Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti Nikole Gvozdenovića njegovoj porodici

''Smrću Nikole Gvozdenovića, Crna Gora je ostala bez istaknutog stvaraoca čiji će doprinos razvoju crnogorske umjetnosti biti naše važno kulturno nasljeđe''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Nikole Gvozdenovića njegovoj porodici.

“Poštovana porodice Gvozdenović,

Duboko me rastužila vijest o smrti vašeg supruga, oca i brata, Nikole Gvozdenovića – Gvozda, izuzetnog crnogorskog umjetnika i likovnog pedagoga.

Pokojni Nikola Gvozdenović biće upamćen kao jedan od rodonačelnika akademske likovne scene u Crnoj Gori, koja je formirala brojne generacije vrijednih stvaralaca. Njegovo ogromno iskustvo i znanje utkano je u vrhunske domete crnogorske kulture, prepoznatljive ne samo u Crnoj Gori već i u mnogim važnim kulturnim centrima gdje je decenijama izlagao svoja nezaboravna ostvarenja.

Plijenio je osobenim duhom, neprevaziđenom energijom i životnim iskustvom. Bio je uzorit primjer i podsticaj kolegama na Univerzitetu, Udruženju likovnih umjetnika i brojnim poštovaocima njegovog djela.

Do kraja životnog i stvaralačkog puta, neraskidivo je bio vezan za svoju Crmnicu i Gluhi do, koji su kroz njegovo stvaralaštvo trajno upisani u mapu crnogorske umjetnosti. Takva zaostavština ostaće trajno svjedočanstvo Gvozdovog slobodnog duha i istrajne pripadnosti crnogorskim tradicionalnim i modernim vrijednostima.

Smrću Nikole Gvozdenovića, Crna Gora je ostala bez istaknutog stvaraoca čiji će doprinos razvoju crnogorske umjetnosti biti naše važno kulturno nasljeđe. Veoma žalim što sam Gvozdovom smrću i ja ostao bez veoma dragog, iskrenog prijatelja. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća”, navodi se u telegramu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve