Petak, 19 Jula, 2024
Rubrika:

Akademija OBNOR-a Kotor: Prošlost se ne zaboravlja, na njenim vrijednostima se uče mlade generacije

Ovom skupu slobode prisustvovaala je predsjednica Skupštine Kotor Maja Mršulja i predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević

Povodom obilježavanja formiranja Prve proleterske brigade i Dana JNA, Organizacija boraca NOR-a ( OBNOR ) Kotor, sa predstavnicima boračkih organizacija Podgorice, Tivata, Herceg Novi i Prijepolja, održala je danas svečanu akademiju u palati Bizanti.

Ovom skupu slobode prisustvovaala je predsjednica Skupštine Kotor Maja Mršulja i predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević.

Prisutne je pozdravio predsjednik OBNOR-a Petar Uljarević, a zatim se obratio i potpredsjednik SOBNOR-a Ljubenko Borović.

“Prošlost se ne zaboravlja, na njenim vrijednostima se uče mlade generacije, posebno sa stanovišta ljudskosti, dostojanstva, ljudskih vrijednosti i slobode. Patriotizam se ovim diže na najviši nivo. Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 opštinski odbor Kotora ulaže izuzetne napore na očuvanju idejnih vrijednosti NOB-a. To činimo i ovom prilikom kada obilježavamo Dan JNA i Dan kada je formirana Prva proleterska narodno-oslobodilačka udarna brigade, kao i jubilej- 75. godišnjice SUBNOR-a Crne Gore”, kazao je Borović.

Iako je mali broj živih boraca, a zahvaljujući ne malom broju poštovalaca i vjernih sljedbenika svojih predaka, nastavlja se borba za istinu o NOB-u Jugoslavije.

“Zato danas posvećujemo ovo vrijeme 22. decembru 1941. godine, danu kada je po odluci Centralnog komiteta KPJ i druga Tita formirana Prva bregularna jedinica NOVJ, Prva proleterska brigade. Posvećujemo borcima JNA, armije koji su narodu donijeli slobodu, a sloboda je plaćena velikim žrtvama, uglavnom mladića i djevojaka, kojima je itekako bio drag život, ali je domovina Jugoslavija za njih bila iznad svega”, saopštio je Borović.

Navodi da je na današnji dan prije 82 godine kada se Evropa našla u krvavom obračunu sa Osovinom Berlin-Rim, u varošici Rudo-Bosna i Hercegovina formirana Prva proleterska brigada, NOV sastavljena od boraca Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Skup je pozdravio predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević, zaželeo uspješan rad ove organizacije i čestitao predstojeće praznike.

Nakon toga Radojević je uručio priznanje OBNOR-u Kotor i Lokalnom javnom emiteru Radio Kotor, koje je primila direktorka Vjera Banićević.

Odluka Upravnog odbora SOBNOR Crne Gore, ove godine bila je da se priznanje dodjeli Radio Kotoru, informativnoj kući koja redovno prati aktivnosti SOBNOR-a, koja objektivno informiše javnost o aktivnostima, kako u Kotoru, tako i na nivou Crne Gore, tačno, pravovremeno i istinito.

“Boračka organizacija u Kotoru daje značajan doprinos u širenju antifašističke i slobodarske ideje, ne samo na lokalnom, nego i na državnom nivou”, istakao je Radojević.

Skup je pozdravio i Milan Lučić, predsjednik boračke organizacije Prijepolje.

Odlukom Upravnog odbora OBNOR-a Kotor, predsjedniku SOBNOR-a Crne Gore Radojici Radojeviću uručeno je posebno Priznanje – MEDALJON u znak pruznanjai zahvalnosti za afirmaciju trajnih vrijednosti NOR-a , slobodarskih i antifašističkih vrijednosti, za zbližavanje i prijateljstvo medju ljudima i narodima, za dugogodišnju saradnju i doprinos u radu OBNOR-a Kotor. a priznanja za doprinos radu ove organizacije dodijeljena su članici Nadi Peraš, sekretaru OBNOR Herceg Novi Gojku Matijaševiću, te novinarki Biljani Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve