Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilaštvo da reaguje na poziv poslanice Božović na rušenje državnog poretka i potencijalno krvoproliće

Poruka poslanice DF-a Jelene Božović da će protivzakonito djelovanje Beogradske patrijaršije, ukoliko ne bude stavljeno pod zaštitu crnogorske policije, biti branjeno od organizovanih ''paravojnih jedinica'', mora zabrinuti sve dobronamjerne građane i naćerati Državno tužilaštvo da reaguje i kazni pozive na rušenje državnoga poretka i potencijalno krvoproliće, poručuju iz PEN centra

Najnovija devastacija Cetinjskoga manastira, koju su zaustavili građani Cetinja, podsjetila je na kontinuitet destruktivnoga djelovanja Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori, saopštili su iz crnogorskog PEN centra.

Kako kažu, na stotine sakralnih objekata koje su Crnogorci gradili kroz vjekove u proteklih 30-ak godina izloženi su devastaciji nezapamćenih razmjera s ciljem zatiranja recentnoga crnogorskog sakralnog graditeljstva, brisanja kulturne memorije i asimilovanja pravoslavnih Crnogoraca.

“Bahaćenje sveštenstva Beogradske patrijaršije – koja po ko zna koji put kršeći zakone Crne Gore i oglušujući se o obavezu poštovanja spomenika kulture prekraja i uništava crnogorsko kulturno nasljeđe, i to na Cetinju, vjekovnoj crnogorskoj duhovnoj i političkoj prijestonici – svakome građaninu Crne Gore pokazalo je da se iza navodne odbrane svetinja krila samo težnja da najvredniji dio crnogorskog kulturnog nasljeđa uzurpira Beogradska patrijaršija, kao ustanova koja je prije ravno jednoga vijeka nasilnim i protivzakonitim putem arondirala autokefalnu Crnogorsku crkvu, otimajući njeno kompletno nasljeđe. Posljednji sabor Beogradske patrijaršije pokazao je da je navodni autonomni status Crnogorsko-primorske mitropolije i drugih njenih eparhija u Crnoj Gori bila prevara kojom su obmanjivani crnogorski građani pravoslavne vjeroispovijesti. Danas je bjelodano da sve eparhije Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori imaju jednaki status kao bilo koja druga eparhija Crkve Srbije, kako u zvaničnoj komunikaciji tu ustanovu naziva najveći autoritet u pravoslavlju, Carigradska patrijaršija”,, navode iz crnogorskog PEN centra.

Tvrde i da su kao i mnogo puta dosad savjesni građani Cetinja spriječili dalju devastaciju Cetinjskoga manastira – koju je pokušao prikriti najgrlatiji eksponent rušilačkih aktivnosti Beogradske patrijaršije u Crnoj Gori, sveštenik Gojko Perović – no njihovo je djelovanje u Skupštini Crne Gore od strane predstavnika vladajuće većine nazvano huliganstvom.

“Poruka poslanice DF-a Jelene Božović da će protivzakonito djelovanje Beogradske patrijaršije, ukoliko ne bude stavljeno pod zaštitu crnogorske policije, biti branjeno od organizovanih „paravojnih jedinica“, mora zabrinuti sve dobronamjerne građane i naćerati Državno tužilaštvo da reaguje i kazni pozive na rušenje državnoga poretka i potencijalno krvoproliće. Kako se od ove opasne prijetnje nije ogradio niko od zvaničnika vladajuće većine, postavlja se pitanje da li je organizovanje paravojnih formacija zvanična politika vladajuće većine i da li takvo antiustavno djelovanje smije proći bez najšire reakcije društvene zajednice i u prvome redu – crnogorskih tužilačkih i pravosudnih institucija”, dodaju iz crnogorskog PEN centra.

Oni su kazali da dolazak grupe građana Budve, među kojima su i funkcioneri lokalne vlasti, ispred Cetinjskoga manastira u večernjim satima pobuđuje sumnju da su prijetnje izrečene u Skupštini Crne Gore možda već dobile svoju realizaciju na terenu, što bi pod hitno moralo biti istraženo i sankcionisano.

“Crnogorski PEN centar apeluje na institucije sistema da ne prećutkuju otvorene pozive na narušavanje ustavnoga poretka te ugrožavanje mira i stabilnosti, već da reaguju u skladu sa svojim ustavnim obavezama. O najnovijim aktivnostima vlasti i Beogradske patrijaršije s ciljem destabilizacije Crne Gore, Crnogorski PEN centar obavijestiće i međunarodnu javnost”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve