Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i Eskobar u Londonu: Ponovljena podrška posvećenosti evropskoj integraciji i reformskim procesima Crne Gore

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Eskobar ponovio je poruku o savezništvu i dobrim bilateralnim odnosima, te još jednom iskazao podršku posvećenosti evropskoj integraciji i reformskim procesima Crne Gore

Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i socijalna inkluzija svih njenih građana ideja je vodilja svih progresivnih snaga u Crnoj Gori. Idući prema EU naša zemlja postaje demokratičnija, stabilnija i prosperitetnija, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović zvaničniku Stejt Dipartmenta Gabrijelu Eskobaru, tokom susreta šefova diplomatija zemalja Zapadnog Balkana u Londonu.

Govoreći o očuvanju suštinske tekovine modernih demokratskih društava, ministar Radulović informisao je da je Crna Gora sačinila dokument kojim se obavezala na napredak u oblastima zaštite i slobode medija, antikorupcijskih mjera, unapređenja saradnje sa NVO, te izbornog okvira i digitalizacije pravosuđa i javne uprave.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Eskobar ponovio je poruku o savezništvu i dobrim bilateralnim odnosima, te još jednom iskazao podršku posvećenosti evropskoj integraciji i reformskim procesima Crne Gore.

“On je izrazio zadovoljstvo zbog uspješne inicijalne posjete regionu, te najavio novu početkom godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministar Radulović pozdravio je činjenicu da američka administracija drži fokus na Zapadnom Balkanu, ocijenivši da su poruke Eskobara konkretne i da se tiču svih pojedinosti reformskog puta, pogotovo borbe protiv korupcije.

Takođe, kako je naglasio, njih treba čitati i kroz prizmu privrženosti očuvanju građanskog duha, suverenosti i inkluzivnosti naše zemlje.

Tokom sastanka iskazano je očekivanje da će se plan Prvog ekonomskog dijaloga, koji predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije, odvijati predviđenom dinamikom kroz formiranje radnih grupa i otpočinjanje konkretnih koraka u realizaciji dijaloga, kao izuzetno važne inicijative za sveukupnu bilateralnu i ekonomsku saradnju Crne Gore i SAD.

Šef crnogorske diplomatije istakao je da Vlada Crne Gore cijeni preporuke izvještaja Stejt dipartmenta o investicionoj klimi u Crnoj Gori, dodavši da je naša zemlja naklonjena pronalaženju kredibilnih investitora uz nepokolebljivu opredjeljenost da korupcija bude iskorijenjena, a vladavina prava unaprijeđena.

“On je izrazio uvjerenje da će plodotvorna saradnja biti dodatno ojačana sa američkim obnovljenim angažmanom u multilateralizmu, koji se ogleda i kroz zajedničko članstvo u Savjetu za ljudska prava UN u periodu 2022– 2024. godine”, navodi se u saopštenju.

Takođe, ističu, on je potvrdio da Crna Gora i SAD kroz strateško savezništvo u okviru NATO-a dijele isti sistem evroatlantskih vrijednosti, te podsjetio da naša zemlja na spoljnopolitičkom planu stoji uz saveznika u globalnim naporima zaštite demokratije i ljudskih prava.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve