Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Članstvo Crne Gore u NATO fondu za inovacije koštaće godišnje 3,1 ili 1,6 miliona eura

Zavisno od modela koji usvoje države članice

Članstvo Crne Gore u NATO fondu za inovacije koštaće godišnje našu državu 3,14 ili 1,61 milion eura zavisno od modela koji usvoje države članice, pokazuju podaci odlazeće vlade, piše Pobjeda.

“Do sada su predložena dva modela finansiranja fonda od kojih je jedan bio da svaka članica, njih 21, ukupno opredijeli jednak iznos sredstava, što bi značilo da Crna Gora za 15 godina opredijeli oko 47,6 miliona eura, odnosno oko 3,14 miliona eura godišnje, dok je drugi model tzv. proporcionalni model, kojim bi Crna Gora izdvajala 24 miliona eura, za 15 godina, odnosno 1,61 milion eura godišnje mjereno po BDP-u članica”, navodi se u informaciji Vlade.

Na narednim sastancima će se konačno definisati način upravljanja Fondom kao i način finansiranja Fonda. Članice će se usaglasiti oko ovih tema prije ministarskog sastanka, koji je planiran u aprilu 2022. godine.

U informaciji se navodi da je 7. decembra 2021. godine održan prvi sastanak Radne grupe Fonda za inovacije NATO-a, kao i da su sve članice Fonda jednoglasno podržale pristupanje Crne Gore.

Drugi sastanak Radne grupe Fonda za inovacije NATO-a održan je 25. januara. Na navedenom sastanku je zaključeno da je cilj NATO i njenih saveznica efikasna odbrana izgrađena na zajedničkim demokratskim vrijednostima. NATO alijansa teži razvijanju i usvajavanju nove disruptivne tehnologije, a jedan od načina je i kroz osnivanje Inovacionog fonda.

Na sastanku se raspravljalo i o investicionoj strategiji, pa je većina članica stava da Fondu ne treba da bude primarni cilj maksimizacija profita već da treba primarno da se pozicionira kao strateški fond. NATO je stoga u mogućnosti da djeluje kao ,,strpljiv investitor“ i nema pritisak maksimizacije profita kao ostali investitori tehnologije, s obzirom na njihov produženi vremenski period od laboratorije do tržišta.

Jedan od prijedloga je bio da se određeni procenat ulaže direktno u startapove čime bi se uspostavila bolja kontrola i monitoring, dok bi se preostala sredstva uložila u udruženi investicioni fond koji ulaže u druge vrste fondova što bi pomoglo da se napravi veliki portfolio za kratak vremenski period.

Odlazeći ministar Milojko Spajić otkrio je 2. februara da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo važan projekat u kojem je Crna Gora pristupila Fondu za inovacije NATO-a.

“Crna Gora je jedina sa Balkana kojoj je omogućeno da pristupi Fondu za inovacije NATO-a, tako da će crnogorski startapovi imati šansu da dobiju i investicije i mentore iz Brisela, iz NATO-a. Sljedeća sjednica Fonda je 10. februara, tako da se ubrzano pripremamo za takav potez. Biće to veliki iskorak za Crnu Goru, a činjenica je da nijedna druga država sa Balkana nije uspjela da ispuni uslove za pristup”, kazao je tom prilikom Spajić.

Međutim, iz NATO su pojasnili da je jedini uslov za pristupanje Fondu ulaganje.

“NATO fond za inovacije otvoren je za sve zemlje članice NATO-a. Za sada, 21 saveznik doprinosi uspostavljanju ove multinacionalne inicijative, uključujući Crnu Goru, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo”, kazali su iz NATO-a.

Da bi se pridružili Fondu, saveznici učesnici moraju uložiti u Fond, dodaju iz Alijanse.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve