Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ljekarka podgoričkog Doma zdravlja: Vjerovala sam u struku i nauku i podržala sina da se vakciniše

Dakić Poltiković u razgovoru za Dnevne kaže da je u jeku epidemije jedini ispravan put vjerovanje u struku i nauku, te medicini zasnovanoj na dokazima. Vakcine su, kaže, civilizacijska tekovina, pa svim roditeljima preporučuje da vakcinišu svoju djecu.

U moru dezinformacija i vijesti o štetnosti vakcina sa kojima se svakodnevno susrijećemo odluka da se vakcinišemo mnogima danas ne pada uvijek lako. A kada je riječ o djeci, postaje još i teža. No, uprkos brojnim strahovima i nedoumicama koje prate vakcinaciju protiv koronavirusa, izabrana ljekarka podgoričkog Doma zdravlja Biljana Dakić Poltiković nije imala dilemu kada su u pitanju njena djeca, pišu Dnevne novine.

Umjesto da sumnja, izabrala je da vjeruje, a između straha za svoje najmilije i sigurnosti od težih oblika obolijevanja-izabrala je ovo drugo.

VAKCINE CIVILIZACIJSKA TEKOVINA

Dakić Poltiković u razgovoru za Dnevne kaže da je u jeku epidemije jedini ispravan put vjerovanje u struku i nauku, te medicini zasnovanoj na dokazima. Vakcine su, kaže, civilizacijska tekovina, pa svim roditeljima preporučuje da vakcinišu svoju djecu.

Budući da su svi u porodici kompletno vakcinisani, kada se krenulo sa imunizacijom, bez zaštite je ostao samo maloljetni sin.

“Kada smo dobili preporuke od nadležnih da se mogu vakcinisani i adolescenti starosti od 12 do 18 godina, sin je izrazio želju da se i on vakciniše”, kaže Dakić-Poltiković u razgovoru za Dnevne.

To je, pojašnjava, bilo i za očekivati budući da raste u porodici gdje je jedan roditelj ljekar.

Biljana kaže da su njen sin, kao i njegova sestra, uredno vakcinisani od rođenja i odlično znaju zašto je potrebno da se vakcinišemo i šta se time postiže.

“Osim toga, moj sin ide u prvi razred medicinske škole i biće sjutra zdravstveni radnik. Od ranog djetinjstva se vrlo ozbiljno bavi košarkom i igra za kadetsku selekciju našeg najboljeg kluba. Naše je bilo samo da ga ohrabrimo i podržimo njegovu odluku”, rekla je Dakić-Poltiković.

NIJE IMALA DILEMU

Napominje kako infekcija poprima sve teže forme bolesti i podsjeća na činjenicu da smo zbog posljedica kovid infekcije izgubili i tinejdžere od 15 i 19 godina. Osim toga, kako je rekla, sve su češće veoma ozbiljne postkovid komplikacije kod djece i mladih.

“Razuman je strah roditelja za zdravlje svoje djece i zbunjenost zbog obasipanja raznoraznim informacijama sa različitih adresa. Ali jedino ispravno je vjerovanje nauci i struci, tj. medicini zasnovanoj na dokazima. Preporučujem roditeljima da vakcinišu svoju djecu jer su vakcine bezbjedne i efikasne, odobrene i preporučene od relevantnih regulatornih tijela u svijetu i kod nas. Ja sam vakcinisala svoje dijete. Očekujem da to urade i ostali”, kazala je Dakić Politković.

Zanimalo nas je da li je imala dilemu po pitanju vakcinacije djece s obzirom na reakcije okoline, ali i razne informacije koje se mogu pročitati na internetu.

“Nijesam imala dilemu, jer sam informisana iz relevantnih naučnih izvora. Od samog početka pandemije pa do danas svakodnevno mi pristižu nove informacije i saznanja uz vrlo živu saradnju sa kolegama”, rekla je Dakić Poltiković.

Ponosna na djecu, jer doprinose da se lanac prekine

Ona je zadovoljna reakcijama iz okruženja na odluku njenog sina da se vakciniše protiv pošasti koja nam je svima iz temelja promijenila živote i zbog koje umire toliko ljudi svakodnevno.

“Nijesam imala priliku da se susretnem sa oponentima. Vrlo sam ponosna na svoju djecu koja vakcinacijom, štiteći sebe i svoje najbliže, doprinose i da se prekine lanac prenosa infekcije”, kazala je Dakić Poltiković.

To navodi zbog činjenice da je socijalna interakcija medu mladima, posebno adolescentima, veoma intenzivna, što za posljedicu, ističe, ima i veću mogućnost zaražavanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve