Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

FCJK i Crnogorski PEN centar zatražili smjenu ministarke Vujović

''O svemu pobrojanom, a posebno o ulozi ministarke koja s pozicije moći ohrabruje napade na krtičare vlasti obavijestićemo Međunarodni PEN centar i druge inostrane organizacije koje se bave problemima ljudskih prava i sloboda'', navodi se u saopštenju.

Fakultet ctnogorskog jezika i književnosti i Crnogorski PEN centar zatražili su smjenu ministarke kulture i medija Tamare Vujović.

Oni su ovaj zahtjev uputili nakon jučerašnjih dešavanja u Herceg Novom kada je spaljena lutka sa likom književnika Andreja Nikolaidisa, i održan sraman govor pun morbidnih, fašističkih uvreda.

“Najoštrije osuđujemo karnevalsko spaljivanje lutke s likom crnogorskoga književnika i kolumniste Andreja Nikolaidisa koje je juče organizovano u Herceg Novome. Takođe, najoštrije osuđujemo sramotnu relativizaciju ovoga čina od strane Tamare Vujović, ministarke kulture i medija Crne Gore koja je ohrabrila pomenuti postupak karakterišući ga kao slobodu govora i umjetnost”, kaže se u saopštenju.

Zato, naglašava se, zahtijevaju njenu smjenu i pozivaju sve kulturne i naučne institucije i organizacije u Crnoj Gori da urade isto, jer se, kako tvrde u FCJK i Crnogorskom PEN centru, ovim istupom legitimisala kao poklonik najogavnijih fašističkih praksi stigmatizacije slobodnomislećih intelektualaca.

“O svemu pobrojanom, a posebno o ulozi ministarke koja s pozicije moći ohrabruje napade na krtičare vlasti obavijestićemo Međunarodni PEN centar i druge inostrane organizacije koje se bave problemima ljudskih prava i sloboda”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
03.03.2024-08:53 08:53

…za nju je “spaljivanje”pisca -sloboda govora A kad neko citira što pričaju i rade popovi tzv.SPC u CG za to se odgovara na sud a o tome ministarka ne smije da komentarise …

Tara
03.03.2024-09:36 09:36

Dajem Vam podrsku!