Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Sa ambasadorom Japana o jačanju ekonomske saradnje

U razgovorima su, kako je saopšteno, učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji posluju u regionu, Daido metala i Stručne službe Privredne komore

Radni ručak generalnog sekretara Privredne komore (PKCG) Mitra Bajčete sa ambasadorom Japana Takahikom Kacumatom organizovan je 27. maja u vinskom podrumu “Šipčanik” kompanije “13. jul Plantaže”.

U razgovorima su, kako je saopšteno, učestvovali predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, potencijalnih investitora koji posluju u regionu, Daido metala i Stručne službe Privredne komore.

Bajčeta je ambasadoru predstavio značajnu ulogu Komore, kako se navodi, krovne asocijacije crnogorske privrede koja okuplja cjelokupnu poslovnu zajednicu i u partnerstvu sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou doprinosi unapređenju biznis ambijenta, jačanju konkurentnosti, promociji i internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija.

“Nadam se da će ovaj susret uticati da se pokrenu investicije i Privredna komora stoji na raspolaganju kompanijama iz Japana koje ovdje žele da posluju”, rekao je Bajčeta.

Naveo je odličan primjer Daido Metala, japanske kompanije u Kotoru, koja snažno doprinosi radu Komore kroz učešće u Odboru udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije i dobitnik je prestižne nagrade ove asocijacije.

Ukazao je da je robna razmjena između “Crne Gore i Japana na niskom nivou – 2020. godine je iznosila 17,4 miliona eura”.

“A ako imate u vidu da je turizam naša strateška grana koja najviše doprinosi ekonomiji, takođe ne možemo biti zadovoljni podatkom da je svega 312 turista posjetilo Crnu Goru tokom prošle godine”, smatra generalni sekretar Komore.

Ambasador je, između ostalog, istakao veoma dobre političke odnose Japana sa Zapadnim Balkanom i Crnom Gorom, kako kroz istoriju, tako i danas, uz ocjenu da postoji prostor za značajno intenziviranje ekonomskih. Iskazao je, dodaju iz PKCG, podršku Japana društvenim i ekonomskim reformama koje sprovodi Crna Gora i njenoj težnji da bude prva sljedeća članica Evropske unije, u kojoj želi da vidi u druge zemlje ovog područja.

“Želim da se posvetimo razvoju biznis veza sa Crnom Gorom i zato smo tu sa JICA i predstavnicima kompanija kako bismo intenzivirali razgovore sa predstavnicima poslovne zajednice i države. Privredna komora ima 94 godina dugu istoriju i ovo je dobar početak komunikacije na tom polju, jer je dijalog jako važna priprema za investicije”, rekao je Kacumata.

On smatra da Crna Gora ima brojne potencijale posebno u turizmu i proizvodnji hrane.

“Sa tim se saglasio generalni sekretar ističući da Komora realizuje projekat Dobro iz Crne Gore kojim afirmiše domaće proizvode (i usluge) visokog kvaliteta, kao i druge kojima potencira važnost kupovine domaćih proizvoda i saradnje proizvođača hrane sa turističkim sektorom”, ističu iz PKCG.

Ambasador je pozvao Crnu Goru da učestvuje na EXPO-u u Osaki 2025. godine, što će biti prilika da naše tržište dodatno predstavimo japanskim i svjetskim investitorima.

“Ambasada stoji na raspolaganju za organizovanje zajedničkih aktivnosti sa Privrednom komorom “; kazao je on.

Tokom sastanka je, između ostalog, razgovarano o povoljnostima crnogorskog investicionog i poslovnog ambijenta, mogućnostima saradnje na projektima, zatim u oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine, a predstavljene su aktivnosti JICA-e, Mitsubishi grupe i Itochu-a i drugih kompanija.

“Želimo da se upoznamo sa biznis mogućnostmai u vašoj zemlji, a zainteresovani smo za poslove koji su održivi i čuvaju životnu sredinu – kao što su to vjetro i solarne elektrane, industrija hrane ali i transfer novih tehnologija. Spremni smo za vaše ideje o projektima koji mogu pokriti naše široko polje interesovanja”, ocijenili su japanski privrednici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve