Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kraljica Elizabeta se vratila redovnim kraljevskim dužnostima

Posljednjih je godina kraljica smanjila svoje službene angažmane, no nastavila je obavljati simbolične kraljevske dužnosti, poput otvaranja parlamenta

Britanska kraljica Elizabeta II u utorak se vratila redovnim kraljevskim obavezama nakon smrti supruga, princa Filipa, te je učestvovala u ceremoniji penzionisanja najstarijeg člana osoblja kraljevske porodice, prenosi Rojters.

Kraljica je bila domaćica ceremonije odlaska u penziju prvog čovjeka dvorske službe, koji vodi poslove kraljevske porodice i dvora, te tradicionalno nosi plemićku titulu grofa do odlaska u penziju, a potom dobija titulu lorda.

Princ Filip, koji je bio uz kraljicu tokom njene 69-godišnje vladavine, umro je u petak u 99. godini života. Njegova sahrana biće održana u subotu.

Posljednjih je godina kraljica smanjila svoje službene angažmane, te je brojne kraljevske dužnosti i pokroviteljstva prenijela na svog sina, princa Čarlsa, na njegovog sina Vilijama i ostale starije članove kraljevske porodice, no nastavila je obavljati simbolične kraljevske dužnosti, poput otvaranja parlamenta.

Poznavatelji prilika na britanskom dvoru smatraju da velika praznina, koja, nakon suprugove smrti ostaje u kraljičinom životu, neće uticati na to da se najdugovječnija kraljica na svijetu odrekne trona i prepusti ga sinu, princu Čarlsu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve