Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: Za razliku od Branta, Krivokapić klečao na pogrešnoj strani istorije

''Sedmog decembra 1970. godine, tadašnji kancelar Zapadne Njemačke Herbert Ernst Karl Fram, poznatiji kao Vili Brant, klekao je u Varšavi moleći za oproštaj za zločine koje je nacistička Njemačka počinila u Poljskoj. Iako je klečao samo 30-ak sekundi, to je bilo dovoljno da ta slika obiđe tadašnji svijet i bude jasna poruka generacijama koje dolaze''

Za razliku od njemačkog kancelara Vilija Branta 1970. godine, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić klečao je na pogrešnoj strani istorije, saopštio je član Glavnog odbora Socijaldemokrata, Marko Rakočević.

“Sedmog decembra 1970. godine, tadašnji kancelar Zapadne Njemačke Herbert Ernst Karl Fram, poznatiji kao Vili Brant, klekao je u Varšavi moleći za oproštaj za zločine koje je nacistička Njemačka počinila u Poljskoj. Iako je klečao samo 30-ak sekundi, to je bilo dovoljno da ta slika obiđe tadašnji svijet i bude jasna poruka generacijama koje dolaze. Poklonio se sjenama žrtava, priznao je zločine. Označavan je kao izdajnik, Njemčka desnica ga je osuđivala, ali Brant je klečao na pravoj strani istrorije.”Nad ponorom njemačke istorije, pod teretom miliona ubijenih, uradio sam to što ljudi inače rade kada jezik zakaže“, rekao je Brant”, navodi Rakočević.

Marko Rakočević, FOTO: SD

On je kazao da je 28. juna ove godine, klečao i jedan premijer – antifašističke, slobodarske i sekularne Crne Gore.

“I to ne bi bio problem, da taj Premijer nije klečao na pogrešnoj strani istorije, za razliku od Kancelara Branta. Klečao je pred sjenima domaćih izdajnika i saradnicima okupatora. Civilizacijska je to razlika, a jedina sreća je bila što tu nije bilo crnogorske zastave jer bi to značio i konačan sunovrat antifašističke i slobodarske Crne Gore. Jezik izgleda nije zakazao, kako napisa Brant, ali pamet jeste. Ima li kraja brukanju ove drzave”, pita Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve