Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Bošnjačko vijeće: Izbor sudija diskriminiše predstavnike manjinskih naroda

''Nedopustivo je da da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, a kako se priprema i Ustavnog suda, neće biti niti jednog pripadnika manje brojnog naroda, što moramo razumjeti kao puzajući kontinuitet administrativnog progona Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni''

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja dogovor o izboru sudija Ustavnog suda i apeluje na pregovarače i poslanike da obustave marginalizaciju kandidata iz reda manjinskih naroda.

Povodom informacije da su poslanici na jučerašnjem (1. februara 2023. god.) zajedničkom sastanku članova Kolegijuma predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora postigli saglasnost po pitanju izbora tri od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori upozorava javnost i međunarodne posmatrače da se najavljenom kombinatorikom za izbor sudija priprema još jedna gruba diskriminacija predstavnika manjinskih naroda.

“Uprkos informacijama da svojim referencama posebnu pažnju zaslužuju i sudije: Fadil Kardović, Alija Beganović, Faruk Resulbegović, Sulejman Guči, pravnici koji bi mogli činiti nedostajući sastav Ustavnog suda, učesnici pomenutog Kolegijuma nisu predložili nijednog od njih, što se s pravom može smatrati uvredom i protivzakonitim postupkom na štetu manjinskih naroda.

Nedopustivo je da da među 11 sudija Vrhovnog suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, a kako se priprema i Ustavnog suda, neće biti niti jednog pripadnika manje brojnog naroda, što moramo razumjeti kao puzajući kontinuitet administrativnog progona Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni.

Ne sporeći argumente da su uvažene sutkinje Armenko, Tešić i Đuranović takođe kvalitetni kandidati moramo ukazati na očigledno nepoštovanje zakona i principa afirmativne akcije, koji podrazumijeva da se između istorangiranih prednost daje kandidatu iz reda manjinskih naroda.

Bošnjaci su narod koji, rame uz rame sa ostalim demokratskim snagama konstituišu multikulturno, građansko i proevropsko biće Crne Gore, koja savremeni napredak i demokratski prosperitet može ostvariti samo ukoliko se vrati istinskom uvažavanju i punom poštovanju svih različitosti”, navode u saopštenju.

Stoga Bošnjačko vijeće apeluje na sve poslanike, posebno Bošnjake u svim strankama, da ne podliježu sindromu “Sejdo Bajramović”, već da slobodno i bez kompleksa ukažu na obavezu izbora kvalitetnih sudija iz reda bošnjačkog naroda.

“Ustav Crne Gore i zakoni garantuju srazmjernu zastupljenost manjinskih naroda i svi ste dužni da obezbijedite poštovanje tih načela u svim porama državnog sistema pa i u institucijama pravosuđa i tužilaštva”, zaključuju oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bosna
03.02.2023-00:03 00:03

To vam je predlozila i izabrala vasa SUADA ZORONJIC tako su vazda radili zdajnici “Sejdo Bajramović”- Splacina Cetnicka u Niksicu- Kovacevicza naziva muslimane pogrdnim imenom GUBE  -a igraju kolo zajedno KOLIC-CEMAN- ZORONJIC -KOVACEVIC njih prvo osudite i ne dozvolite da vas diskriminise niko  !!!

Tas
03.02.2023-00:34 00:34

Na zalost ovdje se biraju poslusni a ne najbolji.
Sudovi nijesu Kp organi da se biraju po kljucu delegati.
Daklem samo najbolji na zalost sa onakvim menistrom pravde koji bi da oduzima imovinu po tuzbi ili istrazi ne moze se nista dobro ocekivati, a vi im drzite ljestve.

Bajo
03.02.2023-02:52 02:52

Gospodo Bosnjaci. Vidite to sa Dritanom. On zeli da instalira iskljucivo svog kandidata . Da bi imaononaj zlatno glas i prevagu da unisti Crnu Goru “legalnim ” putem , po instrukcijama Vucica. Vidjecete. Ili ce biti njegov kandidat ( Rasulbegovic) ili nece nijedan .