Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Navaljnijevi bliski saradnici uhapšeni

Navaljni, vodeći ruski opozicioni političar i trn u oku Vladimiru Putinu u protekloj deceniji, teško je bolestan u zatvoru nakon tronedeljnog štrajka glađu. Njegov tim pozvao je ljude širom velike zemlje da u srijedu izađu na ulice i zatraže medicinsku pomoć koja bi mu spasila život

Dvoje najbližih saradnika Alekseja Navaljnog uhapšena su u srijedu, rekli su njihovi advokati, na početku planiranog dana masovnih protesta u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja, javlja Reuters.

Ljubov Sobolj, jedno od lica popularnog Navaljnijevog YouTube kanala, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, pritvorene su u Moskvi.

Navaljni, vodeći ruski opozicioni političar i trn u oku Vladimiru Putinu u protekloj deceniji, teško je bolestan u zatvoru nakon tronedeljnog štrajka glađu. Njegov tim pozvao je ljude širom velike zemlje da u srijedu izađu na ulice i zatraže medicinsku pomoć koja bi mu spasila život.

Vlada je rekla da su planirani skupovi ilegalni. Prethodni pro-Navaljnijevi skupovi ugušeni su silom, uz hiljade uhapšenih.

Policija je privela najmanje 10 opozicionih aktivista u nekoliko ruskih regija uoči protesta, prema nadzornoj grupi OVD-Info.

Policija je pretresla stanove pristalica Navaljnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekaterinburgu. Pretresan je i stan novinara u Sankt Peterburgu.

“Kao i obično, oni misle da ako izoluju” vođe “, neće biti protesta”, rekao je Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog. “Naravno da to nije u redu.”

Još jedan pomoćnik Navaljnog, Ruslan Shaveddinov, tweetovao je: “Trenutno širom cijele Rusije oni zadržavaju potencijalne demonstrante. Ovo je represija. To se ne može prihvatiti. Moramo se boriti protiv ove tame.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve