Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CETINJSKE PIZME  Jesu li svi Cetinjani “braća ispod kapelice”?

Crna Gora može naprijed jedino ako konstituenti zamišljenog crnogorskog bloka pobijede lične pizme i animozitete. Možda bi, stoga, za uzor trebalo uzeti dvije stranke oko kojih se stvara manjinska vlada na državnom nivou. Jer, ako je DPS u tvorenju takve vlade mogao da oprosti sve grijehove Uri i Dritanu, a URA da proguta DPS-u Đukanovića koji neće dati ostavku i Katnića koji otvara, a nikad ne zatvara predmete, onda je u politici zaista sve moguće

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Zaista, ne vidim veliku razliku između suverenističkih partija koje na Cetinju teško dolaze do dogovora i “tridesetak crnogorskih intelektualaca i građanskih aktivista” koji su pokušali da im podijele savjete na kojim to principima pobjednici lokalnih izbora na Cetinju treba da se dogovore. I jedni i drugi su oličenje temeljnog nesporazuma u suverenističkom bloku koji se odnosi na problem malih razlika.

Prvi, okovani sujetama i pride, cetinjskom pizmom, čekaju posljednji čas da postignu kakav – takav dogovor, nakon što su dva mjeseca razvlačili priču, svađali se oko ukrajinske čokolade i žičare Lovćen – Kotor i prepucavali po Fejsbuku. Drugi su, ne pitajući nikoga, prigrabili ekskluzivno pravo da jedino sebe nazovu “intelektualcima” koji su od Boga dati da riješe rebus koji se zove postizborni dogovor na Cetinju. Pritom, osim sugerisanja da su intelektualci, ničim ne stavljaju do znanja zašto baš oni, a ne niko drugi, njima sličan, nema ekskluzivitet da bistri cetinjsku politiku.

Problem malih razlika nije u Crnoj Gori nov. Pisali smo o tome u Monitoru još 90-tih, kada je bilo više malih, procrnogorskih partija, nego odlučnosti da ujedinjeni krenemo ka tadašnjem cilju koji se zvao nezavisna Crna Gora. Tada je, recimo, Liberalnom savezu bilo lakše da se o koaliciji dogovori sa četničkom Narodnom strankom, nego da u tu koaliciju uključi SDP. Čak sam se i 1998. godine, kao kandidat LSCG za izvršnu vlast, čudio i krišom krstio, dok mi je visoki funkcioner stranke objašnjavao da ćemo nakon izbora vjerovatno – sa SNP-om!

Iz toga vremena, ostala mi je u ušima “srceparajuća” priča koja je stizala sa drugog pola naše političke scene. Danas bi to neko označio kao narativ. Ticao se “srpske nesloge” kao prepreke da stanu na put ostatku svijeta “koji ih mrzi”. O srpskoj neslozi, ispredane su bajke, pjevane pjesme (“Pomoz’ Bože da se Srbi slože”) a njihovi lideri utrkivali se u davanju recepata kako da se ta nesloga prevaziđe.

Danas o srpskoj neslozi ne priča više niko. Pogotovo kada je Crna Gora u pitanju. Zvanični Beograd i Banjaluka, srpska dijaspora, srpska vlast i opozicija, Vučić, Đilas, Mandić, Bečić, Mićović, srpski umEtnici, glumci, akademici…o svemu se po pitanju Crne Gore lagano dogovaraju i dolaze do zajedničkih rješenja. Svaki put kada je bila ugrožena koalicija predvođena nemuštim Krivokapićem, kojoj je zajednički imenitelj krađa crnogorske istorijsko-kulturne baštine i obračun sa crnogorskim nacionalnim identitetom, neko bi u posljednjem trenutku povukao potez koji bi ih održao na okupu. Sve dok se Dritan nije (da li je?) dozvao pameti.

Crnogorske stranke na Cetinju, dale su loš podstrek objedinjavanju suverenističke energije na državnom nivou. Oni, ne samo da nijesu nadogradili duh Belvedera i Adžića krivine, nego su crnogorski pokret otpora asimilaciji i poništavanju, vratili na početak. Još jednom sam se uvjerio da sam bio u pravu kada sam napisao da je Belveder bio veličanstveni spontani otpor pokušaju da se ponize Cetinje i Crna Gora, bez prethodnog plana, bez vođe, bez liderstva. Crnogorci “sve tri vjere” pokazali su u ta dva dana da mnogo bolje funkcionišu kada ih vodi patriotska energija i instinkt predaka, nego političke stranke i njihovi vlastoljubivi lideri. Više je na Balvederu za jedinstvo Crnogoraca značio megafon Nena Kaluđerovića, nego cetinjski izborni rezultat SDP-ovog Đuraškovića, ili DPS-ovog Vukovića.

I najvažnije: ako je Cetinje pokazatelj kako bi se suverenističke stranke dogovarale nakon izborne pobjede na državnom nivou, onda treba dobro da razmislimo prije nego li im bespogovorno damo glas. Uostalom, podsjetiću da su i famoznog 30. avgusta 2020. godine, gledano po odnosu prema crnogorskoj državnosti, pobijedu odnijele snage koje u programu imaju nezavisnu Crnu Goru. URA je tada procijenila da je animozitet prema DPS-u važniji od odnosa prema državi. Zato smo danas tu gdje jesmo.

U opštinama sa srpskom većinom, ovakve stvari se ne događaju. Najnoviji primjer je Mojkovac, gdje su se svi odrekli stranačkih sujeta i spustili ego sa visina Bjelasice na nekadašnje jalovište, da bi poslali DPS u opoziciju. Slično je bilo i u Nikšiću prije nepunu godinu.

Na Cetinju, za to vrijeme, razlike između suverenističkih stranaka uoči i nakon lokalnih izbora, djeluju nepremostivo. Ponekad bi izgledalo kao da su lokalni DPS i SDP upravo zakopali ratne sjekire nakon teških oružanih borbi za Donji kraj ili Bajice. Svojih “veličanstvenih” principa pokušali su se odreći tek kada je sat otkucavao momenat u kome je alternativa bila – ponavljanje lokalnih izbora.

Nekadašnja priča o srpskoj neslozi, kao da se sada prebacila na teren nacionalnih Crnogoraca. Neko zlurad ili posrbljen, mogao bi iz cetinjskih “dogovora” da izvuče zaključak da je jedina razlika između Srba i Crnogorca ta da se ovi drugi sporije dogovaraju. Manemo li se te vrste šale, shvatićemo da je kohezioni faktor koji jedne i druge dovodi do dogovora, različit taman koliko i snaga Crkve Srbije i Crnogorske pravoslavne crkve. Jer, samo neko naivan može da povjeruje kako se crnogorski Srbi dogovaraju sami, bez posrednika u vidu Joanikija Mićovića ili, u težim slučajevima, Aleksandra Vučića.

Crna Gora može naprijed jedino ako konstituenti zamišljenog crnogorskog bloka pobijede lične pizme i animozitete. Možda bi, stoga, za uzor trebalo uzeti dvije stranke oko kojih se stvara manjinska vlada na državnom nivou. Jer, ako je DPS u tvorenju takve vlade mogao da oprosti sve grijehove Uri i Dritanu, a URA da proguta DPS-u Đukanovića koji neće dati ostavku i Katnića koji otvara, a nikad ne zatvara predmete, onda je u politici zaista sve moguće.

Stoga bi i lideri stranaka na Cetinju morali učiti da se bave politikom, a ne lokalnim zađevicama od kojih koristi mogu imati jedino njihovi politički protivnici. Jedino tako shvatiće da se ona o braći “ispod kapelice” odnosi i na njih.

Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

25 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
13.02.2022-13:44 13:44

Śećamo se Kolašina kad je patriotski SDP glasovima iz Đuđevine u ponovljenom glasanju oteo DPSu jedan mandat i tako su četnjaci preuzeli Kolašin. Śećamo se Budve đe je SDP poklonio mandat Boženi koja je dovela četnike na vlast, śećamo se SDP i Brune u Kotoru đe je isto tako prevagala, Śećamo se kad je Ranko Krivokapić htio na republičkom nivou da dovede četnike na vlast da ga ne ometoše Darko ,Azra i Pozitivna uspio bi. Bojim se da Crnogorci imaju pamćenje zlaatne ribice pa opet misle da se SDP ne bi okrenuo izdajnicima domovine nikad. Ipak nešto SDP previđa da… Pročitaj više »

pero
13.02.2022-20:06 20:06
Reply to  COL

A sta bi u Tivtu??

Rukfaš
13.02.2022-20:38 20:38
Reply to  COL

SVE TAČNO I SVEGA SE SJEĆAMO.

Jole
13.02.2022-13:46 13:46

Sirotinja se zabavlja partiotizmom i šupljim pričama, umesto da otvaraju nove fabrike i traže investitore. Ko će s kim i ko će šta biti..kakve gluposti i nebuloze.

Marina
13.02.2022-13:54 13:54

Jos jedanput su svi dokazali koliko im je stalo do Crne Gore.U igri su samo stranacka i licna sujeta i borba za fotelje.Crna Gora je poligon za takve obracune.Kako onda da vratimo.Crnu Goru na pravi put.SDP je umislila da je ovo velicanstven uspjeh na.Cetinju.Uz pomoc zajednice gradjana Cetinjana,koji su bili na listi sa njima, su postigli uspjeh,ali treba da budu svjesni da takav uspjeh nece postici ni u jednom drugom gradu.Sramotno je da stranka,u ovakvom trenutku za Crnu Goru,toliko kalkulise.Narocito ako svi znamo da.su 18 punih godina bili u koaliciji sa DPS om i uzivali sve privilegije vlasti.Ovo sto sada… Pročitaj više »

Cetinja Dedinje
13.02.2022-14:11 14:11

Jes tićeš nas naučit!

Nikola
13.02.2022-22:42 22:42

Bravu! :)))))

gagi
16.02.2022-17:54 17:54

Alo Sliskovic kakve veze ima Cetinje i cetnicko Dedinje Vucica,Dodika i ostale cetnicke bratije.

B.Zekovic
13.02.2022-14:52 14:52

Tesko je povjerovati da se Nebojsa Redzic eksplicitno obrusio na “tridesetak crnogorskih intelektualaca i građanskih aktivista” sto su sebi “ne pitajuci nikog prigrabili ekskluzivno pravo da jedino sebe nazovu “intelektualcima” koji su od Boga dati da riješe rebus koji se zove postizborni dogovor na Cetinju.” i jos dodao da “ničim ne stavljaju do znanja zašto baš oni, a ne niko drugi, njima sličan, nema ekskluzivitet da bistri cetinjsku politiku.”. 1. Pomenuti Intelektualci i Aktivistu su divni, posteni, pametni, obrazovani, odlucni, izuzxetno skromni i vrlo konketni kad su u pitanje pravo, cast, sloboda, dostojanstvo i prosperitet Crne Gore. 2. Pomenti Intelktualci… Pročitaj više »

Neo
13.02.2022-15:29 15:29

Građani Crne Gore, ako suverenističke stranke ne dogovaraju za Cetinje, Znajte da su iste uzurpirane od strane najpodmukliji agenata Serbskog sveta.

Nebojsa
13.02.2022-15:35 15:35

Za razliku od Boba Zekovića koji je svojevremeno istjeran iz LSCG kao logorejičan i potpuno nepriduktivan tip, kradljivac tudjeg vremena i pisac romana u komentarima koje niko ne čita, Nebojsa Redzic je iskreni i dosljedni borac za nezavisnu, geadjansku i antifasisticku Crnu Goru. Ako opskurni lik kakav je Zeković nadje bilo koji dokaz da je suprotno, neka ga objavi na udarnoj strani portala Aktuelno. Meni je, Zekoviću, tebe iskreno žao. Vječito beskoristan, neshvaćen, željan publiciteta, ostaćeš neostvareni borac za ništa kao svih ovih godina. Žao mi je što sam iz dana u dan objavljivao tvoje beskorisne komentare na Luči vjerujući… Pročitaj više »

B.Zekovic
13.02.2022-16:26 16:26
Reply to  Nebojsa

Sve i da je ovo Nebojsa Redzic, nemam ni zelju ni potrebu da se javljam na naslovnu stranu portyala Aktuelno, kojeg inace izuzetno cijenim i volim, i koji je jedna od Zraka za pravo, cast i slobodu Crne Gore. Nikad portal Aktuelno nijesam molio da objavi moje misljenje o nekoj temi a objavljivali su samo ono sto je Urednistvo smatralo da zadovoljava kriterijume koje su postavili. Ne pisem komentare da bi se oni nekom svidjali ili ne, nego zato sto osjecam potrebuda kao gradjanin izrazim javno pod svojim punim imenom svoj stav. Mozda je komentar glupav, mozda nekoristan, a mozda… Pročitaj više »

Rovca
13.02.2022-16:38 16:38

Najpoznatiji cetinjanini su bili Petrovići srbi a po Njegošu bijo je to slikar Lubarda srbin.
Poznati zlotvor a cetinjanin je bijo Jovo Kapičić koji nije bijo srbin.
Znali to ko da objasni sto danas nase srpske stranke nemaju vise pristalica.

gagi
16.02.2022-17:57 17:57
Reply to  Rovca

Brzo iza kuce,skini srpski samar,dobro se izvaljaj i pri kakvom stogu sijena magarce ludi.Imas li struje budalo.

Crnigorac100
13.02.2022-16:59 16:59

E sram vas bilo nećete da mi objavite komentar o tome ko je ova splačina Režić

MB_MNE
13.02.2022-16:59 16:59

Totalno je svejedno sto ce biti. Crna Gora je ispistila svoju sansu 2006. Da zaokruzi svoju samostalnost i ojaca CG. Hoce li CT napravit nesto po pitanju koalicije? Realno nevazno, jer taj grad je doveden na rub egzistencije. Cetinjani moraju da idu kod posrbica budvana i da rade za krimosa Carevica? Ma ajde? Kad LSCG nije mogao da opstane i da narod slomije promjene na njemu, a ne na pisljivoj uri? Onda nek nas nema. Ionako ce ovo sve sekta spc da poklopi

Bot
13.02.2022-18:38 18:38

Ima i poštenih Cetinjana, doduše malo i ne smiju se čuti, zbog svoje bezbjednosti. Inače na Cetinju je u zadnje vrijeme porast mržnje spram necetinjana, porast ne tolerancije spram drukčijeg mišljenja, porast nasilja i agresije po diktatu trgovaca kokainom. Cetinje više nije ono što je vazda bilo – grad heroj i grad ponosnih Cetinjana.

gagi
16.02.2022-17:59 17:59
Reply to  Bot

A vidji mili nebi lose bilo da stavis tu praznu glavu u vinklo.

mino
13.02.2022-19:15 19:15

Za lov na nevine duše vrlo popularno je bilo kmecanje” koliko bi srba bilo da nijesu u 1. w.w. izginuli ” No nijesu rekli ko ih je u pogibiju odveo no su mu spomenik podigli. Kakve to ima veze sa Cetnjem. Nikakve,ali ima veze o molovanju ili farbanju da se vlasi jadu ne dosjete.
A sada moj pogresan savjet. Pred skupstinu delegati,poslanici, ostavte svojae politike i probleme a u skupstinu se brinuti za zajednicko dobro

Dogville
13.02.2022-20:00 20:00

Gospodine Nebojša, sramota je da jednog časnog i poštenog čovjeka, iskrenog patriotu i borca za suverenu Crnu Goru, kakav je gospodin B.Zekovic,vrijeđate nazivajuci ga logoreicnim, neproduktivnim, opskurnim tipom et cetera, et cetera…Njegovi komentari ” romani” meni su na primjer jako zanimljivi i redovno ih čitam i ” lajkujem”. Godinama sam prisustvovala sjednicama opstinskog odbora LSCG Podgorica, čiji je predsjednik bio gospodin Zekovic i ne primijetih da logoreičan i neproduktivan a ponajmanje opskuran.Naprotiv!!!Nije jedini iskreni i odani patriota koji je kako vi rekoste ” išćeran” iz LSCG.Mnogi tzv. Išcerani nijesu valjali Liberalnom savezu ali Crnoj Gori jesu itekako.Zbog takvih kao vi… Pročitaj više »

Ej
13.02.2022-20:22 20:22

Nešo sta je to logorečan.
.To nema u našem crnogorskom jeziku. To nema ni u tvom maternjem srpskom koga si se odreka ì izda majčin jezik..

Nikola
13.02.2022-22:47 22:47
Reply to  Ej

Tesko je vola opismeniti, taman ka i tebe :))))

Za Nikolu
14.02.2022-06:05 06:05
Reply to  Nikola

Nije istina da je Nebojša nepismen. Nešo je pismen ali nikad nije bijo objektivan novinar u politickim komentarima zato neuzimajte Nikola ovo sto je napisa zdravo za gotovo.Hvala Nidzo na paznji.

B.Zekovic
14.02.2022-02:05 02:05
Reply to  Ej

Ej, logoreican je pridjev koji potice od rimenice logorejac.. Logorejac, logorejka je lovanica koju je izmislio, prvi put sam je od njega cuo, knjizevnik Jevrem Brkovic. Kovanica je od latinskih rijeci logo sto znaci rijec i rei, sto znaci teci. Logorejaca bi onda moglo da znaci — neko ko tecno prica. To ni u kom slucaju nije uvredljiva rijec, osim sto tecno se moze pricati i smisleno, a moze i besmisleno. Knjizevnik Jevrem Brtkovicv je primijenio na jednu clanicu i funkcionerku LSCG, koja je zaista mnogo i sa po njoj ogromnim autoritetom, mnogo pricala, a nista rekla. Od tada se… Pročitaj više »

Walter
14.02.2022-08:31 08:31

BRAVO NEBOJŠA. Učestvovao sam u svemu izbliza i danas se pitam ko su ovi “pljuvači na mrežama” ,uđem i pogledam profile i sve jasno.U 80 % slučajeva su to oni kojim je Crna Gora u novčaniku a ne u srcu. Kao vlasnik -suvlasnik dvoje nezavisnih novina 90. god upoznao sam i sve “ideologe” izbliza i nažalost nijesu se mnogo promijenili . Još uvijek niko ne zna kako će izgledati nova vlast na Cetinju.Znaće se konkretnije tek posle 12-13 h . Ukoliko DPS ne prihvati platformu “dvije god SDP,dvije godine DPS” ostaje na svim odbornicima da se izjasne. DPS ima mogućnost… Pročitaj više »