Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ponovo odgođeno saslušanje o Lazoviću i Miloviću, Knežević: Počinjem da sumnjam da su neke kolege pod uticajem kavačkog klana

Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi ova sjednica na kojoj treba da se raspravlja o dokumentima Europola. Očigledno da je neko opstruirao istragu. Počinjem da sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod direktnim uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu. Pokušavaju da dobiju na vremenu da me smijene. Mene pokušava da smijeni kavački klan

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj je trebalo da bude obavljeno saslušanje premijera Dritana Abazovića, čelnika bezbjednosnog sektora i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o navodima Europola u vezi sa službenicima Uprave policije Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem odgođena je jer se nijesu pojavili poslanici iz Demokratske Crne Gore Dragan Krapović i Boris Bogdanović, kao i Demokratske partije socijalista Predrag Bošković i Branko Čavor.

Predsjednik Odbora Milan Knežević potvrdio je novinarima da saslušanje nije održano.

“Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi ova sjednica na kojoj treba da se raspravlja o dokumentima Europola. Očigledno da je neko opstruirao istragu. Počinjem da sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod direktnim uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu. Pokušavaju da dobiju na vremenu da me smijene. Mene pokušava da smijeni kavački klan”, naveo je Knežević.

Ističe da ga kavački klan neće smjenjivati u Skupštini.

“Ja znam šta ću uraditi i za to ćete biti blagovremeno obaviješteni”, poručio je Knežević.

Drugo odlaganje sjednice

Sjedinica Odbora trebalo je da bude održana u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti.

Ovo je drugo odlaganje sjednice Odbora na kojoj je trebalo da se raspravlja o vezama policije i pripadnika kriminalnih klanova. Sjednica koja je trebalo da bude održana 9. maja je odgođena i zbog zahtjeva Novovića, koji je kao razlog naveo akciju hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Takođe se navodi da su Petar Lazović (u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior”) i Ljubo Milović (koristio je nadimak “Zli poručnik“), ”koristeći svoje pozicije, pružali zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, davali osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“.

Obavještajni podaci, između ostalog, ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije i kuma bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Portal Libertas objavio je nakon toga još dva transkripta razgovora – u jednom učestvuju policajac Petar Lazović i Radoje Zvicer, dok u drugom Lazović i Milović navodno razgovaraju o kupovini i prebacivanju kokaina.

Ova dokumenta potvrdila su mnoge spekulacije javnosti i pisanja medija o umješanosti pojedinih pripadnika policije u kriminalne radnje.

Prisluškuju mene i Mandića

Knežević je danas takođe saopštio da su on i njegov kolega Andrija Mandić opet stavljeni pod mjerama tajnog nadzora, pa je pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je to zakonito.

Prema njegovim tvrdnjama, prate ih od kad je Savo Kentera došao na čelno mjesto Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da je zbog obaveza kasnio na sjednicu, a da je kolega Boris Bogdanović zbog zdravstvenih razloga van države.

Članovi odbora su, podsjećamo, trebali da saslušaju i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru i šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
24.05.2022-14:30 14:30

A Demokrate mogu “da kasne” ili “da izvade bolovanje”?