Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarski sastanak međunarodne komisije ICPDR: Posvećenost čistijim, zdravijim i sigurnijim vodama u slivu rijeke Dunav

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović je uzeo učešće na okruglom stolu, gdje je predstavio šta je Crna Gora uradila u prethodnom periodu u dijelu upravljanja rizikom od poplava

Ministarski sastanak Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) održan je dana 8. februara 2022.godine. Sastanak je otvorio predstavnik Mađarske, koja je preuzela presjedavanje ICPDR-om od Crne Gore.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović je uzeo učešće na okruglom stolu, gdje je predstavio šta je Crna Gora uradila u prethodnom periodu u dijelu upravljanja rizikom od poplava.

Kako je saopšteno iz MPŠV, na sastanku su usvojeni dokumenti – Plan upravljanja vodama na slivnom području rijeke Dunav kao i Plan upravljanja rizicima od poplava na slivnom području rijeke Dunav, koji su u potpunosti usklađeni sa EU direktivama. Takođe, na sastanku je usvojena Dunavska deklaracija.

“Ministri i predstavnici ministara nadležni za upravljanje vodama iz zemalja sliva Dunava Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Crne Gore, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine i Evropske unije su podržali plan upravljanja i na sastanku usvojili „Dunavsku deklaraciju“. Sastanak je uključivao panel diskusiju sa ekspertima iz posmatračkih organizacija ICPDR-a o lekcijama naučenim iz njihovog odnosa i saradnje”, navodi se u saopštenju.

Stijović je ukazao na sprovedene aktivnosti koje se tiču procjene rizika i popisa postojeće infrastrukture za zaštitu od poplava za vodna područja Dunaskog i Jadranskog sliva u Crnoj Gori kao i na urađeni Nacionalni plan zaštite i spašavanja od poplava i Procjenu rizika od katastrofe.

“Gajim optimizam prema ovom projektu iako smo svjesni poteškoća koje nam je izazvala kovid pandemija i izražavam zadovoljstvo što ne odustajemo od ovako važne teme i u ovako teškim vremenima. Vjerujem da će naš rad rezultirati usvajanjem deklaracije, koja će biti osnov za građenje veće zaštite i zdravlja ljudi, životne sredine, kulturne baštine i privrede”, istakao je Stijović.

Planovima upravljanja utvrđene su, kako se navodi, mjere za narednih šest godina kako bi se obezbijedila čistija, zdravija i bezbjednija voda za svakoga – cilj koji je relevantan i hitan danas kao i 2016. godine, kada su ministri podunavskih zemalja poslednji put usvojili dva plana upravljanja: Ažuriranje Plana upravljanja slivom reke Dunav (DRBMP) kao i Plan upravljanja rizicima od poplava Dunava (DFRMP) 2021. Oba plana su pripremljena kako je predviđeno Okvirnom direktivom EU o vodama i Direktivom EU o poplavama.

“Mjere opisane u ovom planu će se preduzeti u okviru sledećeg ciklusa upravljanja ICPDR-om do 2027. godine, uključujući obnavljanje staništa i ekoloških koridora za migratorne vrste riba – posebno jesetra. Pored toga naglašen je značaj implementacije adekvatnih tehnologija za prečišćavanje otpadnih voda u opštinama, najboljih dostupnih tehnika u industrijskim objektima, najbolje prakse upravljanja u poljoprivredi i odgovarajućih mjera bezbjednosti na opasnim postrojenjima, u cilju daljeg rješavanja pitanja opterećenja hranljivih materija koje se transportuju u Crnu Goru”, saopštili su iz MPŠV.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve