Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Crveni krst: Realizovana regionalna obuka na temu brige o starijima

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta, obuka je organizovana u cilju sticanja znanja i vještina potrebnih za rad sa starijim osobama

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora – Albanija – Bosna i Hercegovina” koji se sprovodi uz finansijsku podršku Italijanskog Crvenog krsta organizovao obuku za volontere na temu Briga o starijima koja je realizovana u periodu od 24. do 26. marta u Domu solidarnosti u Sutomoru.

Kako je saopšteno iz Crvenog krsta, obuka je organizovana u cilju sticanja znanja i vještina potrebnih za rad sa starijim osobama.

“Tokom tri dana obuke učesnici/ce su imali priliku da nauče više o: uslugama podrške za starije u zajednici, ulozi i obavezama volontera, procesu starenja, zdravom starenju, porodičnom sistemu, komunikaciji sa starijima, prevazilaženju izazova u radu, mapiranju potreba i organizovanju podrške, izvještavanju, prevenciji padova i prvoj pomoći”, naveli su u saopštenju.

Foto: Crveni krst
Foto: Crveni krst

Jedna od učesnica iz Crne Gore, Jovana Šobić iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, je u razgovoru nakon obuke izjavila da je prezadovoljna.

“Bilo je jako zabavno, razgovarali smo o mnogim stvarima, zdravom starenju, komunikaciji, našoj ulozi u zajednici i uz druge zanimljive aktivnosti smo stekli dodatno znanje. Imali smo priliku da čujemo razna iskustva volontera iz Albanije i Bosne i Hercegovine, kao i da podijelimo svoja”, dodaje Jovana ističući da je tokom obuke poboljšala komunikaciju na engleskom jeziku i stekla nove prijatelje iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Foto: Crveni krst
Foto: Crveni krst

Trening su vodili treneri iz Crne Gore u skladu sa priručnikom koji je za rad u ovoj oblasti kreirala Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Na obuci su pored predstavnika opštinskih organizacija Crvenog krsta Andrijevice, Bara, Cetinja, Kolašina, Nikšića, Herceg Novog i Rožaja učestvovali i predstavnici Crvenog krsta Italije, Delegacije Švajcarskog Crvenog krsta u Bosni i Hercegovini, Crvenog krsta Albanije i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve