Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Olenik za Aktuelno: Očekujem podizanje optužnice protiv Joanikija zbog pedofilije, Srbija nije imala snage da se obračuna sa Kačavendom

''U Srbiji, SPC je svakako iznad zakona. Konkretno, da je država imala snage da se obračuna sa Kačavendom i ostalima, mi sada ne bi imali ovaj postupak u Crnoj Gori. U narednim mesecima svedočićemo o stanju po pitanju pravosuđa u Crnoj Gori'', rekao je Olenik za Aktuelno.

Očekujemo da se u postupku koji je pokrenut za pedofiliju utvrdi i izvede što više dokaza koji će rezultirati podizanjem optužnice protiv mitropolita Joanikija i Mitropolije crnogorsko primorske, a sve zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo ”Obljuba sa djetetom” iz člana 206. stav 1. Krivičnog zakona CG, kazao je advokat Aleksandar Olenik u razgovoru za portal Aktuelno.

Olenik, koji zastupa bivšeg đakona Bojana Jovanovića, u postupku za pedofiliju koji je u fazi izviđaja pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, kazao je da bi Joanikije trebalo da bude saslušan zbog, kako navodi, sumnje da je zaštitio pedofile unutar crkve.

Tužilaštvo u Srbiji, sa druge strane nije htjelo da zaštiti žrtve pedofilije u okviru Crkve Srbije, već je štitilo osumnjičene, zato se, kako ističe Olenik, sada vodi postupak u Crnoj Gori.

Aktuelno: Postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i njenog šefa Jovana Mićovića zbog pedofilije nastavlja se 25. oktobra ove godine pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici. Šta možemo očekivati od nastavka postupka?

Olenik: Očekujemo da se u ovom postupku utvrdi i izvede što više dokaza koji će rezultirati podizanjem optužnice protiv mitropolita Joanikija i mitropolije, a sve zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Obljuba sa djetetom iz člana 206. stav 1. Krivičnog zakona CG. Takođe, osnovano se može pretpostaviti da će kvalitetna istraga dovesti i do optuženja više osoba unutar mitropolije jer prosto nije moguće da je samo mitropolit kriv pošto se ovde radi o većem broju udruženih osoba.

Kačavenda i Joanikije: Guru pedofilije u SPC i njegov zaštitnik

Aktuelno: Da li su prikupljeni novi dokazi?

Olenik: Tek po završetku istrage se može reći da je pribavljena većina dokaza. Takođe, pred samim sudom je moguće predlaganje i izvođenje novih dokaza. Konačan skup dokaza imamo tek nakon pravnosnažnosti presude.

Aktuleno: Kako komentarišete činjenicu da je jedan od osumnjičenih, da tako kažemo, iz redova Crkve Srbije Nikolaj Stamatović umjesto da bude procesuiran – unaprijeđen u čin igumana?

Olenik: Nažalost, u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, je postalo uobičajno da SPC nagrađuje zločince i kriminalce pa stoga nisam iznenađen da je Nikolaj Stamatović unapređen u igumana.

Aktuelno: Da li je Crkva Srbije prejak politički faktor da bi njeni čelnici bili procesuirani za teška krivična djela?

Olenik: U Srbiji, SPC je svakako iznad zakona. Konkretno, da je država imala snage da se obračuna sa Kačavendom i ostalima, mi sada ne bi imali ovaj postupak u Crnoj Gori. U narednim mesecima svedočićemo o stanju po pitanju pravosuđa u Crnoj Gori. Nadam se da će rezultati biti bolji.

Aktuleno: Da li u tom kontekstu očekujete jak politički pritisak na državne organe u Beogradu i Podgorici?

Olenik: Za sudove u Srbiji je sigurno da su pod velikim uticajem izvršne vlasti. Videćemo da li je u Crnoj Gori situaciji bolja.

Aktuleno: Kako komentarišete da se i pored mnoštva dokaza slučajevi pedofilije guraju pod tepih, a vladike koje su osumnjičene za ova teška krivična djela i dalje su maltene aktivne, dijele ordenje, služe liturgije i slično?

Olenik: SPC se transformisala iz verske organizacije u političku partiju sa činovima, crnom uniformom i strogom hijararhijom koja najviše ima uticaja u Srbiji, Crnoj Gori i u delu BiH. U početku ove transformacije, crkva je izvršavala sve naloge izvršne vlasti u Srbiji ali se u međuvremenu, zbog bogatstva i uticaja, došlo do situacije da crkva presudno utiče na odluke države. Poslednji primer je izmena udžbenika iz biologije a sve po zahtevu crkve. Tek kada u Srbiji dođe do promene dominante nacionalističke politike, moći ćemo da počnemo sa vraćanjem crkve u njene ustavne i zakonske okvire. Do tada živimo u simbiozi nacionalističko-populističke države i crkve, gde nema mesta za pravnu državu.

K.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Risantije
17.10.2022-12:56 12:56

Dzaba,Olenik.90 posto popova je takvo.Ibubpravodlavnoj i katolickoj crkvi.Svedocimo stotine hiljada djece diljem svijeta poslije trideset godina pokrenuli sudski proces.Crkva i drzava koja nece da se zamjeri,nista ni nula posto preduzeli nijesu.Tibprocedibteku nesmetano kao sverc cigareta.

Pe Pera
18.10.2022-08:58 08:58
Reply to  Risantije

Ti si bas brojao , 90%. A za cigare pitaj Mila, on sigurno pred sud nece izac.

Merlin
18.10.2022-07:13 07:13

Ovaj lik je potpuno nebitan u Srbiji. Niko ga ne šljivi ni 2%.