Zvanični pregovori o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori mogli bi početi već danas, saznaje Dan iz više izvora iz nove vlasti.

Predstavnici nove skupštinske većine koju čine tri, do juče opozicione koalicije, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, ističu da su stvoreni svi uslovi za zvanične pregovorei da upravo i djeluju u tom pravcu.

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za Dan da sve tri koalicije čine sve da do kraja oktobra imaju kompletno formiranu Vladu, te da se pregovori oko konstituisanja vlasti već vode.

“Mi već pregovaramo, već imamo te neformalne sastanke da napravimo principe, da se dogovorimo i da vidimo šta nam je činiti. Da li će baš danas biti neki zvaničniji sastanak, to vam ne mogu reći jer još nije dogovoreno sigurno. Što se tiče Vlade, mi ćemo se truditi da je kompletno formiramo do kraja oktobra”, rekao je Krivokapić.

Iz koalicije Mir je naša nacija ističu da su se stekli svi uslovi da počnu zvanični pregovori oko konstituisanja vlasti.

“Državna izborna komisija je proglasila konačne rezultate izbora, čime su se stekli uslovi da tri pobjedničke koalicije, uz učešće svih parlamentarnih manjinskih stranaka, otpočnu pregovore o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori. Siguran sam da će taj proces trajati znatno kraće od svih dosadašnjih procesa koji su prethodili konstituisanju nove vlasti”, kazao je za Dan Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

On ne očekuje nikakve probleme tokom tog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslijediti u narednih dvadesetak dana.

“Podsjećam vas da su osnovni principi nove demokratske vlasti, kao i sporazum koji je već prezentovan, dogovoreni na prvom susretu lidera tri pobjedničke koalicije. Svakako, moramo biti strpljivi, jer nigdje u svijetu niko nije uspio da formira vlast za nekoliko dana. To prosto nije moguće. Uostalom, imamo primjere i iz zemalja okruženja u kojima vlast nije formirana ni nakon nekoliko mjeseci od izbornog dana iako je jedna stranka osvojila apsolutnu vlast i ima mandat da kormilari budućom vladom u naredne četiri godine. Hoću da kažem da predlaganje i izbor kandidata na tako odgovorne funkcije nije jednostavan proces, koji se rješava preko noći. Uostalom, sve što je brzo može biti i kuso. Ne očekujem nikakve probleme tokom ovog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslijediti u narednih dvadesetak dana”, rekao je Bogdanović.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je za Dan da bi zvanični pregovori oko konstituisanja vlasti mogli početi svakog dana.

“Nosioci svih izbornih lista danas imaju sastanak sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, sa ciljem da se zakaže konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta na kojoj bi se verifikovali mandati. Međutim, mi paralelno s tim svakako pregovaramo oko formiranja nove vlasti i uskoro bi trebalo i zvanično da počnu pregovori i da se krene sa podjelom resora, sa personalnim rješenjima”, navodi Radovanović

U suštini, nadaju se da će to biti što prije jer je u interesu svih, prevashodno građana, da se Vlada formira čim prije.

“Tri liste imaju većinu, razgovara se sa manjinskim partijama i definitivno nakon proglašenja konačnih rezultata od strane Državne izborne komisi]e, a u skladu sa sporazumom, tri liste su raspoložene da i manjinske partije budu dio vlasti, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne. U skladu s tim se i obavljaju konsultacije. Već smo razgovarali sa jednom albanskom koalicijom, tako da sve ide u smjeru formiranja nove vlasti i nadamo se da će to biti uskoro”, kazao je Radovanić i dodao da po pitanju mandatara još uvijek nijesu došli do personalnih i kadrovskih rješenja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve