Predstavnici vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije potpisali su danas sporazum o uzajamnom priznavanju usluga sertifikovanja za elektronske transakcije, koji će omogućiti da građani i privreda obje države poslove obavljaju brže, efikasnije i jeftinije.

Pribilović i ministar informacionog društva Sjeverne Makedonije

Sporazum su potpisali crnogorska ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i ministar informacionog društva i administracije Sjeverne Makedonije, Damjan Mancevski.

Pribilović je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, kazala da se implementacijom sporazuma stvaraju uslovi da građani i privreda obje države u što većoj mjeri koriste nove tehnologije i da poslove obavljaju brže i jeftinije, bez teritorijalnih ograničenja.

Prema njenim riječima, sporazumom se potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi i započinje nova etapa u odnosima dvije države, kroz prekogranično pružanje usluga povjerenja u elektronske transakcije i identifikacije.

“Sporazum je pripremljen u cilju nesmetanog prekograničnog pružanja usluga, eliminisanja prepreka u elektronskom poslovanju, kao i elektronske identifikacije u obje zemlje”, navela je Pribilović.

Mancevski smatra da će sporazum doprinijeti unapređenju saradnje i razvoju ekonomskih aktivnosti i ubrzanju procesa digitalne transformacije između dvije zemlje.

“U praksi to znači da će elektronski dokumenti koje su izdale institucije Sjeverne Makedonije, kao što su Centralni registar, carina i Uprava za vođenje matičnih knjiga, biti jednako priznati u Crnoj Gori”, objasnio je Mancevski.

On je dodao da će se na taj način smanjiti administrativni postupci i vrijeme potrebno za izdavanje tih dokumenata građanima obje države.

Komentari

avatar