Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Apelacioni sud: Reagovanje Mugoše neprimjereno, SDT da ispita navode

Iz Suda su naveli da Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene, kako kažu, “bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, zbog kojih se, po njihovim riječima, nijesu mogli “prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi”, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela.

Iz Apelacionog suda reagovali su na saopštenje sutkinje Suzane Mugoše koja je juče iznijela tvrdnju da je odluka tog suda u predmetu “državni udar” kupljena, zato što je, prema njenim riječima, ta odluka falsifikat službene isprave.

“Reagovanje sudije Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše objavljeno u medijima vezano za predmet poznat u javnosti kao „državni udar“, u kojem je iznijela tvrdnju da je odluka Apelacionog suda „kupljena“, neprimjerena je, narušava dostojanstvo i ugled sudijske funkcije i sudstva i povjerenje javnosti u pravosudne institucije.Radi istinitog i potpunog informisanja, podsjećamo javnost da je Apelacioni sud Crne Gore kao drugostepeni sud, odlučujući o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ks.br.14/17 od 09.05.2019.godine, uvažio žalbe branilaca optuženih, pa je povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukinuo prvostepenu presudu u osudjujućem dijelu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudjenje pred potpuno izmijenjenim vijećem”, naveli su iz Apelacionog suda u reagovanju.

Iz Suda su naveli da Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene, kako kažu, “bitne povrede odredaba krivičnog postupka”, zbog kojih se, po njihovim riječima, nijesu mogli “prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi”, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela.

“Navedenu odluku ovaj sud donio je na osnovu ovlašćenja sadržanih u članu 407 Zakonika o krivičnom postupku. Zbog toga iznenađuje izjava pomenute sudije da je „dodatno uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena na način na koji je ukinuta jer su imali mogućnost da, ako su žalbe bile osnovane, izvedu drugi pravni zaključak i donesu oslobađajuću presudu a nisu to učinili“, s obzirom da joj kao dugogodišnjoj sudiji koja postupa u krivičnom referatu, mora biti poznato da se prvostepena presuda u kojoj su utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ne može preinačiti, već jedino ukinuti i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovni postupak, kako je u ovom slučaju i postupljeno. Uzdržaćemo se od svakog daljeg komentara, obzirom da je postupak u toku”, dodaju iz Apelacionog suda.

Radi zaštite dostojanstva i integriteta ovoga suda i sudija, iz te ustanove pozivaju Specijalno državno tužilaštvo da “ispita navode pomenute sudije i da od imenovane zahtijeva da dostavi dokaze za svoje tvrdnje”.

“Posebno imajući u vidu da iste mogu dovesti do uzmemiravanja javnosti, jer ih javno iznosi jedan nosilac sudijske funkcije, čija je obaveza da svojim ponašanjem doprinosi očuvanju, afirmaciji i unaprjeđenju dostojanstva i ugleda sudijske funkcije i sudstva”, dodaju.

Iz Apelacionog suda Crne Gore podsjećaju da je odredbom člana 254 ZKP-a predviđeno da su službena i odgovorna lica u državnim organima, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama dužna da prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti.

“Nepostupanje po ovoj obavezi čini svako lice osnovano sumnjivim za krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz člana 386 stav 2 u vezi stava 1 KZ ili ukoliko se radi samo o „uvjerenju“ ili netačnim informacijama radilo bi se o krivičnom djelu lažno prijavljivanje iz člana 388 stav 1 KZ-a”, istakli su iz suda.

Napominju da je svaki sudija dužan da svojim ponašanjem u sudu i van suda poštuje i razvija standarde ponašanja koji, kažu, doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe, kao i da čuva ugled sudijskog poziva i sudstva kroz pisanu i izgovorenu riječ.

“Sudiji je zabranjeno da se u vršenju sudijske funkcije ili na javnom mjestu ponaša na način koji nije primjeren vršenju sudijske funkcije i da javno iznosi mišljenje o predmetu koji nije postao pravosnažan. Povreda ovih dužnosti predstavlja teži disciplinski prekršaj propisan članom 108 stav 3 tač. 7 i 13 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Etičkog kodeksa sudija. Na ponašanje sudija u ovom dijelu pazi predsjednik suda po službenoj dužnosti”, zaključuju iz Suda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rajko
21.11.2023-12:00 12:00

Oderi te četničine Duzana očiju ti.
Oni vladt u CG.
E zato je potop.

Crnogorka
21.11.2023-13:07 13:07

Ne daj se Suzi
Ne daj se četnicima moja Suzi
Drukčijim pokretima i navikama

Pobijedi ih !!!!

Bajo
21.11.2023-13:12 13:12

Nemaju oni petlju da dobro prouce presudu Apelacionog suda. Znaju da je kupljena. I znaju da je bez osnova.

Tara
21.11.2023-14:32 14:32

Gospodja je Sudila 6 mjeseci..sve otvoreno..i sa Dokazima..a vi ste stali na stranu terorista..sto je skandalozno..

Tara
21.11.2023-14:34 14:34

Apelacioni Sud treba da ispita Evropski sud..zato sto je stala na stranu terorista-pucista..najveci kriminal..u drzavi CG..Gospodja Mugosa,svaka Vam cast!