Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatski PEN: Velikosrpski nacionalizam uzrok nasilja nad crnogorskom umjetnošću i književnošću

Hrvatski PEN centar solidariše se s kolegama iz PEN centra Crne Gore i oštro osuđuje nasrtaje donedavnog premijera Dritana Abazovića na njegove članove, saopštili su danas iz ovog udruženja

Hrvatski PEN centar solidariše se s kolegama iz PEN centra Crne Gore i oštro osuđuje nasrtaje donedavnog premijera Dritana Abazovića na njegove članove, saopštili su danas iz ovog udruženja.

“Abazović je u parlamentu Crne Gore odavno neviđenom, besprimjernom manifestacijom “odapinjanja strijele” mahao slikom/potjernicom za književnikom i izdavačem Miloradom Mijom Popovićem, bivšim predsjednikom PEN-a Crne Gore, ugrožavajući tako direktno i simbolički fizičku bezbjednost članova ove međunarodne organizacije, pa i postojanje Crnogorskog PEN-a”, navode oni.

Kako dodaju, velikosrpski nacionalizam, koji je od 1991. godine pokrenuo četiri rata, uključujući i agresiju na Hrvatsku, uzrok je i nasilja nad crnogorskom umjetnošću i književnošću.

“Negira se postojanje crnogorske nacije s posebnim etničkim, kulturološkim i crkvenim identitetom. U Crnoj Gori ugrožena su danas osnovna ljudska prava na kojima se temelji Zapadna demokratija. Kreiranjem stalnog vanrednog stanja opstruira se pravo na samostalnost i slobodu izražavanja. Hrvatski PEN daje podršku crnogorskim kolegama i drugim napadnutim crnogorskim književnicima koji stoje na braniku proevropskog puta te zemlje”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
07.09.2022-16:17 16:17

POŠTENO !
hvala susjedu HR !