Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

PEN centar podržao protest FCJK: Etička dužnost svakog slobodnog pojedinca je pružanje otpora sili

Etička dužnost svakog slobodnog pojedinca, intelektualca, umjetnika i stvaraoca, kako navode, jeste pružanje otpora sili koja se obrušila na crnogorski prosvjetni sistem i koja nastoji disciplinovati misao.

Crnogorski PEN centar kao nezavisna asocijacija crnogorskih književnika i intelektualaca podržava protest Fakulteta za crnogorski jezik i književnost koji će se u srijedu s početkom u 12 časova održati na Cetinju, saopšteno je iz Centra.

“Fakultet za crnogorski i jezik i književnost je institucija koja od svog osnivanja na naučnim osnovama i s visokim standardima afirmiše crnogorsku jezičku, književnu i kulturnu baštinu, internacionalizujući crnogorske teme. Upravo zbog toga u pitanju je institucija koja najviše trpi od uspostave nove vlasti u Crnoj Gori budući da se ne uklapa u ideološku vizuru uređenja crnogorske prosvjete, nauke i kulture koju sprovodi klerikalna i nacionalistička Vlada Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Kako su istakli, najnoviji pritisci na ovu ustanovu koji se ogledaju u obustavljanju finansiranja.

“Oduzimanji obezbjeđenja zgrade koja je pod zaštitom Države kao spomenik kulture te poruka v. d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Gorana Danilovića da FCJK „nije trebalo akreditovati“, iako je taj proces i po njegovu priznanju obavljen zakonito, uz njegovo tumačenje da je riječ o „nerazumnom“ činu, ne samo da su neprimjereni ataci na autonomiju visokoga obrazovanja, već i opasne poruke revanšističkih i šovinističkih praksi aktuelne vlasti”, dodaje se u saopštenje.

Etička dužnost svakog slobodnog pojedinca, intelektualca, umjetnika i stvaraoca, kako navode, “jeste pružanje otpora sili koja se obrušila na crnogorski prosvjetni sistem i koja nastoji disciplinovati misao”.

“Kao asocijacija koja baštini iste vrijednosti kao FCJK, ponavljamo, podržavamo protest profesora toga fakulteta i pozivamo svoje članstvo da se pridruži okupljanju na Cetinju, tamo đe vatra crnogorskoga slobodarstva nikada nije ugašena”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve