu

Djukic
01.02.2023-19:19 19:19

Vesnaaaaaaa u bosnu bolan