Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ključne riječi

Mnogo je veća fora i težina kad izgovoriš Vučić, Vulin, Dačić, Rajzing Rajnke, Porfirije, Pahomije, Joanikije jedan i dva, Kačavenda, pop Maca ili ove padobrance novijeg datuma poput Mijajla Backovića ili Jovana Ćulibrka. Još ako se sjetiš, a mimo cjelokupnog učinka “svjedoka božije ljubavi”, slučajeva pedofilije, pa još i od ovih aktivnih, samo nebo je granica. I neprijateljska reakcija je, što bi naš prost narod rekao – sekundarna

za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Nema tu mnogo posla. Dovoljno je samo da upotrijebiš riječi poput onih “dogodine u Prizrenu” ili PCR test ili “operisan sam” i završio si karijeru. Još ako poput nekakvog tupadžije koji pamti nedavne činjenice spomeneš onu bježaniju sa kosovske granice od onih nabildovanih i istetoviranih likova iz “Levijatana” što su se u prvi vakat predstavljeli kao ljubitelji životinja, a onda promovisali u ultranacionalističku organizaciju, ugasio si. Dobro došli u svijet srpskih botova.

Nema tu praštanja, ponajmanje uvažavanja različitosti.

Mnogo je veća fora i težina kad izgovoriš Vučić, Vulin, Dačić, Rajzing Rajnke, Porfirije, Pahomije, Joanikije jedan i dva, Kačavenda, pop Maca ili ove padobrance novijeg datuma poput Mijajla Backovića ili Jovana Ćulibrka. Još ako se sjetiš, a mimo cjelokupnog učinka “svjedoka božije ljubavi”, slučajeva pedofilije, pa još i od ovih aktivnih, samo nebo je granica. I neprijateljska reakcija je, što bi naš prost narod rekao – sekundarna.

Plus ono za Kosmet. Riječ Kosmet je obožavana. A ukoliko je primjeniš u kontekstu farse, izbriši se sam.

A ćuti i za “srpski svet”, u istom kontekstu.

I ono za suzavac i gumene metke na Cetinju. Što će ti ta priča.

Ipak, apsolutno najveće neprijateljstvo koje čovjek može da stvori je u pominjanju reda riječi koje glase – imovina Srpske pravoslavne crkve. Zbog ovog niza izgovorenih riječi, ukratko – leti glava. Jer, izuzetno trenutni crnogorski premijer i danas fino i bez blama ističe “mi smo se bavili nasljeđem, a to je vezano za jedan vrlo nekorektan zakon, koji nije htio ništa do da ugrozi imovinu Srpske pravoslavne crkve”.

Naravno, dokazi o imovini autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve su zbog svoje autentičnosti sasvim nepoželjan red ključnih riječi koje se zbog mira u kući izbjegavaju izgovoriti na teritoriji Crne Gore više od sto godina.

Pa, da li je epilog priče u parama od manastira, uzurpiranim kvadratima zemlje ili šumama, sasvim je svejedno. Samo nemoj to da izgovaraš i sve će biti u redu. Upravo iz tog razloga se marširalo u sjajno  organizovanim “spontanim” litijama. Izlizali su ljudi obuću, odrali grla uz parolu “ne damo svetinje”, praktično ginuli za tuđi merak.

Ipak, tuđi merak je samo tuđi merak.

I tako stižemo do sljedećih krajnje nepoželjnih ključnih riječi: Milo Đukanović, Džo Bajden, Eskobar, NATO, EU, Aljbin Kurti, Zoran Milanović, Borut Pahor, Sonja Biserko, Bojko Borisov, Marko Vešović, Milorad Popović, Dragan Bursać, Toma Marković, grad Cetinje, Viktor Ivančić, Milivoj Bešlin, Žarko Korać, Jadranka Barjaktarević, Mirna Nikčević.

Ima tu još nekih asova. Upisati prema želji.

A tu već ima posla.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
19.10.2021-10:46 10:46

Mladi intektualci sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnist.