Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu je ekonomski prioritet

Radović je kazala da IRF konstantno radi na fleksibilnijim uslovima za kreditnu podršku namijenjenu ženama, a nedavno je Odbor direktora usvojio odluku da uslove za žensko preduzetništvo učine dodatno fleksibilnijim, te redukovao kamatnu stopu na 2.5%

„Kada sam došla na mjesto izvršne direktorice, iznenadila me je činjenica da za preko tri decenije postojanja Fonda za razvoj, sada Investiciono-razvojnog Fonda – nijedna žena nije bila na čelu institucije niti članica menadžmenta. Takođe, prva sam žena u Odboru direktora. To je za mene bio dodatan podsticaj da imam još veću odgovornost da djelujem u pravcu osnaživanja žena, kako u Investiciono-razvojnom fondu, tako i žena u svim sferama društvenog i ekonomskog života“ – saopštila je dr Irena Radović, izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda u najavi za kampanju „Ona pokreće biznis“ koju će IRF realizovati u narednom periodu u cilju podsticanja i afirrmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori da se osmjele da uđu u sopstveni ili unaprijede postojeći biznis.

Ona je saopštila da je jedna od prvih odluka koju je donio novi menadžment na početku godine bilo ukidanje bonusa za članove mendžmenta i Odbora direktora. „Odlučili smo da jedan dio tog novca usmjerimo na Javni poziv za tri najbolja investiciona projekte za žene u biznisu i dodijelimo bespovratna sredstva, kako bismo stimulisali žensko preduzetništvo“ – saopštila je Radović.

Ona je kazala da IRF konstantno radi na fleksibilnijim uslovima za kreditnu podršku namijenjenu ženama, a nedavno je Odbor direktora usvojio odluku da uslove za žensko preduzetništvo učine dodatno fleksibilnijim, te redukovao kamatnu stopu na 2.5%.

„Investiciono-razvojni fond se trudi da, kroz naše kreditne linije za žene u biznisu, pomogne ženama da realizuju svoje planove, iskažu kreativnost i ostvare svoj potencijal. Da zajedno stvaramo preduslove za uspjeh“ – ocijenila je Radović.

Ona je kazala da su žene u Crnoj Gori vlasnice svega 1/5 biznisa i teže pristupaju finansijama, jer su rijetko vlasnice zemljišta i druge nepokretne imovine.

„Čvrsto vjerujem da stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i ekonomski prioritet“ – kazala je ona.

Izvršna direktorica IRF-a je istakla da vjeruje da u Crnoj Gori ima puno žena, koje su spremne da svoja znanja, iskustva i vještine podijele sa drugim ženama, koje nijesu dovoljno osnažene i treba im podrška. „Kada žene podržavaju jedna drugu, nevjerovatne stvari mogu da se dese. Snažno vjerujem da će naše poruke i iskustva naših klijentkinja biti inspiracija i motivacija za mnoge od nas. Kada žene imaju otvorene prilike, podršku i mogućnosti da ostvare svoj potencijal, cijelo društvo i ekonomija će napredovati. Kada su žene prisutne u biznisu, one unesu onu svoju pokretačku i kreativnu energiju, čine biznis boljim i doprinose snaženju ekonomije. Žena je taj motor, pokretač svega. Ona pokreće biznis“ – saopštila je ona.

Radović je pozvala žene preduzetnice da se prijave na javni poziv i dostave investicione projekte i iskažu interesovanje za kreditne linije za žene u biznisu.

„Kroz Javni poziv smo se usmjerili na žene koje su bile hrabre i smjele da tokom pandemije otpočnu biznis, a posebno na one koje su svoje aktivnosti usmjerile na zelenu i digitalnu tranziciju crnogorske ekonomije“ – saopštila je Radović.

Investiciono-razvojni fond je raspisao Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu u okviru kampanje „Ona pokreće biznis“. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekta konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu. Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: [email protected] od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve