Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Google ponovo odložio ukidanje ”kolačića”, ne odriče se novca od praćenja korisnika i reklame

Naravno niko ne želi da se odrekne novca i svoje dominantne pozicije, a iskreno sumnjamo da bi to i konkurencija učinila da je u tako profitabilnoj poziciji kao što je to sada Google

Dok najveći konkurenti Google Chrome internet pretraživača, poput Safarija i FireFox-a već odavno  blokiraju “kolačiće” za praćenje korisnika i dobijanje informacija o njihovom ponašanju na internetu, a koje sa druge strane koriste firme oglašivači, dotle Google nastavlja sa ovom praksom. Iako deklarativno želi da sustigne i izjednači se po ovom pitanju sa konkurentima, veoma sporo to čini sa neubedljivim razlozima za odlaganje, jer mu navodno treba više vremena. Naravno niko ne želi da se odrekne novca i svoje dominantne pozicije, a iskreno sumnjamo da bi to i konkurencija učinila da je u tako profitabilnoj poziciji kao što je to sada Google.

U najnovijem blogu, Google opisuje razloge za drugo dolaganje gašenja “cookies-a” za praćenje korisnika. Navodno, ova opcija praćenja korisničkih navika ostaje i dalje aktivna do druge polovine 2024. godine.

Puno je to novca da bi ga se tako lako odrekli

Google koristi ”Topics” sistem oglašavanja u okviru Chrome pretraživača, željeli vi to ili ne, a pomoću koga ostvaruje prihod od oko 200 milijardi USD godišnje. Ukoliko bi ukinuli praćenje kolačića, većina ove svote bi jednostavno nestala. Zato Google uporno odbija da parira konkurenciji, pronalazeći razloge za takve postupke. Kako prenosi arstechica, zapravo je namjera da izgradi alternativni i efikasan sistem za praćenje navika korisnika (Privacy Sendbox), koji bi mu omogućio jednako velike prihode pod izgovorom kako se eto, konačno, najveća internet kompanija svim silama zalaže za očuvanje privatnosti svojih korisnika.

google_topics.jpg

Google je do sada javnosti ponudio nekoliko sistema praćenja. Prvo je FLoC (Federated Learning of Cohorts) naišao na veliko protivljenje Electronic Frontier fondacije i drugih zagovornika privatnosti. Zatim je Google prešao na “Topics” API, koji je trenutno u fazi testiranja.

Google objašnjava da je za veliku količinu povratnih informacija potrebno više vremena u cilju njihovog pravilnog vrjednovanja i testiranja nove Privacy Sendbox tehnologije, prije nego što konačno ukine “kolačiće”. Pretpostavka je da Google govori o povratnim informacijama konkurentskih oglašivača, a ne korisnika.

Google je najveći svjetski prodavac internet reklamnog prostora

Google svoju poziciju najvećeg web oglašivača koristi kako bi promijenio i unaprijedio način na koji web oglašavanje funkcioniše i to je naravno, prvuklo pažnju regulatornih tijela. Google kaže da je bio u komunikaciji sa Upravom za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA) dok je dizajnirao novu platformu i da je odlaganje testiranja „usklađeno sa našom posvećenošću CMA-u kako bismo osigurali da Privacy Sandbox pruži efikasnu tehnologiju očuvanja privatnosti i kako bi industrija imala dovoljno vremena da usvoji nova rješenja.”

Jedno je jasno, još najmanje dvije godine čudićemo se kako nam Google pogađa želje i čita naše navike, servirajući nam ekspresno oglase i prodaju sadržaja koji smo skoro istog trenutka slučajno ili sa namjerom posjetili u Chrome internet pretraživaču…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve