Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

CEGAS: Unutrašnji nadzor mora biti prioritet, SDT ranijih godina niko nije kontrolisao

Prema podacima iz državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju, izvršen je u četvrtom kvartalu 2022. godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku

Centar za građanske slobode (CEGAS), prateći unutrašnji nadzor državnih tužilaštava, uočio je nepostojanje interne kontrole među tužilaštvima, i ako ga Zakon eksplicitno nalaže. Od toga da SDT niko nije kontrolisao, za vrijeme GST Katnića, a onda i značajan izostanak nadzora u drugim tužilaštvima. Odgovornost za ovakav vid propusta je izostala. Nad SDT-om je prvi put vršen nadzor za 2016. godinu, pa je tek u 2021-oj započet, 29. januara 2021. godINBE., Odlukom vd VDT-a, koja se zbog kadrovskih promjena mijenjala dva puta tokom iste godine, sa posebnim osvrtom na nadzor nad SDT-om.

“Po Zakonu o državnom tužilaštvu Crne Gore, Vrhovno državno tužilaštvo, najmanje jedanput godišnje vrši analizu rada državnih tužilaštava, pa je jasno o kojem se zaostatku radi”, kazali su iz CEGAS-a.

Prema podacima iz državnog tužilaštva, nadzor nad višim državnim tužilaštvima u Podgorici i Bijelom Polju, izvršen je u četvrtom kvartalu 2022. godine, dok je nadzor nad SDT-om i dalje u toku.

“CEGAS ne čudi dužina trajanja nadzora, s obzirom na značajna kašnjenja i stalne stalne kadrovske izmjemjene, ali čudi činjenica da Vrhovno državno tužilšatvo na pitanje CEGAS-a, o postojanju dokumenta Plana nadzora za 2023.godinu, dobija odbijajuće Rješenje, u kojem se navodi da Vrhovno državno tužilaštvo ne posjeduje akt/dokument koji sadrži tražene podatke”, navodi se u saopštenju.

Kako u 2022-oj godini nije vršen nadzor od viših državnih tužilaštava ka osnovnim, čudi činjenica da, Više državno tužilaštvo Podgorica, još uvijek nema izrađen poseban plan nadzora za 2023., već nas je informisalo da je ono u aktu Programa rada za 2023., predviđeno, ali nije jasno određeno nad kojim osnovnim tužilaštvima će biti sproveden nadzor.

“Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, na isto pitanje CEGAS-a, o Planu nadzora za 2023. godinu, odgovara da je u toku proces ocjenjivanja državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, pa tek nakon što budu svi ocijenjeni, da će biti i utvrđen Plan nadzora za 2023. godinu”, dodaje se u saopštenju.

Više državno tužilaštvo Podgorica smatra, da ima vremena za donošenje posebnog plana nadzora za 2023., iako smo pri kraju prvog kvartala, što čini lošu praksu za davanje mogućnosti transparentnosti i praćenja od strane civilnog sektora.

“Uzimajući u obzir značaj unutrašnje kontrole u tužilačkom sistemu, CEGAS je mišljenja, da Planovi nadzora moraju biti definisani i jasni najdalje u prvom mjesecu tekuće godine, kako bi i ovaj vid kontrole bio dovoljno određen i transparentan”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve