Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Evakuišu se posljednji vojnici iz Azovstala; Prvo suđenje za ratni zločin u Ukrajini

Razgovori između Rusije i Ukrajine o okončanju rata stavljeni su na čekanje, a obje strane optužuju jedna drugu za nepopustljivost

Ulazimo u 84. dan ruske invazije na Ukrajinu. Bitka za Marijupolj je završena posle razorne opsade koja je trajala gotovo tri mjeseca. Skoro hiljadu boraca predalo se iz čeličane Azovstal, saopštile su vojne vlasti DNR, na čiju teritoriju su evakuisani. Nejasno je koliko ih je još u lučkom gradu. Кijev poziva na razmjenu zatvorenika, ali njihova sudbina je trenutno neizvjesna. Marijupolj je sada uglavnom pod kontrolom ruskih snaga. Potpuna kontrola nad Marijupoljom bi Rusiji dala kopneni most do Кrima i potpunu kontrolu nad Azovskim morem, čime bi se prekinula pomorska trgovina Ukrajine. U međuvremenu, razgovori između Rusije i Ukrajine o okončanju rata stavljeni su na čekanje, a obje strane optužuju jedna drugu za nepopustljivost. Rusija nastavlja da ispaljuje granate širom Ukrajine – osam ljudi je poginulo u raketnom udaru u utorak, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

22. 25 – Ukrajinska vojska: Zauzeli smo naselje kod Harkova

Ukrajinska vojska je objavila da je ponovo zauzela još jedno naselje u regiji Harkov, Dementijevku koja se nalazi oko 35 kilometara sjeverno od grada Harkova.

Takođe su izvijestili o teškim borbama u regiji Lugansk, gdje ruske snage nastavljaju s napadima.

Ukrajinski Glavni stožer tvrdi da se borbe nastavljaju u drugim djelovima zemlje i da su ruske snage napredovale oko sela Ternova, sjeveroistočno od Harkova.

Ukrajinski državni operater Ukrenergo je odbacio navode ruskog službenika da će zaporoška nuklearna elektrana strujom snadbijevati Rusiju. Podsjetimo, zamjenik ruskog premijera Marat Husnuljen je rekao da će najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja je sada pod ruskom kontrolom, struju slati u Rusiju, ali i Ukrajinu pod uslovom da Ukrajina za to plati.

Ukrenergo navodi da je elektrana u ukrajinskoj mreži i da je ostala pod kontrolom ukrajinskih stručnjaka. “Ukrajinski elektroenergetski sistem trenutno nema fizičke veze s ruskim elektroenergetskim sistemom. Stoga je snadbijevanje Rusije električnom energijom iz ukrajinskih elektrana trenutno fizički nemoguća”, stoji u saopštenju.

20. 31 – SAD ponovo otvorile ambasadu u Kijevu

Sjedinjene Američke Države su ponovo otvorile ambasadu u Kijevu, nakon što je tri mjeseca bila zatvorena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Zvanično ponovo pokrećemo operacije, rekao je agenciji Rojters portparol ambasade Danijel Langenkemp, uoči podizanja američke zastave, prenosi Glas Amerike.

20. 09 – Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju u Ukrajini do kraja avgusta

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je parlamentu predložio produžavanje vanrednog stanja i novi vremenski okvir za opštu mobilizaciju do kraja ljeta.

U nacrtu zakona o usvajanju predsjedničke Uredbe o produženju vanrednog stanja u Ukrajini, Zelenski predlaže produženje vanrednog stanja za 90 dana od 25. maja pa skoro do kraja avgusta 2022. godine.

19. 55 – EU: Plan od 210 milijardi eura za ukidanje ruskih fosilnih goriva

Evropska komisija u srijedu je objavila plan od 210 milijardi eura za okončanje zavisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriva do 2027. godine i brži prelazak na zelenu energiju.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Evropsku uniju da preispita energetsku politiku s obzirom na to da je Moskva glavni evropski snabdjevač gasom i povećala strahovanja u pogledu poremećaja u snabdijevanju. Rusija isporučuje 40 odsto zaliha gasa u EU i 27 procenata nafte.

19. 47 – Moskva zabranila kanadsku televiziju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da zatvara kancelariju kanadske televizije CBC u Moskvi i povlači vize i akreditacije novinarima nakon što je Kanada zabranila rusku državnu televiziju Russia Today.

“Sa žaljenjem i dalje primjećujemo otvorene napade na ruske medije iz zemalja takozvanog kolektivnog Zapada koje sebe nazivaju civilizovanima”, izjavila je novinarima Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova.

19. 23 – Bajden: Ulazak Finske i Švedske donosi benefit cijelom NATO

Američki predsjednik Džo Bajden naveo je danas da snažno podržava zahtjeve Švedske i Finske da uđu u NATO, što je potez koji će, kako je istakao, “dalje osnažiti zajedničku međusobnu saradnju i donijeti benefit cijeloj Alijansi”.

Bajden je rekao da će SAD raditi sa Finskom i Švedskom kako bi ostali oprezni u slučaju bilo kakvih prijetnji njihovoj zajedničkoj bezbjednosti, u vrijeme dok se razmatra prijem za članstvo dvije nordijske zemlje, prenio je Rojters.

18:49 – UN: Više od 3.700 civila poginulo u sukobu u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) navodi da je 3.752 civila ubijeno, a 4.062 povrijeđeno, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Većina zabilleženih civilnih žrtava stradalo je u granatiranju, raketnim i vazdušnim udarima, dodaje se.

18:15 – Izrael poslao Ukrajini 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka za spasilačke službe

Izrael je poslao Ukrajini 2.000 šlemova i 500 zaštitnih prsluka za spasilačke snage i civilne organizacije, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara Izrael je nastojao da očuva svoje veze sa Moskvom i odbijao da pošalje odbrambenu opremu Kijevu, ali je poslao oko 100 tona humanitarne pomoći i postavio poljsku bolnicu na zapadu zemlje.

Nastojanja da se održi neutralan stav promijenila su se tokom proteklih nedjelja i Izrael je u aprilu pristao da pošalje šlemove i pancire i optužio Rusiju za ratne zločine, navode izraelski mediji.

Odnosi između Izraela i Rusije su još više narušeni poslije izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je Adolf Hitler jevrejskog porijekla te da u pokušaju da se odbrani invazija kao nastojanje denacifikacije Ukrajine, zemlje čiji je predsjednik Volodimir Zelenski, Jevrejin.

Kabinet premijera Izraela Naftalija Beneta je poslije toga saopštio da se predsjednik Rusije Vladimir Putin izvinio za tu izjavu, a Kremlj nije potvrdio izvinjenje.

16:20 Šef policije: U Kijevskoj regiji pronađeno 1288 mrtvih civila

Oko 1288 tijela je pronađeno u Kijevskoj oblasti od početka ruske invazije, rekao je regionalni šef policije.

“Trenutno imamo tijela 1.288 ubijenih ljudi. Naglašavam, civila. Većina ih je ubijena automatskim oružjem”, rekao je Andrij Niebitov, šef policije regije Kijev, javlja ukrajinski Interfax.

Dodao je da policija i dalje pronalazi nove grobnice.

15:40 Turska blokira pregovore o ulasku Finske i Švedske u NATO

Turska je blokirala inicijalnu odluku NATO da obradi zahtjeve za članstvo koje su joj uputile Švedska i Finska, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa ovom materijom.

Ambasadori NATO-a sastali su se u srijedu sa ciljem da otvore pregovore o pristupanju. Švedska i Finska su danas podnijele svoje prijave za članstvo, ali je protivljenje Ankare zaustavilo svako glasanje, tvrdi izvor FT-a.

15:10 Lider DNR: U Marijupolju trenutno ima oko 200.000 stanovnika

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da u “oslobođenom Marijupolju” ima više od 200.000 stanovnika. “Više od 200.000 stanovnika trenutno živi u Marijupolju u teškim uslovima. Niko vam ne može reći precizan broj stanovnika, nemoguće je trenutno to utvrditi”, kazao je Pušilin.

14:51 UN: Više od 3.700 civila poginulo u sukobu u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) navodi da je 3.752 civila ubijeno, a 4.062 povrijeđeno, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Većina zabilježenih  civilnih žrtava stradalo je u granatiranju, raketnim i vazdušnim udarima, dodaje se.

14:50 Fon der Lajen predložila novi paket pomoći za Ukrajinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je novu pomoć Ukrajini u iznosu do devet milijardi eura ove godine. “Nastavićemo da budemo uz njih tokom cijelog ovog rata i kada budu obnavljali svoju zemlju”, rekla je fon der Lajen pred komisijom. Kaže da takođe moraju razmišljati o tome šta će biti poslije rata.

14:47 Erdogan: Saveznici u NATO trebalo bi više da poštuju zabrinutost Turske

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoganizjavio je jutros kako očekuje da će saveznici u NATO razumjeti osjetljivost Turske po pitanju sigurnosti. U govoru predstavnicima iz svoje vladajuće stranke takođe je ponovio svoj stav da Švedske i Finske delegacije ne moraju dolaziti u Tursku kako bi razgovarali o tim pitanjima. Rekao je kako Švedska ne bi trebalo da očekuje da Turska odobri njenu kandidaturu za članstvo u NATO bez povratka “terorista”.

14:18 Ruski vojnik optužen za ratne zločin priznao krivicu
Ruski vojnik kome se sudi za ratne zločine u Ukrajini izjasnio se krivim za ubistvo nenaoružanog civila. Vadim Šišimarin je optužen da je ubio nenaoružanog 62-godišnjeg civila u danima nakon početka invazije i prijeti mu doživotni zatvor.

14:15 EU: 300 miljardi eura za prekid zavisnosti od Rusije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan vrijedan 300 milijardi eura, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskih foslilnih goriva, ukljucujući naftu i gas. Fon der Lajen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više ” pouzdanih dobavljača” energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

14:09 Rusija protjerala desetine diplomata

Rusija je proglasila 27 zaposlenih u španskoj ambasadi u Moskvi i konzulatu u Sankt Peterburgu personama non grata, prenose RIA novosti. Prethodno, Kremlj donio odluku o protjerivanju 34 člana diplomatskog osoblja ambasade Francuske i 24 iz ambasade Italije.

12:38 “Nema pomaka u pregovorima sa Ukrajinom”

“Nije bilo pomaka u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom”, poručila je Rusija. Istakli su da Kijev pokazuje nespremnost da se pregovori nastave.

“Pregovori ne napreduju i bilježimo potpunu nespremnost ukrajinskih pregovarača da nastave ovaj proces”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12:33 Rusija optužuje Ukrajinu da laže oko evakuacije boraca iz Azovstala

Rusija je optužila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za “laži i propagandu” zbog izjave u kojoj se pedaja boraca koji brane Marijupolj, ruskom snagama opisuje kao “spasavanje” koje je pokrenula ukrajinska strana.

Moskva kaže da je skoro 1.000 boraca zarobljenih u čeličani Azovstal u Marijupolju evakuisano u oblasti koje drže pobunjenici koje podržava Rusija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je za Sputnjik rekla da je izjava Zelenskog “remek djelo koje je izašlo iz pera onih koji stvaraju Kvartak 95” – što se odnosi na TV produkciju koju je stvorio Zelenski, prije nego što je postao predsjednik.

12:23 Pušilin: O sudbini boraca iz Azovstala odlučiće sud

O sudbini ukrajinskih boraca koji su se predali u fabrici Azovstal u Marijupolju odlučivaće sud, saopštio je novinarima šef samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin.

“Što se tiče ratnih zločinaca i onih koji su nacionalisti, o njihovoj sudbini, ako su položili oružje, treba da odlučuje sud”, rekao je on.

Pušilin je napomenuo da komandanti najvišeg nivoa još nisu napustili postrojenje Azovstala.

11:47 Penzionisani pukovnik na ruskoj televiziji kritikovao rat

Penzionisani ruski pukovnik napravio je presedan na ruskoj državnoj televiziji i kritički analizirao rat u Ukrajini i situaciju u kojoj se Rusija nalazi. On je poručio da Rusiji ne treba rat s Ukrajinom, a da će se situacija po ruske snage pogoršati.

11:02 Zamjenica ministra: Spasavanje iz Azovstala se završava tek kada svi budu na ukrajinskoj teritoriji

Operacija spasavanja iz čeličane Azovstal biće završena tek kada svi branioci iz Marijupolja budu evakuisani na teritorije pod ukrajinskom kontrolom, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar za BBC.

“U Azovstalu je ostalo još mnogo ljudi i nastavljamo pregovore da ih izvučemo odatle“, kaže Malijar.

Ona ističe da je u pitanju osjetljiva operacija i da svaka komanda može biti opasna po živote. Pozivi političara iz Moskve da se neki od onih koji su odvedeni iz čeličane izvedu na sud za ratne zločine ‘najvjerovatnije su upućeni zbog domaće propagande u Rusiji“, kaže Malijar.

„Pregovori su još u toku i nadamo se pozitivnom rezultatu”, dodala je.

10:43 DNR: Predala se 962 borca iz Azovstala

Skoro 1.000 ukrajinskih boraca predalo se u čeličani Azovstal, saopštio je u srijedu štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike.

“Ukupno 962 ukrajinska borca predala su se sa teritorije metalurškog kombinata Azovstal u Marijupolju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je masovna predaja iz Azovstala počela 16. maja.

10:19 Zelenski: Rusija ispaljuje rakete na nas jer ne može da postigne napredak na terenu

Rusija ispaljuje rakete dugog dometa na ukrajinske civile i vojnu infrastrukturu jer njena vojska ne može da postigne napredak na terenu, smatra ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U video obraćanju kasno noćas, Zelenski je kazao da je bilo raketnih napada na regione Lavova, Sumija i Černjihova, vazdušni udari na lugansku oblast i “sabotaže” u graničnim područjima, prenosi BBC.

“Sve ovo nije samo stvaranje tenzija za našu zemlju, nije samo testiranje naše snage. Ovo je vrsta pokušaja ruske vojske da kompenzuje neuspjehe na istoku i jugu naše zemlje”, poručio je Zelenski.

Dodao je da ruska vojska ne može da pokaže uspjeh tamo gdje žele da napreduju.

Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

“Zato pokušavaju da pokažu uspjeh kroz raketne i druge aktivnosti”, ocijenio je on.

09:54 Švedska i Finska predale zahtjev za članstvo u NATO

NATO
Foto: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Švedska i Finska zvanično su predale zahtjev za članstvo u NATO, što je odluka izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu. Očekuje se da će proces pridruživanja trajati samo nekoliko nedjelja.

9:36 SAD najavile prikupljanje dokaza o navodnim ruskim zločinima

Američki Stejt department najavio je pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o ratnim i drugim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će takozvana Opservatorija za sukobe objediniti dokumentaciju i dokaze koji su prikupljeni iz nezvaničnih izvora o akcijama Rusije u Ukrajini, prenosi Rojters.

Američki predsjednik Džozef Bajden upire prstom u Rusiju zbog, kako on kaže “velikih ratnih zločina” počinjenih u Ukrajini.

8:45 – Rusija navodno drži više od 3.000 civila u bivšoj kaznenoj koloniji

Ruska vojska navodno drži više od 3.000 civila iz opkoljenog lučkog grada Marijupolja u bivšoj kaznenoj koloniji u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da je među zarobljenima oko 30 volontera koji su gradu dostavljali humanitarnu pomoć.

Dodala je da je većina civila zatvorena mjesec dana, ali oni koji se smatraju “posebno nepouzdanima”, poput bivših vojnika i policije, zatočeni su dva mjeseca.

8:14 – Britanci objavili najnovije obavještajne podatke

Najnoviji obavještajni podaci britanskog ministarstva odbrane pokazuju “značajne ruske probleme s resursima u Ukrajini”, za koje kažu da “vjerovatno doprinose neujedinjenom zapovjedništvu koje nastavlja da ometa ruske operacije”.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1526787550949548034

7:33 – Ukrajinska vojska: Rusija nastavlja sa svojim raketnim napadima širom zemlje

Ukrajinska vojska kaže da ruske snage nastavljaju s raketnim napadima na vojne ciljeve i civile širom Ukrajine.

U Mariupolju – koji je, čini se, na rubu pada nakon borbe s višemjesečnom opsadom – ruski vojnici blokiraju jedinice u čeličani Azovstal, prema novostima ukrajinskog Glavnog štaba Oružanih snaga.

Dodaju da ruske snage takođe napadaju u Donjecku, i nastavljaju granatirati pogranična područja Černihiv i Sumi..

7:24 – Međunarodni krivični sud poslao tim koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini

Međunarodni krivični sud juče je poslao tim od 42 člana u Ukrajinu kako bi istražio navodne ratne zločine nakon ruske invazije u, kako je nazvao, najvećim takvim raspoređivanjem u svojoj istoriji.

7:19 – Potpredsjednik ruske vlade posjetio Hersonsku oblast u Ukrajini

Potpredsjednik ruske vlade Marat Khusnullin posjetio je Hersonsku oblast na jugu Ukrajine i rekao kako bi to područje bilo zauzelo vrijedno mjesto u ruskoj porodici, prenosi agencija dpa.

7:02 – Strahuje se za bezbjednost ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal

Juče je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuisano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Nedjeljama su se odupirali ruskim napadima u očajnim uslovima. Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će povrijeđenima pružiti ljekarsku pomoć.

Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom.

6:54 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja.

“Nadziru se naši vojni i obavještajni službenici. U to su uključeni najuticajniji međunarodni posrednici”, rekao je Zelenski.

6:37 – Kremlj je rekao da će se prema zarobljenicima postupati u skladu s međunarodnim standardima. Ukrajina je poručila da želi razmjenu zarobljenika.

Zamjenik ruske ambasade pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je na Twitteru naveo da dogovora nije bilo. Novinska agencija TASS izvijestila je da ruski odbor planira ispitati ukrajinske vojnike – mnogi od njih su pripadnici bojne Azov – u sklopu onoga što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve