Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

CKCG: Neophodno pronaći sistemsko rješenje za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije

''U prethodnih godinu dana Crveni krst Crne Gore, zajedno sa svojim opštinskim organizacijama, oko 15,000 puta je pomogao višečlane porodice u stanju socijalne potrebe, kroz podjelu humanitarne pomoći'', saopšteno je iz CKCG

Sjutra se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva- 17. oktobar.

Siromaštvo je multidimenzionalni problem i odnosi se ne samo na nedostatak sredstava za ishranu već je i faktor koji otežava pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, modernoj tehnologiji, zapošaljavanju, kulturnom i društvenom životu zajednice.

Kao najveća humanitarna organizacija u Crnoj Gori i prva na Balkanu, Crveni krst Crne Gore kontinuirano ulaže napore da doprinese smanjenju siromaštva u našoj zemlji, kroz aktivnosti podrške obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i socijalnoj inkluziji za sve ranjive kategorije stanovništva.

“U prethodnih godinu dana Crveni krst Crne Gore, zajedno sa svojim opštinskim organizacijama, oko 15,000 puta je pomogao višečlane porodice u stanju socijalne potrebe, kroz podjelu humanitarne pomoći”, saopšteno je iz CKCG.

Pored lokalnog stanovništva, Crveni krst Crne Gore kontinuirano pomaže i izbjeglice iz Ukrajine, pripadnike romske i egipćanske (RE) populacije, osobe sa invaliditetom, starije osobe kao i samohrane roditelje.

“Tako smo u prethodnom periodu, osim distribucija pomoći, pružali psihosocijalnu podršku osobama u pokretu, ali i starijima, za njih smo i razvijali grupe samopomoći, otvorili centre za njegu u zajednici, u 9 opština smo angažovali mobilne timove koje čine doktori i volonteri za podršku starijima u ruralnom području; pripadnike RE populacije smo osnažili da samostalno započnu male preduzetničke poslove, od kojih mogu zarađivati za sebe i porodicu; 150 osoba sa invaliditetom je pomognuto kroz aktivnosti olakšavanja pristupa njihovim pravima, jednokratne pomoći, redovnih posjeta i psihološke podrške; do septembra smo pomogli 5,467 ukrajinskih izbjeglica kroz aktivnosti olakšanja pristupa pravima u Crnoj Gori, psihosocijalne podrške, učenja jezika i podrška obrazovnom procesu, podjele humanitarne i finansijske podrške. U vezi sa gore navedenim, koristimo ovaj datum kao povod da ukažemo na značaj i neophodnost pronalaženja sistemskog rješenja za pomoć osobama koje žive na rubu egzistencije”, ističu.

Prema podacima sajta Worldranking.com, Crna Gora je u junu ove godine zauzela 34. mjesto u svijetu po indeksu siromaštva.

Podaci Unicefa od maja tekuće godine ističu da nacionalna stopa rizika od siromaštva iznosi 21 odsto.

Stopa siromaštva u Crnoj Gori na sjeveru iznosi 45 odsto, u centralnom dijelu 15 odsto, dok je u južnom najniža i iznosi 12 odsto.

Prema podacima Monstata čak 40,000 penzionera prima minimalnu penziju od 282 eura, dok je cijena minimalne potrošačke korpe u junu iznosila 818 eura.

Oko 333 miliona djece, odnosno otprilike svako šesto dijete u svijetu, živi u ekstremnom siromaštvu, pokazao je izvještaj UNICEF-a i Svjetske banke. Politička dešavanja u svijetu, dodatno otežavaju ekonomski razvoj i uzrokuju migracije koje doprinose razvoju siromaštva u svijetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve