Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gagarin – prvi čovjek koji je prije šest decenija odletio u svemir: Hrabro i ludo

To su bili ''hrabri'' i ''gotovo lakomisleni'' poduhvati. ''Tehnika je bila tako primitivna. Mnogo toga je moglo krenuti po zlu''

Prije tačno šest decenija Jurij Gagarin je postao prvi čovjek u kosmosu. Šta o tom podvigu misle astronauti koji su kasnije letjeli u svemir? Kakvo je sjećanje na legendarnog Sovjeta koji je stradao 1968. sa samo 34 godine?

„Tek kasnije se saznalo da je Jurij Gagarin uopšte odletio u svemir. Let je držan u tajnosti. Tak kada se kosmonaut vratio na zemlju, objavljena je vijest o njegovom letu“, priča Gerhard Tile (67), jedan od desetak Njemaca koji su boravili u svemiru i to 2001. američkim šatlom Endevor, prenosi Dojče vele (DW).

On se tek kroz maglu sjeća da su njegovi roditelji govorili o tom događaju. „Mi u Zapadnoj Njemačkoj smo uvijek s vremenskim odmakom saznavali šta se događalo u Sovjetskom Savezu.“ U jednom trenutku je mladi Tile počeo da se zanima za Gagarina, ali taj ruski kosmonaut nikada nije bio toliko prisutan u pričama kao Nil Armstrong, prvi čovjek na Mesecu.

I drugi Njemac u svemiru, Rajnhold Evald (64), slabo se sjeća Gagarinovog podviga zato što je tada bio još jako mlad. Prve šetnje u svemir, one ruskog kosmonauta Alekseja Leonova 1965, već se sjeća bolje. „Tada sam shvatio da postoje dve struje, Amerikanci, koji rade na programu sletanja na Mjesec, i Sovjeti sa prvobitnim uspjesima“, kaže Evald koji je takođe odrastao u Zapadnoj Njemačkoj.

Gagarin poznatiji na istoku

U Istočnoj Njemačkoj je Gagarin bio narodni junak po kojem su nazvane mnoge ulice. Određenu slavu u DDR-u stekao je i Zigmund Jen koji je kao prvi građanin DDR-a 1978. letio sa Sovjetima u svemir. Jen je kasnije zapadnjaka Evalda pripremao za misiju u ruskoj svemirskoj stanici Mir.

Evald se za let pripremao početkom devedesetih u jeku raspada Sovjetskog Saveza i oskudice. Prisjeća se čudne atmosfere među ruskim naučnicima koji su ga pripremali. „Oni su objesili plakat na kojem je stajalo ‘Naša misija je kosmička ali naša plata komična’. To je ostavilo utisak na mene“, kaže danas Evald.

Tile se u Rusiji kasnije pripremao za jednu od misija i tamo se susreo s mitom Jurija Gagarina. „Vidio sam njegov ormarić za robu u kojem su još uvijek stajali njegov teniski reket i sportski dres. To je bio poseban osjećaj, hodati po pločicama po kojima je hodao i prvi čovjek u svemiru“, prisjeća se njemački astronaut Tile.

„Pojehali!“, idemo!

A šta misle aktuelni njemački astronauti o Gagarinu? Matijas Maurer (51), jedan od dvojice aktivnih njemačkih astronauta, upravo se priprema za prvi let u svemir. Ako sve bude teklo po planu, on će na jesen poletjeti do Međunarodne svemirske stanice letjelicom američke kompanije SpaceX.

„Srećom, mogu da se oslonim na iskustvo preko petsto putnika u svemir. Gagarin nije imao tu privilegiju. Što se više bliži moj let, to je veće poštovanje prema onome što je ostvario Gagarin“, kaže Maurer.

On se prisjeća kursa ruskog na kojem je učio o Gagarinovom legendarnom „поехали“ („idemo!“) na početku leta i njegovom spuštanju u kazahstansku stepu. Za Maurera je Gagarin apsolutni junak, posebno ako se uzmu u obzir okolnosti pod kojima je letio u svemir.

„Kad je Gagarin u pitanju, uvijek mi na pamet padne Kristofer Kolumbo“, kaže bivši astronaut Tile. To su bili, kako kaže, „hrabri“ i „gotovo lakomisleni“ poduhvati. „Tehnika je bila tako primitivna. Mnogo toga je moglo krenuti po zlu.“

Tako je pri povratku na zemlju Gagarinova kapsula upala u vrtlog jer se jedan agregat nije odvojio. Tek kad su se rastopili kablovi, kapsula je zauzela pravilan položaj za sletanje.

U Evropskom centru za astronaute u Kelnu stoje dve biste: Jurija Gagarina i Nila Armstronga. „Prvi čovjek u svemiru je bio Jurij Gagarin. To će ostati za vječnost“, zaključuje Maurer.

IzvorDW

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve