Srpska pravoslavna crkva i dalje ubjeđuje javnost da im je Vlada, odnosno njen ekspertski tim u nedavnim razgovorima o Zakonu o slobodu vjeroispovijesti dao “neprimjerenu, neodgovarajući i ponižavajuću” ponudu, dok crnogorski narod, ogromna većina misli da je ta ponuda bila previše popustljiva i da je sreća što MCP nije prihvatila. Ko poznaje stvari, jasno je zašto je SPC odbila ono što je bila mjera kompromisa od Vlade, navodi u autorskom tekstu za Dnevne novine advokat Nikola Belada, predsjednik NVO Crnogorski zbor.

Belada podsjeća da je Vlada ponudila Mitropoliji crnogorsko primorskoj isključivo korišćenje vjerskih objekata za koje se dokaže da su vlasništvo države.

“Lično mislim da je to bio suviše radikalan ustupak. Po Zakonu o svojinsko pravnim odnosima svojina je najpotpunija vlast na stvari, što znači da vlasnik ima pravo da stvar drži, koristi i da sa njom raspolaže. Dakle iz ove definicije svojine ispada da država ne bi imala pravo na jedan element svojine, da je koristi, jer je ponudila MCP. Sreća da je MCP to odbila. Drugo, ako bi se svi objekti koji su državna svojina dali u isključivo korišćenje MCP, đe bi Crnogorci koji su vjernici, u kojim objektima, obavljali vjerske obrede? To bi bio klasičan primjer diskriminacije nad crnogorskim narodom, jer bi im bilo uskraćeno pravo na vjeroispovijest i to u svojoj državi.

Tačno je da po međunarodom standardu crkva ne mora da se registruje, ali objektivno, kako to kaže i Venecijanska komisija, to ne odgovara ni jednoj crkvi, jer bi u tom slučaju bila van pravnog prometa. MCP i druge eparhije ne žele da se registruju, jer bi u tom slučaju morali poštovati zakone Crne Gore. I ono što je za njih bitno ostali bi bez subjektiviteta i kontinuiteta. Naime, oni uporno tvrde da imaju hiljadugodišni kontinuitet u Crnoj Gori, da su stariji od države Crne Gore, pa kad bi pristali na registraciju, subjektivitet bi im se računao i počeo da teče od 2020. godine tj. dana upisa u registar vjerskih organizacija. Drugi razlog je što hoće teološku državu i sve Srbe u jednoj državi (Srbija, Republika Srpska i Crna Gora)”, navodi Belada.

AMFILOHIJE NAVIKAO DA SE NJEGOVA SLUŠA

Belada ukazuje na činjenicu da je po pozitivnom pravu Crne Gore, kod radnji dokazivanja, svaka strana dužna da iznese činjenice za svoje navode, međutim da “Risto Radović neće ništa da dokazuje, jer je navikao da se u posljednjih 30 godina njegove “činjenice ne preispituju”.

“Radović iznosi podatak da je sva imovina u Crnoj Gori upisana na SPC u skladu sa Zakonom i ispravama podobnim za upis. To što je objektivno 80 odsto objekata upisano na SPC protivno zakonu za njega nije bitno. Risto Radović kaže da je obnovio 700 hramova, a to što su obnovom hramova uništene sve spomeničke vrijednosti to se ne broji. Kaže i da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih organizacija neustavan, suprotan međunarodnim standardima i praksi Evropskog suda za ljudska prava, što takođe nije tačno…

Ali, njemu sve prolazi. Očekivao sam da će nakon dokumentarca „Svjedok Božije ljubavi”, pola građana Crne Gore izaći na ulicu i tražiti od Rista objašnjenje, a vlasti reakciju. No, realnost je drugačija. Kako god, ja za sebe i dalje mislim da nijesam hipnotisan, da nijesam izmanipulisan, da nijesam izgubio razum i da mi nije vršena lobotomija i da dobro vidim svih proteklih 30 godina što radi Risto Radović i kako plete mrežu oko Crne Gore.

Ono o čemu se uveliko govori, a za čim još nema reakcije od bilo kog organa u Crnoj Gori, a što interesuje javnost jeste:

– Da li je 2018. godine u katastar nepokretnosti SPC upisana kao nosilac prava svojine na nekoliko katastarskih lokacija na lokalitetu Duklja? Da podsjetim, dokumentovao sam i dostavio podatke da su mnogi ranohrišćanski objekti među kojima je i Duklja, upisani na SPC, a u pitanju su objekti nastali prije 1054. godine, kad je hrišćanstvo bilo nepodijeljeno. Ima li reakcije nadležnih organa na ovaj podatak ili će se propustiti rok od tri godine za podnošenje tužbe za brisanje upisa?

– Što je sa glasinama da se u Cetinjskom manastiru i u još nekoliko vjerskih objekata ima i oružja i naoružanih?

– Da li je kome poznato u koje svrhe stiže novac za djelovanje SPC u Crnoj Gori? Poluglasno i sa oprezom se priča da se valjaju ogromne količine novca za ovu organizaciju. Ministarstvo unutrašnjih položaja Njemačke je strpljivim i upornim radom ušlo u sve nedozvoljene tokove novca za vjerske objekte. Kontrolu novčanih i poreskih obaveza veoma uspješno sprovode i Skandinavske zemlje.

– Što je sa izvještajem hronologijom upisa vjerskih objekata na SPC, od katastra nepokretnosti i da li će biti dostupni javnosti, kao i svi podaci o poreskim obavezama po svim osnovama kojima podliježe SPC”, navodi Belada u autorskom tekstu.

Podsjeća da je 1982. godine prevagu u Svetom Arhijerejskom saboru SPC po mnogim pitanjima ostvarila grupa takozvanih “grčkih đaka” (odnosno potpisnika Apela) Amfilohije, Anastasije i Irinej.

“Koje će poteze u narednih mjesec dana preduzimati prema državi Crnoj Gori, crnogorskom narodu i svim građanima koji ne podržavaju djelovanje Srpske pravoslavne crkve, to ćemo od ove udarne trojke tek vidjeti”, zaključuje Belada, poručujući Amfilohiju da ide u Srbiju ili na Kosovu i tamo “brani svetinje”.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve