Ministar odbrane Predrag Bošković, boravi u zvaničnoj posjeti Arapskoj Republici Egipat, na poziv ministra odbrane, generala Mohameda Zakija. Bošković je na sastanku sa egipatskim kolegom razgovarao o bezbjednosnim izazovima u regionu Bliskog i Srednjeg istoka, kao i u regionu Zapadnog Balkana.

foto Ministarstvo odbrane

Ministar Zaki je izrazio zahvalnost Crnoj Gori na pozicijama koje zauzima kada su u pitanju prilike na Zapadnom Balkanu, kao i na kontinuiranoj podršci unutar multilateralnih okvira, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

“Posebno je pozdravljen doprinos koji Crna Gora pruža u okviru vojnih međunarodnih misija i operacija u svijetu. Bošković je istakao značaj realizacije NATO programa sa Egiptom u svrhu unapređenja međusobnog partnerstva za sigurnost u okviru Mediterana”, navodi se u saopštenju.

Ministar je naveo da je realizacija posjete Kairu upravo u duhu napora Crne Gore kao mediteranske zemlje, koja je kao članica NATO-a preuzela dio odgovornosti za bezbjednost u ovom dijelu svijeta, da intenzivira saradnju sa zemljama Sredozemlja između ostalih i sa Egiptom, imajući u vidu njegov značaj u političkom i bezbjednosnom kontekstu.

Posebno su apostrofirane teme koje se ticu borbe protiv ilegalnih migracija i borbe protiv terorizma gdje Egipat i Crna Gora mogu pomoci jedna drugoj razmjenom pravovremenih informacija i razmjenom iskustava.

Ministar Zaki je naglasio vaznost ovakvih susreta i razmjene misljenja u kontekstu savladavanja izazova koji su veoma slicni za dvije zemlje a pogotovo imajuci u vidu neophodnost stabilnog bezbjednosnog okruzenja u veoma kompleksnim regionima kakvi su naši.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve