Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Napraviti plan izgradnje novih elektrana i okončati životni vijek TE Pljevlja

Problemi neće nestati sami od sebe. Neophodno je jedinstvo nacije, jasno i patriotsko vođstvo i vjera u naše mogućnosti, rekao je Medojević

Predsjednik Pokreta za promjene PzP i jedan od lidera Demokratskog fronta DF Nebojša Medojević uputio je otvoreno pismo upravi Elektroprivrede Crne Gore EPCG u kome navodi da je potrebno u najskorijem roku napraviti plan izgradnje novih elektrana, zapošljavana ljudi, prečišćavanja vazduha u Pljevljima kako bi se, kako je rekao, životni vijek TE Pljevlja okončao što prije.

On je rekao da je prethodna uprava EPCG dovela državu Crnu Goru u situaciju da traži od partnera u Energetskoj zajednici neku vrstu saglasnosti za nastavak rada elektrane za još neko vrijeme. Tu, kako ističe, ulazimo u probleme.

“Ja mislim da se saglasnost treba tražiti na pošteni fer način. Mislim da je potrebno da imamo plan izgradnje novih elektrana, plan zapošljavana ljudi, plan da se očisti vazduh u Pljevljima i da se time do 2030. godine smanji emisija ugljen-dioksida za najmanje 55 odsto koliko Evropska unija i Sjedinjene Američke Države traže, a sve sa ciljem da se dodje do nulte emisije do 2050. godine. Kada imamo takav plan, onda možemo da tražimo da nam se – u cilju održanja sigurnosti snabdjevanja”, odobri dalji rad elektrane za još neko vrijeme – istakao je Medojević u pismu.

To vrijeme, kako kaže, ne može biti dugo.

“Ako imamo imalo odgovornosti, dužni smo da nove objekte izgradimo što prije i da se time (novodobijeni) životni vijek TE Pljevlja okonča što prije. To je naša odgovornost u odnosu na ljude u Pljevljima koji trpe zdravstvene posljedice i prema partnerima u svijetu koji nastoje da smanje klimatske promijene. To je moja odgovornost kao poslanika u Parlamentu. Smatram da je odgovorno da se našim sugrađanima u Pljevljima, koji gube sadašnje poslove uslijed gašenja elektrane, što prije ponude nova i održiva radna mjesta, a da se snabdevanje energijom Crne Gore što prije zasnuje na nekim novim, potpuno pouzdanim objektima”, dodao je on.

Kao poslanik i predsjednik proreformske političke organizacije koja se od osnivanja zalaže za radikalne promjene, Medojević navodi da hoće da jedan, kako je rekao, potpuno pouzdan plan vidi ugrađen u novi budžet.

“Vi mislite da će TE Pljevlja raditi još dugi niz godina (čak 30), ako se i kada se uradi to što zovete “ekološka rekonstrukcija”. Samim tim, vi mislite da treba da kažemo našim partnerima u svijetu da nam odobre još neko vrijeme rada TE Pljevlja da bismo mogli da uradimo tu tzv. “ekološku rekonstrukciju”, a poslije ćemo nastaviti da emitujemo istu ili veću količinu ugljen dioksida i da obesmišljavamo njihove napore protiv klimatskih promjena. Pri tome mi do sada nijeste pokazali nikakvu pisanu garanciju izvođača da ćeta tzv “ekološka rekonstrukcija” zaista zadovoljiti ekološke propise iz Evropske direktive. Nema garancije da je to “Projekat koji je vrijedan preko 54 miliona eura čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u narednom periodu””, dodao je Medojević.

Zaključio je, kaže, da EPCG ulaže 54 miliona eura sa potpuno neizvjesnim ishodom. Potpuno je besmisleno i nerazumno, smatra, potrošiti tolike pare pa tek poslije toga proveravati ugovor i procedure.

“Imamo dvije neizvjesnosti i to: prvo, zasto bi nam partneri iz Evropske unije i Ugovora o energetskoj zajednici odobrili dalji rad elektrane koja kvari njihov strateški važan cilj da smanje uticaj na klimu? Ako mi nemamo plan za brzi prelazak na održivu energiju, nemaju razloga da nam odobre bilo šta. Drugo, ulaganje 54 miliona izvjesno neće dovesti do potpune usklađenosti sa propisima. Šta ćemo onda? Obmanuli smo partnere. Obmanuli smo radnike u rudniku. Obmanuli smo akcionare. Izgubili sigurnost snabdijevanja na dugi rok. Ko je spreman da preuzme tu odgovornost”, upitao je Medojević.

Podsjetio je da sadašnji predlog budžeta podrzumijeva da se sva dobit preduzeća u državnom vlašnistvu srazmjerno uplati u budžet. Ako se to desi, napominje, EPCG neće imati sredstava da doplaćuje za nove, dodatne radove i nove iluzije da se stari objekat može usaglasiti sa novim standardima.

“Može biti da vam izvođači radova vec traže dodatna plaćanja? Ja se zalažem da se investicioni plan za elektroprivredu, nove objekte i zapošljavanje ljudi komercijalno uredi i da se ne može preliti u budžet. Evropska unija je pre neki dan najavila da ce u narednih 12 mjeseci dodatno pooštriti ekološke propise za elektrane na ugalj. Taman kada bi se završila tzv. “ekološka rekonstrukcija” na snazi će biti novi propisi. Šta ćemo onda? Evropska unija najavljuje znatno veće takse na emisju CO2. Šta ćemo s tim? Koliko treba da košta struja iz uglja građane Crne Gore”, upitao je Medojević.

Imamo, kaže lider PzP-a, i jasan pravni problem.

“Vi kažeze da će se poslije energetskih i soci-ekonomskih anliza definisati godine prestanka rada TE Pljevlja tzv. ”phase-out”. To je pogrešno! Gašenje TE Pljevlja (tzv. ”phase-out”) je drźava Crna Gora već prihvatila Zaključkom Vlade 07-3236 od 2.11.2017. godine. Po Ugovoru o Energetskoj Zajednici koji je Crna Gora potpisala krajem 2005. godine TE Pljevlja je trebala biti ugašena 01.01.2018. godine, ali nam je Odlukom broj 2016/19 Ministarskog savjeta Energetske Zajednice odobreno dodatnih 20.000 radnih sati koje je TE Pljevlja mogla utrošiti od 01.01.2018. do 31.12.2023. Prethodna DPS Uprava EPCG je uspjela da sve te odobrene sate potroši do novembra 2020. godine, a da ne izgradi nove objekte niti pripremi adekvatne planove niti obezbijedi nova radna mjesta. Ostavili su vama i nama Ugovor o tzv. “ekološkoj rekonstrukciji” bez ikakve garancije”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, na današnji dan, sa svakog ljudskog, pravnog i postenog stanovišta, TE “Pljevlja” više ne radi, regularno.

“Ona je ugašena! ”phase-out” je obavljen krajem novembra 2020. godine! Dodatni radni sati su utrošeni. Niko u Evropi nikada nije dobio više dodatnih radnih sati od toga. Kraj. Ne znam zašto su radnici rudnika povjerovali u prazne priče da se jasne i nesporna međunarodna obaveza može nekako izvrdati. Ne znam da li su uopšte bili obaviješteni o ovoj obavezi. Ne znam odakle bilo kome ideja da Crna Gora može ili treba da ostane mimo savremenih globalnih trendova u energetskoj tranziciji, kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena. Znam da ni vi ni ja ne smijemo više da zamajavamo te ljude”, poručio je Medojević u pismu.

On je kazao da, ako na pošten način budemo tražili, a međunarodni partneri odobr još neke sate rada TE Pljevlja, to će biti presedan u Evropi.

“Stoga i mi treba da hrabro napravimo veliki iskorak i da učinimo sve što najbolje možemo u vezi klimatskih promjena, zapošljavanja rudara i čistog vazduha u Pljevljima. Vi ste najbolji inženjeri koje ova zemlja ima. Radite u najvećoj energetskoj firmi u Crnoj Gori. Ja mislim da vi znate i više i bolje od primitivne tzv “ekološke rekonstrukcije” i od održavanja tehnologije iz 1965. godine. Probudite se! Ovo je juni 2021. godine. Svjetska Konferencija o klimatskim promenama je u novembru ove godine! Hoćemo li da idemo tamo da se krijemo po ćoškovima i da pazimo da nas neko ne primijeti”, upitao je Medojević.

Interes generacija koje dolaze i njihova budućnost zavise, navodi on, od odluka koje treba donijeti sada.

“Problemi neće nestati sami od sebe. Neophodno je jedinstvo nacije, jasno i patriotsko vođstvo i vjera u naše mogućnosti. Jednom smo pogriješili na istorijskoj raskrsnici 1989, kada je citav komunistički blok krenuo ka demokratskoj i ekonomskoj tranziciji, a mi u nacionalizme i ratove. Završili smo kao privatna država u dužnickom ropstvu, sa polovinom populacije ispod zone siromaštva, sigurna kuća za švercere cigareta i droge. Zemlja “super star” crnih hronika svjetskih medija. Kolumbija na Jadranu. Ponavljanje iste greške 2021. godine oko eneregetske tranzicije bila bi fatalna i nepovratno bacila Crnu Goru u mračne lavirinte trajnog zaostajanja i balkanske provincije”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve