Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Stoltenbeg nakon nuspješnog sastanka Vučića i Kurtija: NATO i KFOR ostaju na oprezu

''Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći. NATO i KFOR ostaju na oprezu'', objavio je Stoltenbegr na Twitter nalogu

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izrazio je razočranje zbog toga što Srbija i Kosovo nisu postigle dogovor o registarskim tablicama na sastanku u Briselu 21. novembra.

Stoltenberg je potvrdio da je razgovarao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom nakon susreta na najvišem politčkom nivou između predstavnika Evropske unije (EU) sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

“Razočarani smo što nije moguće riješiti spor sa registarskim tablicama”, napisao je Stoltenberg nakon razgovora sa Boreljom.

“Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbjeći. NATO i KFOR ostaju na oprezu”, objavio je Stoltenbegr na Twitter nalogu.

Visoki predstavnik EU za zajedničku inostranu politiku i bezbjednost Borelj rekao je ranije novinarima da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor po pitanju registarskih tablica i da za to odgovornost stavlja posebno na kosovsku stranu.

Borelj je u ponedjeljak, 21. novembra u Briselu bi domaćin sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nakon mnogo sati rasprave, dvije strane se danas nisu složile oko dogovora”, rekao je Borelj, dodajući da to ostavlja “vrlo opasan sigurnosni vakuum”.

“Da, mi imamo misiju, EULEX, a takođe i KFOR. Ali oni ne mogu preuzeti ulogu kosovske policije”, rekao je Borelj.

“Radi transparentnosti iznijeli smo prijedlog koji bi mogao izbjeći ovu opasnu situaciju. Predsjednik Vučić ga je prihvatio, ali nažalost premijer Kurti nije”, rekao je on novinarima.

Iako dogovora nema, kazao je kako od Kosova traži da odmah “obustavi daljnje faze” plana preregistracije automobila na sjeveru Kosova, dok Srbija “obustavi izdavanje” novih tablica, poput KM (Kosovska Mitrovica), koji se na Kosovu smatraju ilegalnim.

“Pozivam obje strane da provedu ova dva zahtjeva. To će im omogućiti prostor i vrijeme da traže trajno rješenje problema s registarskim tablicama”, rekao je Borelj.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primjeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da implementaciju odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i SAD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve