Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Gaming potrošnja u 2020. godini porasla za 27 procenata

Za samo mjesec dana, u decembru 2020. godine potrošena je 1.35 milijardi dolara na kupovinu hardvera za igranje

Ako je neka industrijska grana profitirala u posljednjih godinu dana (a da nije farmacija), onda je to gaming. Zbog toga što su ljudi kod kuće provodili mnogo više vremena nego obično, tražili su načine za zabavu. A jedan od najpopularnijih je oduvijek bio igranje.

Prema najnovijim podacima, vrijednost tržišta gaming hardvera, softvera je u decembru porastao za 25 procenata u odnosu na isti period prošle godine, a ako se u obzir uzme cijela godina, razlika je još veća – 27 procenata. Ako se fokusiramo samo na hardver, najveća razlika u potrošnji bila je u decembru – čitavih 38 procenata. Glavni ”krivac” za to je pojava novih Sony i Microsoft gaming konzola.

Za samo mjesec dana, u decembru 2020. godine potrošena je 1.35 milijardi dolara na kupovinu hardvera za igranje. To je najveća vrijednost potrošnje, još od decembra 2013. godine, kada su se pojavile Xbox One i Playstation 4 konzole. Tada je potrošeno 1.37 milijardi dolara. Analitičari tvrde da bi ta vrijednost bila lako premašena da su proizvođači mogli da zadovolje potražnju za konzolama nove generacije.

Ako se gledaju pojedinačne konzole, prošlogodišnji pobjednik je Nintendo Switch, koji je dostigao najveću prodaju još od prodaje Nintendo Wii konzole u 2008. godini. Switch, koji će u martu napuniti četiri godine imao je prilično ”rezervisan” start, koji je djelimično bio prouzrokovan limitiranim brojem konzola u prodaji. Ali pojavom Animal Crossing igre, prodaja je skočila ”u nebesa”. Ova igra je prethodnu godinu završila na trećem mjestu po prodaji, iza Call of Duty: Black Ops Cold War i Call of Duty: Modern Warfare.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve