Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Dender o žrtvama brodoloma ”Cetinje”: Smrt je ovdje izjednačila sve razlike

Komemorativni skup povodom 77 godina od najveće tragedije na moru

Iz organizacije UBNOR-a danas je predloženo da se podigne novi spomenik žrtvama ove tragedije, kao i da se ona uvrsti u udžbenike istorije

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi jutros je obilježeno 77 godina od najveće tragedije na moru – potapanja broda “Cetinje”, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata – saopšteno je iz agencije “CG news”.

Tada je, podsjećaju, poginulo 200 putnika, uglavnom civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Italijana, pripadnika partizanske brigade “Garibaldi”.

Aleksandar Dender je, u ime zajednice Italijana u Crnoj Gori, kazao da “u međunarodnoj kosturnici u Donjoj Lastvi počivaju i ostaci 15 Italijanskih partizana koji su nakon kapitulacije Italije prišli partizanima u Jugoslaviji”.

”Sudbina nije dala da se odmah po završetku borbi pripadnici jedinice Garibaldi vrate svojim kućama u Italiji, već su ostali zauvijek ovdje sjedinjeni u smrti sa žrtvama različitih vjera i nacija. Smrt je ovdje izjednačila sve razlike za života”, naveo je Dender.

Predsjednik tivatskog UBNOR-a Mato Brguljan rekao je da je brod “Cetinje” sagrađen 1903. godine u Engleskoj za potrebe „Zetske plovidbe”, te da je plovio Skadarskim jezerom kao dio flote „Barskog društva“, a pred Drugi svjetski rat održavao redovnu putničku liniju u Boki.

”Potapanje „Cetinja” sa teškim povredama preživjeli su kapetan broda Božo Paparela, sedam putnika i tri člana posade. Tragedija bi bila manja da toga dana nije bilo nevrijeme na moru pa se većina putnika u trenutku nesreće nalazila sklonjena u potpalublje broda”, naglasio je Brguljan.

Nekoliko dana prije tragedije Arsenal je izvršio razminiranje trase plovidbe.

”Problem broda “Cetinje” je njegova metalna konstrukcija koja je privukla za to doba savremenu magnetnu minu od 350 kilograma. Tako je brod ”Cetinje” prepolovljen na pola i potonuo za tri minuta. Svi posmrtni ostaci poginulih sahranjeni su na groblju u Donjoj Lastvi. U njoj su sahranjeni mještani Boke koji su bili na Brodu, zarobljeni Njemci I pripadnici italijanske partizanske brigade Garibaldi, tako da je ovo međunarodna grobnica”, istakao je Brguljan.

Iz organizacije UBNOR-a danas je predloženo da se podigne novi spomenik žrtvama ove tragedije, kao i da se ona uvrsti u udžbenike istorije.

Vijence su položili predstavnici UBNOR-a, opštine Tivat na čelu sa predsjednikom Željkom Komnenovićem, kao i predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve