Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021
Rubrika:

DPS podnio krivičnu prijavu: Krivokapić pogazio Ustav i direktno naređivao policiji

Kao dokaz navedenom uz krivičnu prijavu SDT-u je dostavljena fotografija iz prostorija Vlade Crne Gore, snimljena 5. septembra, na kojoj su pored Krivokapića dio komandnog štaba pomenute operacije i druga lica: poslanik Marko Milačić, Momčilo Koprivica, ministri Milojko Spajić, Olivera Injac, Jakov Milatović, te direktor ANB Dejan Vukšić i šef Kabineta predsjednika Vlade Ivana Malović.

Demokratska partija socijalista podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i drugih lica zbog sumnje da su zloupotrijebili svoj položaj i prekoračili svoja službena ovlašćenja tokom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, u koju su Dnevne novine imale uvid, zloupotrebljavajući položaj predsjednika Vlade, poslanika, ministara i dr. prekoračili su granice svojih službenih ovlaščenja na način što je Krivokapić formirao tijelo koje nije imalo nikakve zakonske i ustavne nadležnosti da donosi odluke koje se tiču nacionalne bezbjednosti, akoje je načelu sa njim preuzimalo djelove komandovanja operacijom bezbjednosnih snaga 5. septembra na Cetinju.

Kao dokaz navedenom uz krivičnu prijavu SDT-u je dostavljena fotografija iz prostorija Vlade Crne Gore, snimljena 5. septembra, na kojoj su pored Krivokapića dio komandnog štaba pomenute operacije i druga lica: poslanik Marko Milačić, Momčilo Koprivica, ministri Milojko Spajić, Olivera Injac, Jakov Milatović, te direktor ANB Dejan Vukšić i šef Kabineta predsjednika Vlade Ivana Malović.

“Stim u vezi, poslanik Marko Milačić, u saopštenju objavljenom 6. septembra izjavio je: ‘ U trenutku kada se država suočavala sa blokadom putnih pravaca, sa elementima šire pučističke para političke akcije rukovodstva DPS-a koju je operativno vodio savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića, Veselin Veljović, usljed odbijanja pojedinih da djeluju u zaštitu države, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić lično je preuzeo punu odgovornost i punu kontrolu, uspostavio red i odlučno zaštitio Ustav, javni red i mir i državu Crnu Goru’”, navodi se uprijavi.

NAREDIO HAPŠENJE VELJOVIĆA?!

Takođe, Krivokapić se prijavom tereti da je 5. septembra 2021. godine prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja teže povrijedio pravo drugog na način što je mimo svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja dao nalog pomoćniku direktora Uprave policije da se liši slobode Veselin Veljović.

“Što je istog dana priznao na svom Tviter nalogu: ‘Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselinu Veljoviću’, kao i dana 6. septembra 2021. godine u izjavi za medije kada je istakao da je ‘on naložio hapšenje Veselina Veljovića’, pojašnjavajući tom prilikom da je dao nalog jednom od pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Brđanina, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, navodi se u krivičnoj prijavi.

U obrazloženju podnošenja krivične prijave DPS navodi da osnov sumnje da su prijavljeni izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore proizilazi iz nadležnosti koje ima Vlada, odnosno predsjednik Vlade, ministri i poslanici, na osnovu Ustava Crne Gore, kao najvišeg pravnog akta, ali i ovlašćenja koja policijski službenici, odnosno državni tužioci imaju shodno Zakoniku o krivičnom postupku i drugim propisima.

“ Imajući u vidu činjenicu da su odluke koje su donosili prijavljeni u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, Vijeća zanacionalnu bezbjednosti Uprave policije postavlja se pitanje otkud Zdravko Krivokapić kao predsjednik Vlade Crne Gore crpi svoja ovlašćenja za formiranje tijela koje preuzima komandovanje za policijske i druge bezbjednosne akcije koje su se preduzimale 4. i 5. septembra na Cetinju, kao i na osnovu čega je Zdravko Krivokapić u komandovanju tim akcijama uključio poslanike, određene ministre i druga lica koja po svojim zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima ne mogu biti nikako dio lanca komandovanja policijskimi drugim akcijama. Sve prethodno poslanik Marko Milačić je sam posvjedočio izjavom da je premijer preuzeo punu odgovornost i kontrolu, uspostavio red i odlučno zaštitio Ustav, javni red i mir i državu Crnu Goru”, ističe se u obrazloženju prijave.

RUKOVODIO RADOM POLICIJE

Takođe, postavlja se i pitanje otkud Zdravko Krivokapić kao predsjednik Vlade Crne Gore crpi svoja ovlašćenja da izdaje obavezujuće naloge pomoćniku direktora Uprave policije, koji je neposredno zasvoj rad odgovoran direktoru Uprave policije, kao i da prijavljeni neposrednim rukovođenjem usmjerava radnje organa policije, kako to sam navodi na svom Tviter nalogu, ai u medijima.

“ Ovakvim činjenjem prijavljeni predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je narušio ugled Vlade Crne Gore, pogazio Ustav i sve druge zakone i podzakonske akte koji uređuju materiju rukovođenja, usmjeravanja rada policije, primjene policijskih ovlašćenja i drugi poslove policijskog rada i djelovanja, ali i drugom nanio štetu i teže povrijedio prava, jer je pomoćnik direktora Uprave policije po njegovom nalogu i postupio, te svojini podređenim očigledno naložio da se Veselin Veljović odmah pozove u službene prostorije Uprave policije Odjeljenje bezbjednosti Cetinje. Procesne radnje koje su u odnosu na Veselina Veljovića tog dana preduzete od strane službenika Uprave policije vršene su u skladu sa samovoljom predsjednika Vlade, koji pritom navodno sve to čini radi ‘zaštite građana Crne Gore’, a zapravo na taj način opravdava svoju samovolju”, ističe se u obrazloženju krivične prijave.

Zloupotrijebili položaj poslanika

Istovremeno, druga lica obuhvaćena ovom prijavom su zloupotrijebila položaj poslanika, ministara i druge službene položaje učestvujući u nezakonitoj akciji rukovođenja rada policije i tom prilikom zajedno sa premijerom Krivokapićem učestvovali u donošenju obavezujućih naloga za rad policije čime su svjesno prekoračili granice svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, a koja su znali i morali znati da ne posjeduju.

“Sve prednje su dokazali sami premijer Krivokapić navodima na svom Tviter nalogu i izjavom u medijima, kao i poslanik Marko Milačić, koji je izjavio ’da je bio neposredni svjedok dogadaja kada je premijer preuzeo punu odgovornost i kontrolu, uspostavio red i odlučno zaštitio Ustav, javni red i mir i državu Crnu Goru’. Na osnovu izloženog smatramo da u radnjama prijavljenih ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, i s tim u vezi predlažemo da Specijalno državno tužilaštvo sprovede radnje iz svoje nadležnosti, u pravcu utvrđivanja materijalne istine i da nas o ishodu ove krivične prijave obavijesti”, ističe se u obrazloženju.

Najnovije

Crnogorski odgovor sa Trga nezavisnosti

Na društvenim mrežama od sinoć kruži najava novog patriotskog skupa u Podgorici. Po istom principu po kojem su organizovane autokolone i mitinzi protiv "sramne tzv....

Messenger je dobio nove efekte za grupne video pozive

Facebook Messenger je dobio nove efekte za grupne video pozive. Najzad! Konačno je Facebook Messenger dobio funkciju za grupne video pozive. Očekuje se da će uskoro...

U SRBIJI KAO U SJEVERNOJ KOREJI: Javni servis nadmašio sebe, RTS-u se svuda priviđa...

On je i predsjednik, premijer, ministar svakog ministarstva, ali i urednik svih režimskih medija, ali nažalost i javnog servisa. Navikli su građani i na...

Plavi u formi: Plod kvalitetnog rada i atmosfere u klubu

Četiri vezane pobjede svjedoče da je Budućnost izašla iz krize. ''Plavi'' su patili od početka sezone, doživjeli debakl na evropskoj sceni, sporije ušli u prvenstvo,...

Sekulović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović predvodi delegaciju Vlade Crne Gore, koja će od danas do 29....

Najčitanije

Povezano

KAMPANJA Ćerka Krivokapića u Mojkovcu okupila aktiviste Fronta i Demokrata: Nije došla da preseli biznis iz Beograda, sigurno!?

U Mojkovcu će se 5. decembra održati redovni lokalni izbori. Aktivnosti partija za sada se odnose na konsolidovanje opštinskih i mjesnih odbora uoči starta kampanje,...

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće još dugo

Pored najgore ocjene Evropske unije (EU) do sada, najveće nedjelo ove Vlade je obračun sa najpametnijim i najsposonijim ljudima koje naša zemlja ima, kazala...

Vujović: Odlazak Krivokapića u Beograd, pokušaj spašavanja propale Vlade

Reagujući na vijest da premijer Zdravko Krivokapić za nekoliko dana ide u prvu zvaničnu posjetu Srbiji, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović okarakterisao je ovaj poziv kao...

Jevrić: Krivokapiću i Abazoviću ne smetaju kadrovi DPS

Premijer Zdravko Krivokapić je dužan da objasni odakle ova navala kadrova DPS-a u Vladu Crne Gore i odgovori da li se radi o nekoj prethodnici koja...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve